این مقاله، اطلاعات مهمی در مورد سرطان تیروئید ارائه میدهد. و شما در مورد علت ها و علایم سرطان تیروئید، و همچنین تشخیص، مراقبت و درمان سرطان تیروئید و مراقبتهای پی گیری مطالبی خواهید خواند. هم چنین اطلاعاتی برای کمک به بیماران برای مقابله و سازش با سرطان ارائه میشود.
در ایالات متحده امریکا سالانه 14900 زن و 4600 مرد به سرطان تیروئید مبتلا میشوند.
محققین در مورد علت های سرطان تیروئید مطالعه میکنند. آنها هم چنین راههای بهتری را برای شناسایی، تشخیص و درمان این بیماری جستجو میکنند. امروزه، تحقیقات اطلاعات ما را در مورد سرطان تیروئید افزایش داده است.
با توجه به نتایج این تحقیقات، مبتلایان به سرطان تیروئید میتوانند به زندگی با کیفیت بهتر بیندیشند و احتمال کمتری برای مرگ در اثر این بیماری داشته باشند.
حتما بخوانید: علائم خطرناک سرطان تیروئید چیست؟ تشخیص بدخیم یا خوش خیم
ابتدا به توضیح کلی در مورد غده تیروئید و سرطان میپردازیم:
غده تیروئید چیست و در بدن چکار میکند؟
تیروئید، غده ای پروانهای شکل بوده و در جلو گردن و در زیر حنجره (جعبه صوتی) قرار دارد.
غده تیروئید دو نوع سلول دارد که هورمون تولید میکنند:
سلولهای سازنده “تیروکسین“: هورمون تیروئید را میسازند که بر ضربان قلب، دمای بدن و سطح انرژی تأثیر میگذارد.
سلولهای C: هورمون به نام “کلسیتونین” را که به کنترل سطح کلسیم خون کمک میکند تولید میکنند.
تیروئید دارای دو قسمت در دو طرف گردن میباشد. این دو قسمت بوسیله بخش نازکی در وسط از هم جدا میشوند. تیروئید سالم معمولاً از روی پوست لمس نمیشود.
متورم تیروئید در جلو گردن، همانند توده مشاهده و یا احساس میشود که نشانه ای از مشکل تیروئید است.
بیشتر بخوانید:غده تیروئید چیست؟ نقش تیروئید در بدن چیست؟
تیروئید متورم گواتر نامیده میشود. اغلب گواترها به علت کمبود ید ایجاد میشوند. اغلب گواترها سرطانی نیستند.
ید مادهای است که در صدف و نمک ید دار، یافت میشود ید برای عملکرد طبیعی بدن ضروری است و کمبود آن موجب کم کاری تیروئید میشود.
سرطان چیست و چگونه ایجاد میشود؟
سرطان گروهی از بیماریهای متعدد مرتبط باهم است. همه سرطانها از سلولها که واحد اساسی موجود زنده هستند ایجاد میشوند. سلولها، بافتها را به وجود میآورند و بافتها، اعضای بدن را تشکیل میدهند.
سلول ها به طور طبیعی رشد کرده و تقسیم میشوند و در هنگام نیاز، سلولهای جدید را تشکیل میدهند.زمانی که سلولها پیر شده و میمیرند، سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
گاهی اوقات این فرآیند منظم، معکوس میشود، سلولهای جدید هنگامی که بدن به آنها نیاز ندارد، تشکیل میشوند و سلولهای پیر هنگامی که بایستی از بین بروند نمیمیرند. این سلولهای اضافی، توده بافتی به نام غده یا تومور را تشکیل میدهند.
بیشتر بدانید: بهترین تغذیه برای مبتلایان به سرطان | رژیم غذایی مناسب هنگام درمان سرطان چیست؟
تومور های (ندول) خوش خیم و بد خیم تیروئید
معمولاً تورموهای تیروئید، ندول نامیده میشوند. ندولهای تیروئید میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند.
ندول های خوش خیم تیروئید
ندولهای خوش خیم تیروئید، سرطانی نیستند. سلولهای ندول خوشخیم، به سایر قسمتهای بدن پخش نمیشوند و معمولاً آنها زندگی فرد را تهدید نمیکنند.
