تشخیص سرطان ریه سوالات زیادی را به همراه دارد که بایستی پاسخهای شفاف و قابل فهم داشته باشد.
این مقاله حاوی اطلاعاتی در مورد علل شایع و راههایی جلوگیری از سرطان ریه بوده و علایم و نشانهها؛ راههای شناسایی؛ تشخیص و درمان این بیماری را تشریح میکند.
دادن این اطلاعات به بیماران و خانوادههای آنان، رویارویی با چالشهای پیش روی آنان را آسانتر میکند. تحقیقات در مورد سرطان موجب پیشرفت در مورد سرطان ریه شده و دانش ما افزایش یافته است.
تحقیقات توسط محققین ادامه دارد تا نتایج بهتری در مورد پیشگیری؛ شناسایی؛ تشخیص و درمان سرطان ریه حاصل گردد.
سرطان ریه چگونه تشخیص داده میشود؟
عوارض جانبی درمان سرطان ریه چه مواردی می باشد؟
ابتدا توضیح در مورد سرطان میپردازیم سپس در مورد انوع بدخیم و خوش خیم سرطان ریه توضیحاتی ارائه میدهیم و در نهایت به علت های سرطان ریه میپردازیم
سرطان را بهتر بشناسیم:
تمام انواع سرطانهای ریه از سلولها که واحد زندگی اساسی بدن هستند؛ شروع میشوند. درک مفهوم سرطان برای آگاهی از سرطانی شدن سلولهای طبیعی مفید میباشد.
بدن از سلولهای زیادی تشکیل یافته است. معمولا سلولها رشد کرده و تقسیم میشوند و به سلولهای متفاوتی تبدیل میشوند تا سلامتی بدن حفظ شده و وظایف آنها به خوبی انجام شود.
ولی گاهی این رشد و تقسیم بیشتر از حد نیاز بدن پیش میرود. این توده سلولهای اضافی تومور را تشکیل میدهند. تومورها ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند.
- تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند: آنها اغلب برداشته میشوند و در اغلب موارد عود نمیکنند. سلولهای تومورهای خوش خیم ریه به دیگر قسمتهای بدن انتشار نمییابند. مهم است بدانیم آنها بندرت، تهدیدی برای زندگی محسوب میشوند.
- تومورهای بدخیم باعث سرطان ریه هستند: در تومورهای بدخیم ریه سلولها غیر طبیعی بوده و بدون کنترل یا دستور تقسیم میشوند. این سلولها مهاجم بوده و میتوانند بافتهای اطراف را از بین ببرند.
سلولهای سرطان ریه میتوانند از تومور بدخیم جدا شده و وارد گردش خون یا سیستم لنفاتیک شوند (بافتها و اعضایی که گلبولهای سفید را برای مبارزه با عفونت و سایر بیماریها تولید؛ ذخیره و حمل میکنند). به این روند متاستاز(انتشار سرطان ریه) گفته میشود که سرطان از تومور منشا (اولیه) انتشار یافته و تومورهای جدید (ثانویه) را در سایر قسمتهای بدن تشکیل میدهد.
در واقع انتشار سلول های بدخیم میتواند باعث ایجاد سرطان ریه پیشرفته شود.
ریه ها در بدن چه نقشی دارند؟
ریهها یک جفت بافت اسفنجی مخروطی شکل میباشند که قسمتی از سیستم تنفسی را تشکیل میدهند. ریه سمت راست دارای سه قسمت بنام لوب بوده و کمی بزرگتر از ریه چپ است که دارای دو لوب میباشد.
وقتی نفس میکشیم ریهها اکسیژن را میگیرند که برای زنده ماندن و انجام فعالیتهای روزانه مورد نیاز است. وقتی نفس خود را بیرون میدهیم؛ ریهها دی اکسید کربن را بیرون میدهند که محصول نهایی سلولهای بدن میباشد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
سرطان ریه چیست؟ و دارای چه انواعی است؟
سرطانهای ریه به دو قسمت عمده تقسیم میشوند:
- سرطان سلولهای غیر کوچک ریه
- سرطان سلولهای کوچک ریه
این تقسیم بندی بر اساس نوع سلولهایی که زیر میکروسکوپ دیده میشوند انجام میگیرد. نوع رشد هر کدام از این نوع سرطانها و انتشار آنها متفاوت بوده و درمانهای متفاوتی نیز دارند.
برای درمان سرطان از چه روش هایی استفاده می شود؟
روش های آرامش و کاهش اضطراب در شیمی درمانی و سرطان چیست؟
سرطان ریه از نوع سرطان سلولهای غیر کوچک:
شایعترین سرطان ریه بوده و اغلب رشد و گسترش آهستهای دارد در نتیجه به علت مخفی ماندن علائم سرطان ممکن است در مراحل شدید تشخیص داده شود که درمان ان بسیار دشوار باشد.
سرطان سلول غیر کوجک سه نوع عمده دارد که بر اساس سلولهایی که سرطانی میشوند نامگذاری میشوند.
- سرطان سلول های پوشاننده ریه : سرطانی که از سلولهای پوشاننده ریه شروع میشود و میتوان کل ریه را درگیر کند. این نوع سلولها نرم و پهن هستند. این سلول ها را میتوان در سطح بدن؛ پوشش اندامهای توخالی بدن و دستگاه تنفسی و مجاری گوارشی دید.
