این مقاله حاوی اطلاعات جامعی درمورد سرطان پانکراس (همان سرطان لوزالمعده) میباشد. سالانه در ایالات متحده امریکا در بیشتر از290/000 نفر، تشخیص سرطان پانکراس داده میشود. این بیماری پنجمین علت منجر به مرگ در بین سرطانها میباشد.
در این مقاله علت سرطان پانکراس را بررسی میکنیم. هم چنین در مقاله های بعدی علائم سرطان پانکراس و تشخیص آن، درمان های سرطان پانکراس و مراقبتهای پی گیری پس از درمان را بیان میشود. این اطلاعات به بیمار و خانواده آنها در سازگاری و فهم هرچه بیشتر بیماری کمک میکند.
دانشمندان در مورد سرطان پانکراس تحقیقات زیادی انجام میدهند تا این بیماری را بیشتر بشناسند. آنها پژوهش بسیاری در یافتن علت سرطان پانکراس انجام داده اند. همچنین در صدد یافتن درمانهای جدیدی سرطان پانکراس میباشند. تحقیقات اخیر توانسته تا حدودی علت سرطان پانکراس را مشخص کند و همواره به بهتر شدن کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پانکراس منجر شده است.

پانکراس کجاست و چه کاری انجام میدهد؟
پانکراس (لوزالمعده) غدهای در عمق شکم است که بین معده و نخاع پشتی قرار دارد و توسط روده، کبد و سایر اعضای بدن احاطه شده است. پانکراس 15سانتی متر طول دارد و شبیه یک گلابی صاف و تخت میباشد. پهنترین قسمت پانکراس سر آن بوده و قسمت وسط، تنه پانکراس و نازکترین قسمت آن، دم پانکراس میباشد.
حتما بخوانید: غده لوزالمعده چیست؟ اثر انسولین تولید شده توسط لوزالمعده چیست؟
پانکراس محل ساخته شدن انسولین و سایر هورمونها میباشد این هورمونها وارد جریان خون شده و در تمام بدن گردش می کنند. آنها به بدن کمک میکنند تا انرژی حاصل از غذا را به کار گرفته یا انبار کند. برای مثال انسولین کنترل قند خون را به عهده دارد.
پانکراس هم چنین شیره پانکراس را میسازد. این شیره شامل آنزیمهایی هست که به هضم غذا کمک میکنند. پانکراس این شیره را به ابتدای روده کوچک میریزد.
بیشتر بخوانید: علائم خطرناک درد پانکراس و التهاب آن چیست؟
سرطان چیست؟
سرطان گروهی از بیماریهای مرتبط به هم میباشد. همه سرطانها از سلولها شروع میشوند که واحد سازنده بدن و اساس زندگی محسوب میشوند. سلولها بافت را میسازند و بافتهای بدن، اندامها را تشکیل میدهند. به طور طبیعی، سلولها رشد میکنند و تقسیم میشوند به طوری که نیازهای بدن را برآورده کنند. زمانی که سلولها پیر میشوند و میمیرند سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
گاهی این روند رشد منظم به هم میخورد. سلولهای جدید زمانی که لزومی به وجود آنها نیست به وجود میآیند و یا سلولهای پیر زمانی که باید بمیرند به حیات خود ادامه میدهند و این چنین سلولهای اضافی میتوانند غده یا تومور را به وجود آورند.
حتما بخوانید: سرطان چیست و عوامل بروز سرطان کدامند؟
تومورهای بدخیم و خوش خیم پانکراس
تومورهای پانکراس میتوانند خوش خیم یا بد خیم باشند. تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند و معمولاً پزشک میتواند آنها را بطور کامل بردارد. در اغلب موارد، امکان عود چنین تومورهایی وجود ندارد و سلولهای این نوع تومور، به بافتهای اطراف و سایر قسمتهای بدن گسترش نمییابند و مهمتر اینکه این نوع تومورها تهدیدی برای زندگی به شمار نمیروند. تومورهای بدخیم پانکراس، بسیار خطرناک و تهدید آمیز هستند و علت سرطان پانکراس میباشند.
سلولهای سرطان پانکراس میتوانند منتشر شده و به بافتها و اعضای مجاور آسیب برسانند. هم چنین این سلولها میتوانند از بافت توموری وارد جریان خون یا سیستم لنفاوی گردند. این امر نشان دهنده چگونگی گسترش سلولهای سرطانی از بافت سرطانی اصلی (تومور اولیه پانکراس) به بافتهای دیگر می باشد بطوری که تومورهای جدیدی در سایر اعضاء بدن، تشکیل مییابند. گسترش و انتشار سلولهای سرطانی پانکراس به بافتهای دیگر را متاستاز مینامند.