بیشتر ندولهای تیروئید از نوع خوشخیم هستند (بیشتر از 90٪).
ندول های بدخیم تیروئید
ندولهای بدخیم تیروئید، سرطانی هستند، عموماً آنها بسیار خطرناک بوده و گاهی اوقات ممکن است تهدیدکننده زندگی باشند. سلولهای سرطانی اعضاء و بافتهای نزدیک را مورد تهاجم قرار داده و آسیب میرسانند.
هم چنین سلولهای سرطان تیروئید میتوانند از طریق ندول بدخیم وارد جریان خون یا سیستم لنفاوی شوند و این بیان کننده چگونگی انتشار سرطان اصلی (تومور اولیه) و تشکیل تومورهای جدید در سایر اعضای بدن میباشد.انتشار سرطان متاستاز نامیده میشود.
حتما بخوانید: سرطان تیروئید درمان قطعی دارد؟ روش های درمان ندول تیروئید
گسترش سرطان در بدن
اگر سرطان تیروئید به بیرون تیروئید انتشار یابد (متاستاز)، سلولهای سرطانی اغلب در عقدههای لنفاوی مجاور، اعصاب و عروق خونی یافت میشوند.
اگر سرطان به این عقدههای لنفاوی برسد، سلولهای سرطان تیروئید ممکن است به سایر عقدههای لنفاوی و دیگر اعضاء همانند ریه و استخوان نیز پخش شده باشند.
هنگامی که سرطان از محل اصلی خود به سایر قسمتهای بدن منتشر میشود، تومور تازه از همان نوع سلول غیرطبیعی بوده و به همان نام تومور اولیه است.
برای مثال، اگر سرطان تیروئید به ریه منتشر شود، سلولهای سرطانی در ریه، سلولهای سرطانی تیروئید میباشند و این بیماری متاستاتیک تیروئید است و سرطان ریه نمیباشد و بایستی به عنوان سرطان تیروئید، درمان شود.
پزشکان گاهی اوقات توده تازه را «بیماری دوردست یا متاستاتیک» مینامند.
چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان تیروئید قرار دارند (عوامل خطر یا ریسک فاکتورها)
در واقع علت ایجاد سرطان تیروئید بسیار پیچیده است. پزشکان به ندرت میتوانند توضیح دهند که چرا در یک شخص این بیماری بروز میکند و در دیگری بروز نمیکند.
با وجود این، روشن است که سرطان تیروئید مسری نیست و هیچ کس نمیتواند سرطان را از شخص دیگری بگیرد.
تحقیقات نشان دادهاند عوامل خطر خاصی، شانس بروز بیماری را در یک شخص افزایش میدهند و به نوعی علت سرطان تیروئید هستند. هر چیزی که شانس فرد را برای بروز بیماری افزایش میدهد ریسک فاکتور نامیده میشود.
علت های زیر باعث افزایش احتمال ایجاد سرطان تیروئید میشوند:
تشعشع :
افرادی که در معرض سطوح بالای اشعه قرار میگیرند، احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان تیروئید، نسبت به سایر افراد دارند. یک منبع مهم مواجهه با اشعه، رادیو تراپی یا پرتودرمانی است.
در سالهای قبل پزشکان از اشعه با دوز بالا، برای درمان سرطان ها و سایر مشکلاتی که سر و گردن را درگیر میکند، استفاده میکردند.
بعداً دانشمندان دریافتند تعدادی از مردم که این نوع درمان را دریافت کرده بودند، دچار سرطان تیروئید شده اند.
در عکس برداری توسط اشعه ایکس که به صورت روزمره برای تشخیص به کار میرود (مانند عکس برداریهای دندان و عکس برداری قفسه سینه) از دوز خیلی پایین اشعه ایکس استفاده میشود.
فایده آنها همیشه بیشتر از خطرشان است. با این حال در معرض اشعه قرار گرفتن مکرر، میتواند مضر باشد.
بنابراین ایده خوبی برای افراد میباشد که با دندانپزشک و پزشک خود درباره نیاز برای عکس برداری به وسیله اشعه ایکس صحبت کرده و در مورد استفاده از محافظ اشعه برای محافظت از سایر قسمتهای بدن خود، پرسش کنند.
