تنگی دریچه آئورت یکی از بیماری های شایع دریچه های قلب است. به علت این تنگ شدگی قلب باید با فشار بیشتر کار کند تا بتواند خون را به تمام بدن پمپ کند.
این فشار زیاد به قلب آسیب وارد میکند و حتی میتواند موجب درد قلبی نیز بشود.
علت تنگی دریچه آئورت، ممکن است اکتسابی (در اثر بیماری ها) یا مادرزادی باشد. تنگی آئورت در یکچهارم کل مبتلایان به بیماری های دریچه ای قلب مشاهده میشود و تقریباً 80٪ بیماران بالغ مبتلا، مردان هستند.
برای فهم بیماری تنگی دریچه آئورت ابتدا باید در مورد دریچه آئورت و عملکرد ان بدانید:
قلب از چهار حفره تشکیل شده است، دو دهلیز و دو بطن، که بطن وظیفه اصلی پمپ کردن خون را به عهده دارد. خون ابتدا از سیاهرگ ها وارد دهلیز قلب میشود و از دهلیز وارد بطن میشود و بطن قلبی با قدرت خون را به سرخرگ های بدن پمپ میکند.
بیشتر بخوانید: قلب انسان چگونه کار میکند؟ دریچه ها و صدا ها و بیماری های قلب
دریچه آئورت بین بطن قلبی و سرخرگ اصلی بدن (آئورت) قرار دارد. در نتیجه این دریچه باید خون را از بطن به رگ های بدن عبور دهد اما نباید اجازه دهد که خون در جهت برعکس حرکت کند یعنی باید مانع از بازگشت خون از رگ آئورت به بطن قلبی شود.
در نتیجه هنگامی که دریچه آئورت تنگ شود خروج خون از قلب سخت میشود و قلب باید با قدرت بسیار بیشتری کار کند تا بتواند به بدن خون رسانی انجام دهد.
این فشار بیش از حد به قلب میتواند باعث ایجاد ناراحتی قلبی و درد قلب شود. و حتی فشار بالایی که اییجاد میشود به ساختار دریچه و عضله قلب آسیب میزند.

علت تنگی دریچه آئورت در افراد بالغ
علت میتواند سخت شدن دریچه به علت رسوب کلسیم بر روی بافت دریچه باشد. در برخی مبتلایان به تنگی آئورت، رسوب کلسیم روی دریچه و انسداد مجرای خروجی خون در عرض چندین سال، روی میدهد که این پدیده را تنگی آئورت “کلسیفه” شدن دریچه آئورت مینامند که باید دانست این بیماری مرتبط با افزایش سن است.
در حال حاضر شایعترین شکل تنگی آئورت در برخی کشورهای توسعهیافته همین نوع است.
در برخی بررسیها، معلوم شده که حدود 30٪ از افراد مسنتر از 65 سال به درجاتی از تنگ شدگی دریچه آئورت مبتلا هستند و حتی بسیاری از آنان در معاینه پزشکی قلب خود، تنگی آئورت را دارند ولی علائم انسداد دریچه در آنها، مشاهده نمیشود.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
در بررسی بافت دریچه آئورت آسیبخورده، علائمی از وجود التهاب (درست شبیه به آنچه در گرفتگی عروق خونی وجود دارد)، مشاهده میشود و نکته جالبتر آنکه عوامل خطر ساز و علت های ابتلا به گرفتگی عروق قلب دقیقاً مواردی هستند که عوامل خطر ابتلا به تنگی آئورت محسوب میشوند.
که از میان علت های تنگی دریچه آئورت، میتوان به سن بالا، مرد بودن، مصرف دخانیات، ابتلا به بیماری دیابت، فشار خون بالا، افزایش کلسترول خون و بالا بود چربی خون اشاره کرد. در موارد بیماری های مادرزادی دریچه آئورت هم روشن شده است که ضایعات دریچه، شامل سخت شدن دریچه، رسوب کلسیم پیشرونده و تنگکننده مجرای رگ است.
بیشتر بخوانید: بررسی سلامت قلب با تست ورزش | مراقبتهای قبل و پس از انجام تست ورزش چیست؟
علائم تنگی دریچه آئورت
در مبتلایان به بیماری دریچه ای، عبارتاند از: درد قلبی، سنکوپ یا از هوش رفتن و نارسایی قلب.
