تب مالت ،اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که با دام یا فراورده های لبنی زیاد سرو کار دارید لازم است با رعایت نکات بهداشتی از بیماری های مشترک بین انسان و دام در امان بمانید.
تب مالت ازجمله بیماری هایی است که از طریق مصرف شیر غیرپاستوریزه گاو و گوسفند و بز آلوده و یا از طریق تماس با ترشحات گاو یا گوسفند، در طی زایمان و سقط جنین حیوان آلوده، به انسان منتقل میشود.
در این مقاله در مورد بیماری تب مالت توضیح میدهیم همچنین علائم و درمان تب مالت را بیان میکنیم و در پایان به تشخیص تب مالت و پیشگیری از آن می پردازیم
در مناطقی از جهان که شیر پاستوریزه نمیشود؛ مثلاً در عشایر و همینطور روستا ها بیماری هنوز در اثر مصرف فراوردههای لبنی غیرپاستوریزه ایجاد میشود. درمان تب مالت به راحتی انجام نمی شود از این رو لازم است با تشخیص به موقع علائم تب مالت برای درمان این بیماری اقدام کنید.

بههر حال، در برخی از کشورها از قبیل آمریکا بهعلت توزیع گسترده شیر پاستوریزه و تقریباً ریشهکنی کامل عفونت در گاو، میزان بروز بیماری در انسان کاهش بسیار زیادی داشته است. در ایران این بیماری یکی از شایعترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام است.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علائم تب مالت شامل تب متناوب، عرق، لرز، درد بدن و افسردگی است. بیماری بهویژه در صورتی که درمان نشود، ممکن است بهصورت یک بیماری بلند مدت درآید.
بیشتر بخوانید: تشخیص ساده علائم افسردگی و راه های درمان افسردگی
تب مالت چیست ؟
به تب بروسلوز یا تب مدیترانهای نیز معروف است. بیشتر در کسانی مشاهده میشود که بهطور مداوم با دام سروکار دارند. بیماری اغلب از دام اهلی منشأ میگیرد، اما میتواند از گونههای وحشی حیوانی، از قبیل گراز و حتی سگ نیز منتقل شود.
تب مالت یک نوع بیماری باکتریایی است که در اثر باکتری به نام بروسلا، ایجاد میشود به همین دلیل نام دیگر این بیماری بروسلوز است. این باکتری که قابلیت آلوده کردن انسان را دارد، بطور شایع در دام هایی همچون گاو و گوسفند، بیماری ایجاد میکند.
علت و عامل ایجاد تب مالت چیست؟
بیماری بر اثر چندین گونه گوناگون باکتری به نام بروسلا ایجاد میشود. این باکتری ها عبارتاند از:
- بروسلا گاوی: که در گاو دیده میشود و باعث سقط جنین در گاو میشود
- بروسلا خوک: که اغلب در خوک دیده میشود و میزان کشندگی آن در انسان، زیاد است
- بروسلا گوسفندی: در بز و گوسفند مشاهده میشود و باعث بروز شدیدترین حالت بیماری در انسان میشود
- بروسلا سگی که سگ را آلوده میکنند.
انسان ها چگونه به تب مالت آلوده میشوند؟
انسان بیماری را در اثر تماس نزدیک با حیوان آلوده و از طریق ورود باکتری هنگام مصرف شیر غیرپاستوریزه یا پنیر تازه تهیه شده از حیوانات آلوده، کسب میکند. همچنین تنفس در مکان های که ترشحات حیوان آلوده وجود دارد نیز میتواند باعث انتقال بیماری شود. در کشوری مانند ایالات متحده آمریکا، این بیماری عمدتاً محدود به کارکنان کشتارگاه ها است.
آیا تب مالت واگیر دارد؟
دانشمندان عقیده دارند که انتقال تب مالت از فردی به فرد دیگر امکانپذیر نیست، گرچه برخی افراد، از طریق انتقال خون یا پیوند مغز استخوان، آلوده میشوند. ممکن است نوزادان تازه متولد شده، بیماری را از مادرشان در طی زایمان، کسب کنند.
