پسوریازیس نوعی بیماری پوستی خود ایمنی میباشد که غیرمسری است. از علائم بیماری، میتوان به لکه های پوستی قرمز و پوشیده از پوستههای سفید- نقرهای اشاره کرد که این لکه ها حاصل التهاب پوست هستند.
بیشتر بخوانید: انواع بیماری های خود ایمنی چیست؟ علائم بیماری خود ایمنی
لکه های پوستی بیماری پسوریازیس(بیماری صدف) معمولاً بر سطح آرنج، زانو، تنه و پوست سر، ظاهر میشوند. در واقع پسوریازیس بیماری خودایمن است و اغلب در سن 15-35 سالگی دیده میشود، گرچه امکان ابتلا به بیماری در هر سنی وجود دارد.
پسوریازیس چیست؟
بهطور طبیعی سلول های پوست انسان، ظرف دوره 28-30 روزه به بلوغ میرسند، میمیرند و سلول های جدید جانشین آنها میشوند. این بیماری باعث میشود تا سلول های پوست، ظرف مدت کمتر از یک هفته، این روند را طی کنند و از آنجا که ریزش سلول های قدیمی بهسرعت ظهور سلول های جدید نمیرسد، سلول های قدیمی پوست همانند وصلههای برجستهای یا همان پوسته های نقره ای بر سطح لکه های پوستی ظاهر میشوند.
چنانچه بیماری وسعتی کمتر از 5٪ پوست سطح بدن را درگیر کند،پسوریازیس خفیف و چنانچه 5-30٪ ازسطح بدن را مبتلا کند، متوسط خوانده میشود. با افزایش سطح پوست مبتلای بدن بهبیش از 30٪، پسوریازیس شدید مینامند.
انواع پسوریازیس

بررسیهای محققان، نشان داده است که انواعی از این بیماری براساس درگیری نقاط گوناگون بدن، شدت بیماری، طول مدت درگیری و الگوی پوستهریزی وجود دارند که از جمله آنها، میتوان به انواع پسوریازیس به شکل زیر اشاره کرد:
پسوریازیس پلاکی:
که شایعترین نوع است و در آن پوستههای کوچک پوستی ناشی از لکه های پوستی ایجاد میشود. این لکه های پوستی به آهستگی بزرگ میشوند و سپس التهاب در آن ها ایجاد میشود. این نوع از بیماری در هر نقطه از بدن بهخصوص آرنج، زانو، پوست سر و تنه دیده میشود. پسوریازیس سر از اذیت کننده ترین موارد آن است.
پسوریازیس پوست سر:

که ویژگی آن لکه هایی از پوستهها بر سطح پوست سر است. این لکه ها ممکن است بشدت پوسته ریزی میدهند که باعث ایجاد حالت شوره مانند در سر میشود
پسوریازیس ناخن:
که نخستین علائم آن حفرههایی بر سطح ناخن است. پوست اطراف ناخن، گاهی دچار التهاب میشود و رنگ ناخن به زردی میرود و ناخن ضخیم میشود. حتی ناخن ممکن است بطور کامل بیفتد.
پسوریازیس قطرهای:
که در آن لکه های قطرهمانند روی پوست، قرمز و کوچک هستند که بهسرعت بزرگ میشوند و تا حدی، پوسته سطح آنها را میپوشاند. این لکه ها اغلب بر بازو، ساق و تنه و گاه بر سطح پوست سر دیده می شوند.
پسوریازیس تاولی:

که در افراد بالغ دیده میشود و ویژگی ضایعات پوستی آن چنین است که شبیه تاولی حاوی مایع غیرعفونی هستند و دورتادور آنها را پوستی ملتهب و قرمز احاطه کرده است.
پسوریازیس معکوس:

