درد قلبی و گرفتگی ناگهانی عروق قلبی فرآیندی است که در آن ناحیهای از سلولهای عضله قلب به علت انسداد عروق اصلی قلبی و عدم اکسیژن رسانی دچار آسیب میشوند.
بیشتر بخوانید: گرفتگی عروق قلبی چیست؟ چه عواملی باعث گرفتگی رگ های قلب میشود؟
انسداد عروق قلبی می تواند در اثر پلاک چربی، لخته و یا گرفتگی عضله رگ (تنگی موقت) ایجاد شود و شایعترین علامت آن درد شدید قفسه سینه با علائم درد قلبی میباشد که ممکن است به بازوی چپ، فک تحتانی و پشت انتشار یابد.
نکات مهم در هنگام درد قلبی ناگهانی و مصرف قرص زیر زبانی نیتروگلیسیرین (TNG):
به محض شروع درد قلبی فعالیت خود را قطع کرده، نیمه نشسته دراز بکشید و در اسرع وقت یک قرص زیر زبانی TNGرا زیر زبان خود گذاشته و تا حل شدن کامل آن، آب داخل دهان خود را نبلعید.جهت جذب بهتر و سریعتر دارو، دهان باید مرطوب باشد، لذا پیشنهاد می شود قبل از آن مقداری آب بنوشید.
اگر بعد از 3 تا 5 دقیقه درد ساکت نشد باید سریعا با اورژانس115 تماس بگیرید حتی اگر فکر کنید درد شما قلبی نیست! تا آمدن اورژانس در صورت درد اجازه مصرف دو قرص دیگر به فاصله هر 5 دقیقه دارید. در صورت عدم مصرف آسپیرین روزانه،3 عدد قرص آسپرین بچه را جهت پیشگیری از پیشرفت لخته بجوید.

توجه: احساس سوزش زیر زبان و ضربان پس سر نشانه اثر قرص میباشد.
بسیار مهم است که بدانید قرص زیر زبانی TNG به نور، رطوبت و گرما بسیار حساس است لذا باید در ظرفهای تیره همراه با سر محکم، در یخچال نگهداری شود و هر 3 تا 6 ماه باید قرصهای خود را تجدید نمایید و هر قرصی را که براحتی خرد شود دور بیاندازید.
بیشتر بخوانید: علائم گرفتگی عروق قلبی و یا رگ های قلب چیست | آزمایش تشخیص گرفتگی عروق قلب
حتما توجه داشته باشید که برای درمان و کنترل درد قلبی خود حتما باید تحت نظر پزشک متخصص قلب باشید تا از هرگونه عوارض بیماری های قلبی و سکته قلبی جلوگیری کنید.
اگر برای درمان دردهای قلبی تاکنون اقدام نکرده اید در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای تشخیص نوع درد و تعیین علت درد قلبی و شدت بیماری قلبی شما و همچنین درمان هایی که نیاز دارید انجام گیرد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
اقدامات مربوط به پیشگیری از دردهای قلبی :
- فعالیتهای خود را به تدریج افزایش دهید و از فعالیتهایی که سبب خستگی و تنگی نفس میشود خودداری کنید.
- از برداشتن بار زیاد و انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- از روشهای ذخیره انرژی استفاده کنید، مثلا استفاده از صندلی هنگام حمام، شانه کردن مو و مسواک زدن و حین انجام فعالیتهای روزانه دورههای استراحت داشته باشد.
- به منظور کاهش فشار معده بر روی قفسه سینه و کاهش نفخ شکم، مواد غذایی را به مقدار کم و به دفعات بیشتر مصرف کنید و از انجام حرکات ورزشی بلافاصله بعد از غذا بپرهیزید.
- از کشیدن سیگار و مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.
- از دوش آب سرد و یا آب خیلی گرم اجتناب کنید.
- از استرسهای روحی و فشارهای عصبی اجتناب کنید و تفریح مناسب داشته باشید.
- در هوای سرد لباس گرمتر بپوشد و بر خلاف جهت باد حرکت نکنید.
- رعایت رژیم دارویی و همیشه قرص زیرزبانی نیتروگلیسیرین را همراه داشته باشید.
نقش تغذیه در پیشگیری از دردهای قلبی :

- از پرخوری و مصرف غذاهای نفاخ یا حاوی کلسترول و چربیهای اشباع شده خودداری کرده و به جای آن از روغنهای مایع وگیاهی استفاده کنید.
- مصرف غذاهای سرخ شده و گوشت قرمز را محدود و به جای آن از گوشتهای سفید (ماهی و طیور ) به صورت آب پز و یا تنوری استفاده نمایید.
- مصرف نمک (خیارشور، دوغ، مواد غذایی کنسرو شده، سوسیس، کالباس، آجیل) را محدود نمایید.
- از مصرف زیاد قهوه، چای و نوشابههای حاوی کولا و کافئین به علت افزایش ضربان قلب اجتناب کند.
- مصرف بیشتر میوه، سبزیجات و لبنیات کم چرب توصیه می شود.
نقش ترک سیگار در پیشگیری از دردهای قلبی :
سیگار سبب افزایش ضربان قلب، فشار خون و سبب آسیب عروق قلبی می شود. تحقیقات نشان میدهد که برای ترک سیگار نباید آن را به صورت تدریجی کنار گذاشت، بلکه باید مطلقاً مصرف آن را قطع کرد، در این صورت شانس ترک سیگار بیشتر است.
زمان برگشت به کار بعد از دردهای قلبی :
برگشت به کار بستگی به ارزیابی وضعیت بالینی بیمار، نوع شغل و سطح استرس آن دارد که باید طی هماهنگی با پزشک تصمیم گیری شود.
به طور معمول بعد از چهار الی هشت هفته اجازه برگشت به کار داده می شود.
بیشتر بخوانید: درمان گرفتگی عروق قلب چگونه است ؟ آنژیوپلاستی قلب و دارو های قلبی
فعالیت دستها بیش از پاها انرژی مصرف می کند، لذا از بالا نگه داشتن دستها حین کار و از زیاد ماندن در سرکار نیز اجتناب کنید. و از تکنیکهای آرام سازی حین کار استفاده نمایید.
شروع مجدد فعالیت جنسی بعد از دردهای قلبی :
بر خلاف باور بسیاری از مردم، فعالیت جنسی یک عامل خطر جدی برای شروع یک سکته مجدد قلبی نمیباشد. به طور معمول بیماران دو هفته بعد از سکته اگر عوارض جدی نداشته باشند، می توانند فعالیت جنسی را شروع کرده، البته حتماً باید قبل از آن با پزشک خود در این رابطه مشورت کنند. ممکن است توصیه به انجام تست ورزش شوید تا مشخص شود قلب شما تا چه میزان تحمل استرسهای فیزیکی (فعالیتهای ورزشی، جنسی و … ) را دارد.
بیشتر بخوانید: استرس اکو قلب یا اکو ورزشی چیست و چگونه انجام میشود؟ آمادگی قبل استرس اکو
این مقاله خوب بود؟ 4
1