پیشگیری از سرطان هم ممکن است ! افراد در گذشته فکر میکردند تنها عوامل بسیار کم و محدودی وجود دارد که آنها را از ابتلا به سرطان محافظت میکند. در سالهای اخیر محققین دیدی عمیقتری نسبت به سرطان پیدا نمودهاند. آنها دریافتهاند که سرطان چگونه به وجود میآید، رشد میکند و چه عوامل زیستی و محیطی احتملا خطر بروز بیماری را بیشتر میکند.
اکنون آشکار است که چه قدمهایی بایستی برای حفاظت و پیشگیری از سرطان برداشته شود. عادات و رفتارهای شما میتواند خطر بروز سرطان را کاهش یا افزایش دهد. عادات رفتاری بر سلامت فرد در طی سالیان متمادی تاثیر دارد.
مواردی که میتوانند در پیشگیری از سرطان موثر باشند:
پیشگیری از سرطان با ترک سیگار !
سیگار، دود سیگار و مصرف تنباکو و حشیش از علل بروز سرطان مری، گلو، دهان و ریه میباشد، همچنین از افرادی که سیگار میکشند به دلیل مضرات دود سیگار اجتناب کنید. سیگار در شکل غیرمستقیم و نهفته و اثرات دود آن در افراد غیرسیگاری، علت مرگ صدها تن از مبتلایان به سرطان ریه در سراسر دنیا میباشد. همچنین بین سیگار و بروز سرطان دهانه رحم در زنان ارتباط وجود دارد.
در رژیم غذایی خود مصرف غذاهای پرچرب را محدود کنید، به خصوص چربیهای حیوانی، مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده، خطر بروز سرطان روده، پروستات و پستان را افزایش میدهد.
میوهها و سبزیجات تازه مصرف کنید:
آنتیاکسیدانهای موجود در این غذاها، بدن را در برابر ابتلا به سرطان محافظت میکنند. جهت کاهش خطر بروز سرطان، روزانه چهار تا پنج وعده میوه و سبزی در رژیم غذایی خود بگنجانید.
حتما بخوانید: سرطان چیست و عوامل بروز سرطان کدامند؟
پیشگیری از سرطان با ترک الکل:
از مصرف الکل پرهیز کرده و آن را به حداقل ممکن برسانید. مصرف زیاد الکل با سرطانهای بینی، دهان، زبان، لوله گوارش و کبد در ارتباط است.
عدم قرار گرفتن در معرض آفتاب:
از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بپرهیزید. ملانوما نوعی سرطان پوست است که معمولا با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مرتبط است. هنگامی که در معرض آفتاب قرار میگیرید از کلاه و کرمهای مخصوص استفاده نمایید.
حتما بخوانید: نشانهها و علائم سرطان چیست؟ چگونه میتوان از بروز سرطان پیشگیری نمود؟
رعایت پوشش محافظ هنگام کار با مواد شیمیایی:
هنگام کار کردن و یا سروکار داشتن با مواد شیمیایی سرطانزا، از وسایل حفاظتی مانند دستکش، لباس مخصوص و ماسک استفاده کنید. از دستورالعملهایی که بر روی این مواد نوشته شدهاند در حین استفاده آنها، پیروی کنید.
رعایت اصول بهداشتی:
از ویروسهایی که از طریق آمیزش جنسی منتقل میشوند خود را محافظت نمایید. برخی از این ویروسها مثل پاپیلوما ویروس (HPV) خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطانهای رودهای را افزایش میدهند. از سلامت جنسی همسر خود مطمئن باشید. در صورت احتمال وجود بیماری در هر کدام از زوجین، از کاندوم در هر بار نزدیکی استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید: سرطان دهانه رحم: علائم مهم و علت های آن | تشخیص نشانه های سرطان رحم
سطح زندگی خود را بهبود ببخشید و سالم زندگی کنید. اگر میخواهید در روش زندگی خود تغییراتی به وجود آورید شما قادر نخواهید بود آن را به یکباره عوض کنید. سعی کنید تا رفتارهای بهداشتی خود را ارتقا دهید، در این صورت به اهداف شیوه زندگی ایدهآل خود، نزدیک میشوید. اگر این موارد را به کار ببندید به میزان زیادی احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهید.
از نظر جسمی فعال باشید. وزن ایدهآل داشته باشید.
در صورت شناسایی زودرس سرطان، درمان آن موفقیتآمیزتر میباشد معاینات دورهای سالانه انجام دهید که شامل آزمایشات غربالگری هم میباشد. در مورد آزمایشات غربالگری که برای سن شما پیشنهاد میشود و متناسب با تاریخچه پزشکی خانوادگی شما هست از پزشک و یا کادر درمانی سوال نمایید و آنها را انجام دهید.