علائم این نوع از بیماری، در زیر بغل و کشاله ران، زیر پستان و سایر نقاطی که پوست در آنها چین میخورد، مشاهده میشود و نشانه آن لکه های صاف پوستی است که دچار التهاب هم میشود.
پسوریازیس با پوست قرمز:
علائم این نوعاز بیماری، پوستهریزی شدید، خارش و درد است که در اکثر نقاط بدن مشاهده میشود.
بیشتر بخوانید: قرمز شدن پوست را چگونه درمان کنیم
آرتریت پسوریازیس :
نوعی از عوارض پسوریازیسی است که در 10٪ از مبتلایان به این بیماری مشاهده میشود. که در آن فرد، دچار مشکلات و درد مفصلی (التهاب مفصل) میشود. علائم آن شامل ناراحتی مفصل، تورم و خشکی مفصل است و در آن تورم انگشت شست پا و مچ و نیز درد در انگشتان دست، پشت، مچ و زانوها مشاهده میشود. در این بیماران، التهاب چشمی بصورت التهاب داخل پلک نیز وجود دارد.
علت پسوریازیس چیست؟
علت بیماری بسیار پیچیده است، اما پژوهشها نشان میدهند که عوامل آغازگر در دستگاه ایمنی بدن، وجود دارد.
برخی عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماری عبارتاند از:
سابقه خانوادگی؛
استرس؛
مواجهه با هوای سرد؛
ایجاد زخم،
مریضی و یا عفونت؛
مصرف دارو های کورتونی و سایر داروها؛
نژاد های مستعد
ضربه و زخم و برخی باکتریها، عامل آغازگر مشکلات مفصل در مبتلایان به پسوریازیس هستند.
آزمایش تشخیص پسوریازیس
اخذ شرححال کامل پزشکی فرد و معاینه پوست، ناخنها و پوست سر، اساس تشخیص بیماری محسوب میشوند. در برخی موارد برای تشخیص، آزمایش سلول های پوست در زیر ریزبین (میکروسکوپ) انجام میشود.
انجام آزمایش خون، امکان تمایز و افتراق آرتریت پسوریازیسی از سایر انواع مشکلات مفصلی را فراهم میآورد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان پسوریازیس
سن، وضعیت عمومی بیمار، سبک زندگی و نیز شدت و موقعیت لکه های پوستی بیماری، عواملی هستند که برای انتخاب بهترین شیوه ی درمان تأثیر میگذارند. در درمان پسوریازیس خفیف، معمولاً از استروئیدهای مالیدنی بصورت پماد یا کرم کورتون استفاده میشود و گاه در برخی لکه های پوستی، تزریق کورتون میشوند.
مرطوبکنندهها
مرطوبکنندهها و روغنهای مالیدنی باعث سست شدن پوستهها و نرم شدن پوست و گاه کاهش خارش میشوند.
نوردرمانی یا فتوتراپی برای درمان پسوریازیس
در درمان نوع متوسط، میتوان زیر نظر پزشک از پرتو فرابنفش با پوشاندن نقاط سالم بدن برای جلوگیری از تابش پرتو بدان نقاط،بهره گرفت. فتوکموتراپی نیز روش ترکیبی بهرهگیری از دارو و تابش پرتو فرابنفش است که در آن از نوعی پرتو فرابنفش بعلاوه یک داروی خاص استفاده میشود.
داروهای مهار کننده سیستم ایمنی برای درمان پسوریازیس
برای درمان پسوریازیس شدید، از داروهای مهار کننده سیستم ایمنی همانند متوترکسات، بهصورت قرص یا تزریق استفاده میشود. زیرا همانطور که گفته شد علت بیماری به نوعی مشکل سیستم ایمنی بدن است.
مشکلات مفصل در این بیماری نیز با تجویز داروهای ضدالتهابی همانند استامینوفن یا آسپیرین و کمپرس گرم درمان میشود.
روش های جدید برای درمان پسوریازیس
از سایر داروهای بهکار رفته در درمان پسوریازیس راکوتان یا ایزوترتینوئین است. کرم “سیکلوسپورین” نیز در درمان نوع شدید بهکار میرود. از کاپسایسین و کرمهای هیدروکورتیزون و پمادهای حاوی ویتامین D و شامپوهای کولتار نیز در درمان پسوریازیس استفاده میشود.
آیا پسوریازیس کشنده است؟
در اغلب موارد، بیماری قابل کنترل است و بیشتر مبتلایان به ان، میتوانند زندگی طبیعی داشته باشند.
علائم هشدار دهنده در پسوریازیس
در صورت رویدادهای زیر باید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- ظهور علائم بیماری یا بازظهور علائم پس از درمان؛
- تاول های سطح پوست، شکافته شوند و بیمار دچار کوفتگی، درد عضله و تب شود؛
- ظهور علائم ناآشنا و توجیهناپذیر در بیمار.
این مقاله خوب بود؟ 6
2