سابقه خانوادگی :
سرطان تیروئید و عوامل ژنتیکی علت سرطان تیروئید میتواند ناشی از تغییر یا اختلال در ژنی به نام RET باشد. این ژن تغییریافته از والدین به فرزندان منتقل میشود. تقریباً هر فرد دارای این ژن تغییریافته ، مبتلا به سرطان تیروئید میشود.
آزمایش خون میتواند ژن دچار اختلال RET را شناسایی کند. اگر در یک فرد مبتلا به سرطان تیروئید، ژن غیرطبیعی یافت شود پزشک برای سایر اعضای خانواده، انجام این آزمایش را توصیه میکند.
در فردی که ژن RET تغییر یافته در او یافت شده است، پزشک آزمایشات مکرر و جراحی را برای برداشتن تیروئید قبل از پیشرفت سرطان، توصیه میکند.
هنگامی که سرطان تیروئید در یک خانواده رخ داد این حالت سرطان فامیلی تیروئید نامیده میشود. افراد با این بیماری تمایل ابتلا به سایر انواع سرطانها را دارند.
عده کمی از افراد با سابقه خانوادگی گواتر یا پولیپهای سرطانی خاص در روده بزرگ، در معرض خطر ایجاد سرطان تیروئید قرار دارند.
جنسیت زن:
در آمریکا زنان 3-2 برابر بیشتر از مردان به سرطان تیروئید مبتلا میشوند.
سن بالا :
بیشتر بیماران مبتلا به سرطان تیروئید، بالای 40 سال سن دارند. معمولاً افراد مبتلا به سرطان آناپلاستیک تیروئید، بیشتر از 65 سال سن دارند.
نژاد :
در آمریکا افراد سفید پوست بیشتر از آمریکا ییهای آفریقایی تبار، به سرطان تیروئید مبتلا میشوند.
عدم وجود ید کافی در رژیم غذایی :
تیروئید نیازمند ید برای ساختن هورمون تیروئید است بنابراین ممکن است کمبود ید بتواند علت سرطان تیروئید شود. امروزه ید به نمک اضافه میشود تا افراد در برابر مشکلات تیروئید محافظت شوند.
به نظر میرسد سرطان تیروئید در مردم کشورهایی که ید قسمتی از رژیم غذایی نمیباشد، بیشتر دیده میشود. اغلب افرادی که در معرض عوامل خطر شناخته شده سرطان هستند، مبتلا به سرطان تیروئید نمیشوند. از طرفی، تعداد زیادی که این بیماری را میگیرند فاکتورهای خطر شناخته شده را ندارند.
افرادی که فکر میکنند در خطر ابتلا به سرطان تیروئید هستند، بایستی در این مورد با پزشک خود بحث کنند. پزشک راههایی را برای کاهش خطر پیشنهاد میکند و میتواند یک جدول مناسب کنترل منظم را طرح ریزی کند.
انواع شایع سرطان تیروئید
سرطانهای پاپیلری و فولیکولر تیروئید:
90-80٪ همه سرطانهای تیروئید را شامل میشوند. هر دو نوع، از سلولهای تولید کننده هورمون تیروئید منشا میگیرند. اغلب این سرطانها تمایل به رشد آهسته دارند و اگر زود شناسایی شوند به احتمال زیاد به طور موفقیتآمیزی درمان میشوند.
سرطان مدولاری تیروئید:
10-5٪ سرطانهای تیروئید را شامل میشوند. از سلولهای هورمونی منشاء نمیگیرند. سرطانهای مدولری تیروئید در صورتی که قبل از انتشار به سایر قسمتهای بدن کشف شده و درمان شوند، به آسانی کنترل میشوند.
سرطان آناپلاستیک تیروئید:
شیوع کمتری دارد (2-1٪ موارد). از سلولهای هورمون ساز نشأت میگیرد. سلولهای سرطانی بسیار غیرطبیعی بوده و تشخیص آنها مشکل میباشد. معمولاً درمان این نوع سرطان بسیار سخت میباشد زیرا سلولهای سرطانی تمایل به رشد و انتشار سریع دارند.
این مقاله خوب بود؟ 5
2