علائم تب مالت چیست؟
این بیماری معمولاً کشنده نیست، اما تبهای متناوب و طاقتفرسا است (منشأ نامهای گوناگون آن، همین تب دائم و متغییر است). علائم تب مالت معمولاً بین پنج روز تا یک ماه پس از انتقال باکتری به بدن از طریق لبنیات آلوده، ظاهر میشوند.
علائم تب مالت به صورت زیر خود را نشان می دهد:
- تب بالا و لرز پس از آن
- درد و تعریق شدید یا تب چند روزه هنگام آغاز بیماری
- سردرد
- بیاشتهایی
- درد پشت و کمر
- ضعف و افسردگی
- درد لگن و مفصل پا
افسردگی میتواند آنقدر شدید باشد که فرد اقدام به خودکشی کند.
بیشتر بخوانید: علت و درمان انواع تب و لرز چیست؟ تب کودکان نشانه چیست؟
در موارد نادر و موارد درماننشده، بیماری میتواند به حدّی شدید شود که منجر به بروز عوارض کشنده تب مالت از قبیل ذاتالریه و مننژیت مغزی، شود. بروسلا گوسفندی میتواند منجر به سقط بهخصوص در سه ماهه اول بارداری شود. این حالت میتواند در بیماری طولانی مدت که در آن نشانهها پس از گذشت ماهها یا سالها، عود میکند نیز ظاهر شود.
بیشتر بخوانید: ذات الریه یا پنومونی چیست؟ علائم خطرناک پنومونی چگونه است؟
درمان تب مالت چگونه است؟
درمان تب مالت به سادگی انجام نمیشود زیرا باکتری عامل ان بسیار مقاوم است. و برای نابود آن نیاز به مصرف انتی بیوتیک های قوی به صورت طولانی مدت است.
درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک ها شامل تتراسپکلینها (با استرپتومایسین)، کوتریموکسازول و سولفانامیدها موثر است. استراحت در بستر ضروری است. در شکل طولانی مدت بیماری که علائم آن برمیگردند، نیاز به دوره درمانی دوم نیز وجود دارد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
آیا تب مالت درمان میشود؟
تشخیص زودهنگام و درمان فوری برای پیشگیری از عفونت طولانی مدت بیماری ضروری است. موارد درماننشده برای سالها باقی میماند اما بهندرت کشنده است. همچنین بیماری ممکن است دوباره عود کند.
پیشگیری از تب مالت چگونه ممکن است؟
مهم ترین راه پیشگیری از تب مالت عدم مصرف لبنیات مشکوک و غیر پاستوریزه است. پاستوریزه کردن شیر و استفاده از واکسن برای دام، در پیشگیری نقش مهمّی دارد.
واکسن مخصوص انسان برای این بیماری وجود ندارد، اما با کنترل بیماری در دام بوسیله واکسن، انسان نیز محافظت خواهد شد. این واکسن پس از اطمینان از عدم عفونت قبلی حیوان و معدوم کردن حیوانهای آلوده، به دام ها تزریق میشود.
قصاب ها و افرادی که در کتشارگاهها کار میکنند، باید از پوششهای محافظتی و عینک استفاده کنند و مانع تماس خراشهای پوستی خود با مواد مشکوک به آلودگی شوند.
برخی تجربهها نشان میدهد که فرد بیمار باید از تماس جنسی بدون پوشش تا زمان بهبود، خودداری کند. شریک جنسی فرد بیمار از نظر ظهور علائم عفونت، باید تحت نظر باشد.
تشخیص و آزمایش تب مالت چگونه است؟
آزمایش تشخیص تب مالت معمولاً هنگام یافتن یک یا چند نوع باکتری بروسلا از نمونههای خون، انجام میشود. در نتیجه برای تشخیص آن نیاز به آزمایش خون است. این باکتری با کاربرد روشهای آزمایشگاهی پیشرفته، تشخیص داده می شود.
ممکن است آزمایش تب مالت نیاز به کشت و یافتن باکتری در آزمایش خون داشته باشد. همچنین آزمایش خون میزان افزایش آنتی بادی یا افزایش میزان پروتئینی را که بهطور مستقیم در پاسخ به عفونت باکتریایی تولیدشده، نشان میدهد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
این مقاله خوب بود؟ 3
2