در مورد علائم سرطان خود آگاه باشید. و برای معاینات منظم تشخیص سرطان با پزشک خود مشورت کنید.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
پیشگیری از سرطان با تغذیه
تغذیه نامناسب میتواند بعنوان علت سرطان مطرح باشد. درنتیجه مصرف غذا های سالم که در ادامه به ان اشاره خواهد شد میتواند تاثر بسزایی در پیشگیری از سرطان داشته باشد
آیا رژیم غذایی در بروز سرطان تاثیر دارد؟
اگرچه علت بسیاری از سرطانها بسیار پیچیده است، اما بروز یک مورد از هر سه مورد سرطان با آنچه که شما میخورید و مینوشید در ارتباط است، مانند رژیم غذایی پرچرب که خطر ابتلا به سرطانهای پستان، رحم، پروستات، کولون و رکتوم (روده بزرگ) را افزایش میدهد. اضافه وزن نیز احتمال ابتلا به سرطانهای رحم، کیسه صفرا، کلیه، معده، روده بزرگ و پستان را افزایش میدهد. سرطان معده و مری نیز با استعمال سیگار و مصرف گوشت مرتبط شناخته شدهاند.
مصرف زیاد الکل نیز موجب ابتلا به سرطانهای دهان، گلو، مری، حنجره و کبد میشود.
حتما بخوانید: سرطان سینه را با روش ساده تشخیص دهید! علت سرطان سینه چیست؟
آیا با رعایت رژیم غذایی خاص پیشگیری از سرطان ممکن است؟
مصرف هیچ غذایی نمیتواند عدم ابتلا به سرطان را تضمین نماید اما مصرف میوهها و سبزیجات حاوی فیبر و انواع ویتامینها در پیشگیری از بروز سرطانها نقش دارند.
فیبر جزئی از گیاه است که هضم نمیشود اما موجب حرکت ماد غذایی در روده میگردد. موادی مانند نانهای سبوبدار، غلات و همچنین میوهجات و سبزیجات حاوی فیبر میباشند.
ویتامینهای E,C نیز همچون آنتیآکسیدانها عمل میکنند. آنتیآکسیدانها مانع آسیب سلولها توسط آلودگی، نور خورشید و سایر فرآیندهای طبیعی بدن میشوند و در صورت صدمه دیدن نیز، آنها را ترمیم میکنند.
بهترین منابع ویتامین C مرکبات، انواع کلم از جمله کلم بروکلی، گل کلم، کاهو، انواع فلفلها و گوجهفرنگی میباشد. ویتامین E را نیز میتوان در انواع روغنهای گیاهی، انواع دانهها، آجیل، گیاهانی که برگهای سبز دارند و گوجهفرنگی یافت. ویتامین A و فولات به رشد طبیعی سلولها کمک میکنند.
ویتامین A در جگر، لبنیات غنی شده، تخممرغ و کره وجود دارد. مارچوبه، سبزیجاتی که حاوی برگ سبز هستند و غلات غنی شده نیز جزء منابع خوب فولات میباشند.
بیشتر بخوانید: سرطان پروستات: علائم خطرناک و درمان های جدید پروستات چگونه است؟
نکاتی برای تغذیه به منظور محافظت و پیشگیری از سرطان:
– خوردن انواع مختلف غذاها
– خوردن روزانه حداقل 5-4 فنجان آب میوه و سبزیجات
– خوردن نانهای سبوسدار، غلات و ماکارونی
– خوردن غذایی کم چرب. محصولات بدون چربی و کم چرب مصرف کنید و به خاطر داشته باشید که دسرها حاوی چربی و کالری زیاد میباشند.
– خوردن ماهی و گوشت سفید مثل مرغ و بوقلمون
– مصرف کم گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند، گوساله و پرهیز از مصرف گوشتهای دود زده
– طرز پخت را عوض کنید، گوشت کباب شده و سرخ شده در حرارت زیاد موجب به وجود آمدن مواد شیمیایی میشود که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
– گوشتهایی که در حرارت کم پخته شده باشند و یا آبپز شده باشند بهتر هستند.
– پرهیز از مصرف الکل: نوشیدن الکل در آقایان روزانه بیشتر از دو بار، خطر ابتلا به سرطانهایی مانند دهان، گلو، حنجره، مری و کبد را افزایش میدهد.
– از پزشک خود در مورد مصرف مکملهای مواد معدنی و ویتامینها سوال کنید.
– اگر اضافه وزن دارید سعی کنید وزن خود را کاهش دهید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش ها برای کاهش وزن چیست؟ علت بیماری چاقی چیست؟
تغذیه و تغییر در شیوه زندگی به شما کمک میکند تا در سلامت خود کنترل داشته باشید. انتخابهای سالمی در مورد فعالیت بدنی منظم، وزن، مصرف الکل، استعمال سیگار و غذاها انجام دهید.
با پزشک خود در مورد سوالها و نگرانیهای خاص خود در مورد خطر بروز سرطان میتوانید صحبت نمایید.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
این مقاله خوب بود؟ 6
1