- سرطان سلول های ترشحی ریه : سرطانی است که از سلول های ترشح کننده درون ریه ها(ماننده خلط) ایجاد میشود و خصوصیات غدد ترشحی داخل بدن را دارد
- سرطان سلولهای بزرگ ریه
سرطان از نوع سرطان سلولهای کوچک ریه:
شیوع کمتری نسبت به سرطان سلولهای غیر کوچک دارد. این نوع سرطان ریه رشد سریعتری داشته و بیشتر به سایر اعضا انتشار مییابد. در نتیجه بدخیم تر و خطرناک تر هستند
علت های سرطان ریه چیست؟ ریسک فاکتورها یا عوامل ایجاد سرطان ریه چیست؟
محققین علت های مختلفی برای سرطان ریه کشف کردهاند که اغلب آنها در ارتباط با مصرف تنباکو میباشند.
دانستن در مورد علت های ایجاد سرطان ریه کمک میکند تا افرادی را که در معرض ابتلا به سرطان ریه را شناسایی شوند و تشخیص زودهنگام برای آنها انجام شود.
- سیگار: سیگار کشیدن یکی از علت های بروز سرطان ریه است. مواد مضر تنباکو که کارسینوژنز (سرطانزا) نامیده میشوند باعث تغییراتی در سلولهای ریوی میشوند.
این تغییرات در طولانی مدت باعث میشوند سلولهای ریه سرطانی شوند.
احتمال سرطانی شدن ریههای یک فرد سیگاری بستگی به سن شروع مصرف سیگار؛ مدتی که سیگار میکشد؛ تعداد نخ سیگاری که هر روز مصرف میکند و عمق استنشاق سیگار دارد. ترک سیگار؛ خطر ابتلا فرد به سرطان ریه را کاهش میدهد. - سیگار برگ و پیپ: افراد معتاد به سیگار برگ و پیپ نسبت به افراد غیر سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند.
طول سالهایی که فرد سیگار میکشد و تعداد نخ سیگاری که هر روز مصرف میکند و نیز عمق دم هر فرد در افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه موثر است. حتی اگر افراد سیگاری دود سیگار را بلع نکنند باز در معرض افزایش خطر سرطان ریه قرار دارند. - دود محیطی سیگار: شانس ابتلا به سرطان ریه در کسانی که در معرض دود سیگار محیطی قرار دارند افزایش مییابد (دود سیگار در محیط وقتی کسی سیگار میکشد).
در معرض دود سیگار محیطی بودن یا دود دست دوم را سیگار کشیدن غیر فعال یا غیر داوطلبانه میگویند. - رادون: رادون گازی رادیو اکتیو؛ بیبو؛ نامرئی و فاقد طعم میباشد که به طور طبیعی از خاک و سنگها انتشار مییابد. رادون خطری برای ریه بوده و باعث بروز سرطان ریه میشود.
افرادی که در معادن زیرزمینی کار میکنند در معرض رادون قرار دارند. در بعضی مناطق دنیا، رادون در خانهها یافت میشود. خطر سرطان ریه در افرادی که سیگار میکشند نسبت به افرادی که در معرض مداوم رادون قرار دارند، بیشتر است. - آزبست: آزبست نام گروهی از مواد است که در طبیعت یافت شده و در تولید برخی مواد صنعتی معین کاربرد دارند. فیبرهای آزبست به آسانی به ذرات ریز شکسته شده و در هوا پخش میشوند. آنها میتوانند به لباسها بچسبند.
وقتی این ذرات تنفس شوند، وارد ریه شده و به سلولها آسیب میرسانند و خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهند. مطالعات نشان میدهند کارگرانی که معرض مقدار زیادی آزبست قرار دارند خطر ابتلا به سرطان ریه در آنها 4-3 برابر بیشتر از کارگرانی است که در معرض آربست قرار ندارند.
این عوارض در کارگران واحدهایی مثل ساختمان سازی؛ معادن و کارخانجات آزبست؛ کارگران عایق سازی و تعمیرات دیده میشود. خطر سرطان ریه در کارگران آزبست کاری که سیگار میکشند بسیار بالاتر است.
کارگران آزبست کار باید وسایل محافظتی که توسط کارفرما تهیه و توسط مراکز امنیتی و حفاظتی تایید شده است؛ استفاده نمایند. - آلودگی هوا:تحقیقات نشان داده است بین آلودگی هوا و سرطان ریه ارتباط وجود دارد از قبیل محصولاتی که حاصل سوختن گازوئیل و دیگر سوختهای فسیلی است. اما این ارتباط چندان واضح و شفاف نیست و تحقیقات هنوز ادامه دارد.
- بیماریهای ریه: بیماری معین ریه مانند “سل” شانس ابتلا فرد به سرطان ریه را افزایش میدهد. سرطان ریه در قسمتهایی از ریه که جای زخم سل وجود دارد ظاهر میشود.
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان ریه: شخصی که سابقه سرطان ریه را داراست در مقایسه با فردی که هرگز سرطان ریه نداشته است احتمال بشتری دارد که مجددا به سرطان ریه مبتلا شود.
مطالعات دانشمندان در مورد سرطان ریه ادامه دارد تا روشهای پیشگیری از سرطان ریه کشف شود.
بر همگان آشکار است که بهترین روش جلوگیری از سرطان ریه، ترک سیگار یا عدم شروع مصرف سیگار میباشد. ترک هر چه زودتر سیگار در افراد، بهترین انتخاب است. حتی اگر شما سالهای زیادی سیگار میکشید برای بهرهمندی از فواید ترک سیگار، هیچوقت دیر نیست.
- بهترین راه برای جلوگیری از سرطان ریه، ترک سیگار و یا عدم شروع مصرف سیگار است.
این مقاله خوب بود؟ 2
2