اغلب موارد سرطانهای پانکراس در مجاری انتقالدهنده شیره پانکراس، اتفاق میافتند. سرطان پانکراس تحت عنوان کارسنیومای پانکراس هم شناخته میشود. برخی انواع نادر سرطان پانکراس از سلولهای سازنده انسولین یا سایر هورمونها آغاز میشوند، سرطانی که در این سلولها ایجاد میگردد سرطان سلولهای جزیرهای نامیده میشود. البته در این مقاله در مورد سرطان های شایع پانکراس بحث میشود نه موارد نادر.
گسترش سرطان پانکراس
زمانی که سرطان پانکراس به خارج از پانکراس انتشار یابد (متاستاز)، سلولهای سرطانی اکثراً نزدیک گره لنفاوی یافت میشوند. اگرسرطان به این گره های لنفی برسد به این معنی است که سلولهای سرطانی ممکن است به سایر گره های لنفاوی و یا سایر بافتها گسترش یافته باشند مانند کبد و ریهها. زمانی که سرطان از بافت اصلی به سایر قسمتهای بدن گسترش پیدا میکند، تومور جدید شبیه همان نوع سلولهای غیر طبیعی تومور اولیه بوده و به همان نام خوانده میشود.
برای مثال اگر سرطان پانکراس به کبد متاستاز دهد سلولهای سرطانی کبد همان سلولهای سرطانی پانکراس بوده و بیماری فوق، سرطان متاستاتیک پانکراس میباشد نه سرطان کبد. چنین بیماری تحت عنوان سرطان پانکراس، درمان میشود.
حتما بخوانید: علائم سرطان پانکراس و نشانه خطر | آزمایش تشخیص سرطان پانکراس
عوامل خطر ساز و علت سرطان پانکراس
علت سرطان پانکراس بسیار پیچیده است؛ پزشکان به ندرت میتوانند علت این که چرا یک فرد مبتلا به سرطان پانکراس میشود ولی فرد دیگر مبتلا نمیشود را تشریح کنند. به هر حال آنچه مشخص است این است که این بیماری مسری نبوده و هیچ فردی این بیماری را از فرد دیگر نمیگیرد.
تحقیقات نشان دادهاند که افراد با عوامل خطر معین، احتمال ابتلای بیشتری به سرطان پانکراس نسبت به سایر افراد را دارند. عامل خطر یا ریسک فاکتور به آن چیزی اطلاق میشود که شانس ابتلا و پیشرفت بیماری را در یک فرد افزایش میدهد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
عوامل خطر و علت سرطان پانکراس شامل موارد زیراست:
* سن:
احتمال ابتلا به سرطان پانکراس با افزایش سن بالا میرود. اکثر این سرطانها درافراد بالای 50 سال اتفاق میافتند.
* سیگار:
کشیدن سیگار احتمال وقوع سرطان پانکراس را 3-2 برابر نسبت به غیرسیگاریها، افزایش میدهد.
* دیابت (بیماری قند):
موارد بروز سرطان پانکراس در افرادی که دیابت دارند اغلب بیشتر از افرادی میباشد که دیابت ندارند.
بیشتر بخوانید: دیابت یا بیماری قند خون بالا چیست؟
*جنس:
مردان بیشتر از زنان به سرطان پانکراس مبتلا میشوند.
* نژاد:
آمریکائیها و آفریقائیها بیشتر از نژاد آسیائی، اسپانیولی و سفید پوست به این بیماری مبتلا میشوند.
*سابقه خانوادگی:
خطر ابتلا در افرادی که پدر، مادر، برادر و یا خواهر مبتلا به این بیماری داشتهاند، بیشتر است. (سابقه فامیلی مثبت). هم چنین سابقه مثبت فامیلی سرطان تخمدان و سرطان کولون (روده بزرگ) خطر بروز سرطان پانکراس را افزایش میدهد.
* پانکراتیت مزمن:
التهاب دردناک پانکراس را پانکراتیت مزمن مینامند، برخی شواهد نشاندهنده این است که پانکراتیت مزمن احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را بالا میبرد.
بیشتر بخوانید: پانکراتیت حاد و مزمن پیست؟
برخی مطالعات پیشنهاد میکنند که تماس با برخی مواد شیمیائی خاص در محل کار یا رژیم غذائی پرچرب، میتواند علت سرطان پانکراس باشد و شانس ابتلا به بیماری را افزایش میدهد.
بیشتر افراد با وجود اینکه در معرض برخورد با علت سرطان پانکراس قرار میگیرند، این بیماری را تجربه نمیکنند. از طرف دیگر، بسیاری از افراد با وجود اینکه هیچ کدام از علت های یاد شده را ندارند به این سرطان مبتلا می شوند.
این مقاله خوب بود؟ 3
1