درد قلبی میتواند در نبود گرفتگی عروق قلب هم روی دهد و سنکوپ نتیجه بینظمیها گذرای ضربان قلب است. گاهی بیماران به تنگی نفس دچار میشوند که نتیجه کاهش پمپاژ خون توسط قلب و مشکل قلبی است.
باید توجه داشت که با ظهور علائم و نشانه های تنگی آئورت و در حالیکه بیمار دچار تنگی شدید آئورت است، دیگر وضعیت بیمار خوب نخواهد بود مگر آنکه پزشک برای بهبود بیمار، جراحی و عمل دریچه آئورت برای بیمار انجام دهد و برخی بررسیها در گذشته، نشان دادهاند که با ظهور علائم تنگی آئورت، میزان بقای بیمار در مبتلایان به نارسایی قلبی حدود 2 سال، در مبتلایان به سنکوپ 3 سال و در مبتلایان به درد قلبی 5 سال بوده است.
حتما بخوانید: درد قلبی: علائم و علت های مهم درد قلب چه میباشد؟ تشخیص درد قلبی چگونه است
در معاینه بیماران ممکن است محل شنیده شدن صداهای طبیعی قلب تغییر کند و حتی صدا های قلب نیز غیر طبیعی شنیده شوند که به تشخیص تنگی آئورت کمک میکند. این صدای غیر طبیعی را سوفل آئورت مینامند که بیش از هر نقطه در حاشیه راست جناغ سینه، قابل شنیدن است.
نبض شریان های خونی بدن کاهش یافته و نیز با تأخیر همراه است. آزمایش تشخیص اصلی تنگی دریچه آئورت با اکو قلبی (اکوکاردیوگرافی) است. به کمک اکوکاردیوگرافی میتوان آسیب و تنگی دریچه و نیز درجه انسداد مجرای ورودی آئورت را اندازه گیری کرد.
با روش سونوگرافی داپلر، امکان محاسبه سرعت جریان خون و شدت تنگی دریچه فراهم میآید، در موارد تنگی شدید آئورت، با آنژیوگرافی قلبی هم امکان تأیید شدت تنگی در آئورت و هم امکان بررسی احتمال گرفتگی عروق قلب، فراهم میشود. باید توجه داشت که اگر مساحت دریچه آئورت برابر یا کمتر از 7/0 سانتیمر مربع باشد، فرد مبتلا به تنگی شدید دریچه آئورت شده است. سطح طبیعی دریچه آئورت 3 سانتیمتر مربع است و متوسط فشار عبور خون در حال طبیعی از دریچه، عددی برابر با 50 میلیمتر جیوه محاسبه شده است.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان تنگی دریچه آئورت
درمان تنگی دریچه آئورت که با باعث ایجاد علائم تنگی آئورت شده است، انجام جراحی و عمل تعویض دریچه آئورت است. عوارض و خطرات تنگی آئورت در بیمارانی که دچار کاهش قدرت پمپ خون قلب شده اند بسیار زیاد است. اما ان دسته از بیماران که هنوز عملکرد پمپاژ خون قلب آنان، به خوبی برقرار است به نسبت کمتر در معرض خطر میباشد.
اما این مساله به معنی عدم انجام عمل جراحی تعویض دریچه در گروه بیماران پر خطر نیست!
بیشتر بخوانید: درمان گرفتگی عروق قلب چگونه است ؟ آنژیوپلاستی قلب و دارو های قلبی
یعنی این بیماران علیرغم اینکه قلب آن ها عملکرد بدی دارد، این فرصت را مییابند که با انجام جراحی تعویض دریچه ائورت به بهبود چشمگیری در عماکرد قلب دست یابند.
ترمیم پلاستیک دریچه (والوولوپلاستی) آئورت با استفاده از بالون نیز روشی ارزشمند در بهبود علائم بالینی بیمار است که در آن یک سیم بالوندار درست در محل دریچه آئورت قرار میگیرد و سپس با دمیدن مواد درون بالون و باد شدن آن، دریچه آئورت که تنگ شده نیز گشاد میشود. این روش با بهترین نتایج در بیماران جوانی همراه بوده است که دچار تنگی مادرزادی آئورت بدون رسوب کلسیم روی دریچه بودهاند.
بیشتر بخوانید: بیماریهای قلبی چه هستند؟ روشهای درمان بیماری های قلبی عروقی کدامند؟
این مقاله خوب بود؟ 4
2