قارچ تینهآ ورسیکالر
قارچ تینهآ ورسیکالر (که پیترازیس ورسیکالرنیز نامیده میشود) بیماری است که در نتیجه جایگیری قارچی مخمری از به نام “مالاسزیا” در لایه سطحی پوست، بهوجود میآید. این بیماری قارچی طولانی مدت و عودکنندهای است که باعث ایجاد لکه های پوستی با رنگ های متغییر (تغییر رنگ پوست) میشود.
قارچهای پوستی مالاسزیا، قارچهای چربیدوست هستند و برای رشد و تکثیر، نیاز به مقداری چربی دارند. در بعضی افراد مالاسزیاها بصورت طبیعی روی پوست باشند و اگر در سطح پوست افراد قرار گیرند، در هنگامیکه شرایط برای رشد و تکثیر آنها فراهم شود، از حالت غیربیماریزا خارج و تبدیل به شکل بیماریزا میشوند. مالاسزیاها از این جهت طبیعیاند که در پوست افراد سالم و بدون لکه پوستی هم دیده میشوند و همچنین در برخی از بیماریهای پوستی مانند “پسوریازیس” و “درماتیت سبوره” این قارچ دیده میشوند.
بیشتر بخوانید: درمان قطعی قارچ ناخن و تشخیص علائم قارچ ناخن

علائم قارچ پوستی تینهآ ورسیکالر اغلب در برخی از نواحی بدن شامل نیمتنه فوقانی بدن (گردن، بازوها، کتف، شانه، سینه و شکم) دیده میشود. در برخی قسمتهای بدن، نظیر شکم، پست و کمر موارد بیماری کمتر است. بهطور کلی در نیمتنه تحتانی، این بیماری کمتر و یا نادر است و در واقع کشاله رانها مرز پیشرفت بیماری است. بهندرت در پشت زانو دیده شده است.
علت اینکه قارچ پوستی تینهآ ورسیکالر در نیمه فوقانی بدن بیشتر دیده میشود، این است که در این نواحی، غدد چربی بیشتری وجود دارد و ترشحات چربی این غدد، زمینه را برای تغذیه و رشد و تکثری قارچ فراهم میکند؛ البته گرما، تعریق، و رطوبت در پیشرفت قارچ، نقش دارد.
بیشتر بخوانید: انواع قارچ پوستی: درمان و علت و علائم | درمان قارچ پوست و موی سر
علت قارچ تینهآ ورسیکالر
تینها ورسیکالر در سراسر جهان یافت میشود. این بیماری در نواحی گرم و مرطوب شایعتر است. اصولاً قارچها با وجود گرما و رطوبت، شرایط رشد بهتری دارند. این بیماری اغلب در جوانی مشاهده میشود. در دوران کهولت سن و کودکی، بیماری نادر است؛ چون در این سنین، فعالیت غدد چربی کمتر است. این بیماری در هر دو جنس دیده میشود.
پوشیدن لباسهای تنگ، پلاستیکی و ابریشمی، بهطور کلی، لباسهایی که سبب افزایش تعریق و گرمای بیشتر شود، احتمال ایجاد بیماری را بیشتر میکند. لباس نخی بدن را خشک نگه میدارد و در پیشگیری از قارچ پوستی، مؤثر است. به طور کلی نمیتوان گفت قارچ پوستی مسری است؛ زیرا ممکن است عناصر قارچی به بدن فرد انتقال یابد ولی علائم قارچ بروز نکند و باید شرایط رشد و تکثیر قارچ فراهم باشد؛ در این صورت میتواند زمینه برای برقراری بیماری قارچی به وجود آید. بیماری تینهآ ورسیکالر انتشار وسیع جغرافیایی دارد و در ایران هم از جمله بیماریهای قارچی پوستی شایع و فراوان است.
بیشتر بخوانید: درمان ساده عفونت قارچی گوش | علائم قارچ گوش چیست؟
علائم قارچ تینهآ ورسیکالر
از مهمترین علائم تینهآ ورسیکالر ، تغییر رنگ پوست است که بهصورت لکه پوستی یا لکههای کوچک دیده میشود و این لکه میتواندن بهتدریج بزرگ شود و منطقه وسیعتری از پوست را گرفتار کند.
لکهها پوستی قارچی ممکن است متعدد باشند؛ یعنی چندین لکه جدا از هم شکل گرفته و در نهایت به هم وصل شده و منطقه وسیعی از پوست را گرفتار کنند و اشکالی شبیه نقشه جغرافیا، در سطح پوست به وجود بیاورند. در پوستهای تیره، رنگ لکه های پوستی قارچ ممکن است روشن باشد و برعکس در پوست روشن، رنگ لکه ها تیره دیده شود.
در قارچ پوستی تینهآ ورسیکالر تغییر رنگ در پوست مشهود و در افراد مختلف، این تغییر رنگ متفاوت است. در برخی افراد ممکن است که رنگ پوست همرنگ ضایعه باشد، در این موارد، توجه به پوستهریزی که مقداری در این بیماری به چشم میخورد، باید مورد توجه قرار گیرد. از علائم دیگر قارچ پوستی تینهآ ورسیکالر ، پوستهریزی است. پوستهریزی مختصر است. پوستهها ممکن است ریز و آردی و یا درشت و سبوسیشکل باشند. این پوستهها بهترین نمونه برای تشخیص قارچ پوست بهوسیله میکروسکوپ هستند. در صورت درمان نشدن قارچ، ضایعات پیشرفت میکند. این بیماری به عمق پوست نفوذ نمیکند و پیشرفت در سطح پوست است. در این بیماری کمی خارش وجود دارد. در قارچ تینهآ ورسیکالر معمولاً بیماری را با آزمایش مستقیم تشخیص میدهند و کشت لازم نیست.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان قارچ تینهآ ورسیکالر
با استفاده از داروهای ضدقارچ و داروهای هضمکننده کراتین (کراتینولیتیک) درمان تینه آ ورسیکار صورت میگیرد. با حذف کراتین، مواد غذایی برای قارچ کم میشود. از طرفی با بهکار بردن داروی ضدقارچ، قارچها کشته شده و قارچ تینه آ درمان میشود.
پماد های کراتینولیتیک مانند پماد گوگرد 3٪ یا پماد سالیسیلیکاسید 2٪ و داروهای ضدقارچ مانند کرم یا لوسیونهای موضعی کلوتریمازول، کتوکونازول و یا قرص کتوکونازول برای درمان قارچ پوستی تینه آ بهکار میروند.
طول مدت درمان قارچ تینهآ ورسیکالر دو هفته است که پماد درمان ضد قارچ روزی دو بار صبح و شب به محل لکه پوستی مالیده میشود و بعد از برطرف شدن علائم قارچ تینهآ ورسیکالر، باید از نظر قارچشناسی بررسی شود و جواب منفی آزمایش تأییدکننده درمان است.
داروی درمان تینهآ ورسیکالر باید حتماً به تمام قسمتهای لکه دار مالیده شود و باقیمانده حتی یک لکه منجر به عود بیماری میشود. لباسهای زیر آلوده به قارچ نباید بدون رفع آلودگی استفاده شوند؛ چون حاوی پوستههای آلوده هستند. در صورت استفاده مجدد از آنها باید با استفاده از آفتاب داغ، قرار داده در آب جوش و یا اتوی داغ، از آنها رفع آلودگی شود. لباسها نباید بهطور دسته جمعی شسته شوند.
این مقاله خوب بود؟ 24
1