سرطان پانکراس غالباً بیماری خاموش خوانده میشود زیرا در اکثر موارد علائم آشکاری نشان نمیدهد. اما هم زمان با رشد سرطان، علائم سرطان پانکراس ممکن است شامل موارد زیر باشد:
* درد در ناحیه بالای شکم یا ناحیه بالا پشت و کمر
* زرد شدن رنگ چشم،(قسمت سفید چشم) و پوست، ادرار تیره به علت یرقان (زردی)
* ضعف
* بی اشتهایی
* تهوع و استفراغ
* کاهش وزن
حتما بخوانید: غده پانکراس چیست؟ کار غده پانکراس در بدن چه میباشد؟
این نشانهها فقط به علت بروز سرطان پانکراس ایجاد نمیشود. یعنی عفونت یا بیماریهایی دیگر پانکراس نیز میتوانند باعث بروز چنین علایمی گردند. بنابراین فقط پزشک میتواند علت چنین علایمی را کشف و تشخیص دهد که علائم سرطان پانکراس ایجاد شده. افراد دارای این علائم بایستی توسط پزشک تحت بررسی قرار گیرند تا مشکلات آنان در سریعترین زمان ممکن، درمان شود.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
تشخیص سرطان پانکراس
زمانی که فرد علائم سرطان پانکراس را نشان میدهد، پزشک سابقه پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار میدهد و معمولاً جهت تشخیص دقیق سرطان پانکراس، یک یا چند تا از روشهای تشخیصی زیر بکار میرود:
حتما بخوانید: علت سرطان پانکراس چیست؟ تومور بدخیم و خوشخیم پانکراس چیست؟
معاینه بدنی برای تشخیص سرطان پانکراس
پوست و چشمهای بیمار از نظر تغییر رنگ و زردی مشاهده میشود. سپس پزشک معاینه شکم را جهت تعیین تغییرات در منطقه مجاور پانکراس، کبد و مجاری صفراوی انجام میدهد. شکم از نظر وجود” آسیت” (مایع غیرطبیعی که در محوطه شکم جمع میشود) نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: نشانهها و علائم سرطان چیست؟ چگونه میتوان از بروز سرطان پیشگیری نمود؟
آزمایش تشخیص سرطان پانکراس
در افرادی که علائم سرطان پانکراس دارند ممکن است پزشک آزمایشات خون، ادرار و مدفوع درخواست نماید تا میزان بیلی روبین یا سایر مواد را بررسی کند.
بیلی روبین مادهای است که از کبد و مجاری صفراوی عبور کرده و به روده میریزد. اگر مجرای مشترک صفراوی توسط تومور پانکراس مسدود شده باشد بیلی روبین نمیتواند از این مسیر به صورت طبیعی عبورکند. این انسداد میزان بیلی روبین را در خون، ادرار و مدفوع افزایش میدهد. سطوح بالای بیلی روبین نشاندهنده وجود سرطان و یا سایر بیماریهای غیر سرطانی میباشد.
سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)
دستگاه عکس برداری توسط اشعه ایکس که به کامپیوتر متصل میباشد، یک سری تصاویر کامل از تومور را در دسترس قرار میدهد. بیمار روی تخت دراز میکشد و دستگاه، عکس برداریهای متعددی با اشعه ایکس انجام میدهد. کامپیوتر این تصاویر را کنار هم قرار میدهد تا تصاویری از پانکراس و سایر اعضا و عروق خونی شکم ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: سی تی اسکن چیست ؟
سونوگرافی شکم و پانکراس
تجهیزات سونوگرافی، امواج صوتی غیر قابل شنیدن توسط انسان را به کار میبرند. امواج صوتی، الگویی از اکوهایی (برگشت صدا) را که در حین برخورد به اعضای داخلی بدن ایجاد میشوند ر ا تولید میکنند و این بازتاب، تصویر پانکراس و سایر اعضای شکم را ترسیم مینمایند. امواجی که از تومورها منعکس میگردند، با امواج ناشی از بافتهای طبیعی، تفاوت دارند. در تکنیک اولتراساند ممکن است از تجهیزات داخلی یا خارجی و یا هر دو مورد استفاده شود.
