گشادی یا نارسایی دریچه سهلتی قلب
نشت (بازگشت) خون رو به عقب از دریچه سهلتی را نارسایی دریچه سهلتی مینامند که علت آن، بزرگی بطن راست است. این بازگشت خون در هر مرتبه انقباض بطن راست اتفاق میافتد
برای درک بهتر از بیماری نارسایی دریچه سه لتی قلب، ابتدا دانستن نحوه عملکرد دریچه های قلبی بسیار مهم است:
قلب از چهار حفره تشکیل شده است، دو دهلیز و دو بطن، که بطن وظیفه اصلی پمپ کردن خون را به عهده دارد. خون ابتدا از سیاهرگ ها وارد دهلیز قلب میشود و از دهلیز وارد بطن میشود و بطن قلب با قدرت خون را به سرخرگ های بدن پمپ میکند.
دریچه سه لتی بین دهلیز راست و بطن راست قرار دارد. در نتیجه این دریچه باید خون را از دهلیز به بطن راست عبور دهد اما نباید اجازه دهد که خون در جهت برعکس حرکت کند یعنی باید مانع از بازگشت خون از بطن به دهلیز راست شود
در نتیجه هنگامی که دریچه سه لتی گشاد شود خونی که توسط دهلیز وارد بطن راست قلب شده دوباره در جهت معکوس وارد دهلیز راست میشود و قلب باید با قدرت بسیار بیشتری کار کند تا بتواند به بدن خون رسانی انجام دهد.
این فشار بیش از حد به قلب میتواند باعث ایجاد ناراحتی قلبی و احساس تنگی نفس و خستگی شود. و حتی فشار بالایی که ایجاد میشود به ساختار دریچه و عضله قلب آسیب میزند.
بیشتر بخوانید: افتادگی دریچه میترال یا پرولاپس میترال چیست؟ علائم و درمان افتادگی میترال
علائم نارسایی دریچه سه لتی چیست؟
از جمله علائم نارسایی دریچه سه لتی قلب، میتوان به نشانه های ضعف و خستگیپذیری اشاره کرد. تشخیص نارسایی دریچه سه لتی با بررسی علائم بالینی و سوابق بیمار و نیز معاینه کامل قلب، انجام میپذیرد و برای تأیید تشخیص از نوار قلب و عکس قفسه سینه و اکو قلب، کمک میگیرند.
حتما بخوانید: اکو قلب از راه مری یا TEE چیست؟ نحوه ی انجام TEE | آمادگی قبل و مراقبت بعد آن
درمان نارسایی دریچه سه
بهطور معمول، نارسایی دریچه سهلتی نیاز به درمان ندارد و یا با اندکی مداخله پزشکی قابل درمان است. چنانچه زمینه بروز اختلال بیماریهایی همانند آمفیزم ریه، فشاری خون بالا ریوی، تنگی دریچه ریوی و یا اختلالهای نیمه چپ قلب باشد، ضرورت درمان اختلالهای زمینه وجود دارد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
تنگی دریچه سهلتی
تنگ شدن مجرای دریچه سهلتی را تنگی دریچه سه لتی میگویند که باعث افزایش مقاومت در برابر جریان خون از دهلیز راست به بطن راست میشود.
تقریباً در همه موارد، این بیماری ناشی از ابتلا به تب روماتیسمی قلب است. در موارد نادر وجود تومور در دهلیز راست و یا بیماری های روماتیسمی و یا بیماری مادرزادی قلبی است.
از جمله علائم تنگی دریچه سه لتی خفیف میتوان به تپش قلب و احساس ضربه در گردن و پوست سرد و خستگیپذیری اشاره کرد. برای تشخیص تنگی دریچه سه لتی، معاینه پزشک و انجام اکو قلبی لازم است. این بیماری بهندرت چنان شدت مییابد که نیازمند درمان عمل جراحی برای ترمیم دریچه سه لتی باشد.
بیشتر بخوانید: تنگی دریچه آئورت چیست؟ علائم خطر و درمان تنگی دریچه آئورت
این مقاله خوب بود؟ 3
2