سونوگرافی خارجی شکم
جهت عکس برداری از پانکراس، پزشک دستگاه سونوگرافی را بر روی پوست شکم قرار داده و آن را به آهستگی حرکت میدهد.
سونوگرافی داخلی از شکم
پزشک وسیله لوله مانند نازک و نورانی به نام آندوسکوپ را از طریق دهان و معده بیمار به سمت قسمت ابتدایی روده باریک هدایت میکند. در ناحیه نوک آندوسکوپ، دستگاه اولتراساند قرار دارد و پزشک با حرکت تدریجی آندوسکوپ از روده باریک به طرف معده، تصاویری از پانکراس و اعضای مجاور و بافتهای اطراف آن را تهیه میکند.
ERCP یا اندوسکوپی داخلی مجاری پانکراس و صفرا
پزشک آندوسکوپ را از طریق دهان و معده بیمار به سمت ابتداییترین قسمت روده باریک هدایت میکند. پزشک وسیله دیگری بنام “لوله” را از میان آندوسکوپ بتدریج به طرف مجاری صفراوی و مجرای پانکراس حرکت میدهد و پس از تزریق ماده رنگی از طریق همان “لوله” به داخل مجاری، تصاویر اشعه ایکس برداشته میشوند. این عکسها میتوانند علت باریک شدن یا مسدود شدن مجاری را نشان دهند و این که آیا این حالات به دلیل وجود تومور میباشند یا علل دیگری وجود دارد.

بیشتر بخوانید: روش آندوسکوپی و بهبودی بعد از آن چگونه است؟ | نکاتی پس از آندوسکوپی
PTC
ماده رنگی از طریق سر سوزن باریکی که بر روی پوست شکم گذاشته شده است به داخل کبد تزریق میشود. در صورتی که انسدادی وجود نداشته باشد این ماده به راحتی از میان مجاری صفراوی عبور خواهد کرد. این ماده باعث میشود مجاری صفراوی در تصاویر نشان داده شوند. این تصاویر به پزشک امکان میدهد تا شناسائی کند آیا باریک شدن و انسداد ناشی از تومور میباشد یا عوامل دیگری در بروز آن دخیل هستند.
*نمونه برداری از پانکراس
در برخی موارد، پزشک قسمتی از بافت پانکراس را برداشته و توسط پزشک پاتولوژی و به کمک میکروسکوپ، سلولهای سرطانی موجود در بافت، تشخیص داده میشوند. پزشک نمونه برداری را از طرق مختلفی انجام میدهد. یک روش، قرار دادن سوزنی در داخل پانکراس جهت نمونه برداری است. این راه آسپیراسیون (مکش) با سوزن نازک نامیده میشود. پزشک دستگاه اولتراساند را جهت هدایت سر سوزن بکار میبرد. گاهی پزشکان نمونهای از بافت را درحین ERCP یا EUS بر میدارند. روش دیگر، باز کردن شکم در اتاق عمل میباشد.
تعیین مرحله و شدت سرطان پانکراس
زمانی که سرطان پانکراس تشخیص داده میشود لازم است که پزشک مرحله یا درجه بیماری ر ا بداند تا بهترین روش درمان را طرح ریزی کند. تعیین مرحله بیماری، کوششی دقیق جهت یافتن اندازه تومور در پانکراس است که در صورت انتشار به بافتهای دیگر، اطلاع از بافتهای درگیر هم میباشد.
ممکن است پزشک مرحله بیماری فوق را در زمان تشخیص بیماری بداند یا نیاز به آزمایشات دیگری جهت تعیین درجه بیماری داشته باشد. این گونه آزمایشات شامل آزمایشات خون، سی تی اسکن، سونوگرافی، لاپاراسکوپی و یا آنژیوگرافی میباشند. نتیجه این آزمایشات به پزشک امکان میدهد تا بهترین درمان ممکن را انتخاب کند.
این مقاله خوب بود؟ 3
1