برای کسانی که مبتلا به سرطان مری هستند همواره از پزشک خود میپرسند که آیا این بیماری قابل درمان است؟ و از چه روش های درمانی و رژیم غذایی در این دوره استفاده میشود؟
درمان سرطان مری به چه عواملی بستگی دارد؟
درمان سرطان مری بستگی به عواملی از قبیل اندازه، موقعیت و وسعت تومور و سلامتی عمومی بیمار دارد. بیماران اغلب توسط گروهی از پزشکان متخصص شامل متخصصین گوارش، انکولوژیست بالینی (پزشکی که سرطان را درمان میکند) و انکولوژیست رادیوتراپی (پزشکی که در استفاده از پرتودرمانی جهت درمان سرطان تخصص دارد) درمان میشوند. درمان سرطان، باعث تحریک دهان شده و خطر عفونت دهان را افزایش میدهد، لذا پزشکان اغلب به مبتلایان سرطان مری توصیه میکنند جهت معاینه دندان و درمان بیماریهای آن، قبل از شروع درمان، به دندانپزشک مراجعه کنند.
سرطان مری و علائم مهم آن چیست؟
آیا سرطان مری منجر به مرگ میشود؟
از چه روش هایی برای درمان سرطان مری استفاده میشود؟
درمانهای مختلف و ترکیبهای درمانی متعددی برای کنترل سرطان و یا بهبود کیفیت زندگی بیماران از طریق کاهش علائم و نشانهها مورد استفاده قرار میگیرد.
شایعترین درمان سرطان مری، جراحی است. معمولاً جراح کل تومور یا قسمتی از مری و عقدههای لنفاوی مجاور تومور و سایر بافتهای ناحیه را بر میدارد. عمل برداشتن مری ازوفاگوستومی نامیده میشود. جراح قسمتهای سالم باقی مانده مری را به معده وصل میکند. بنابراین، بیمار باز هم قادر به عمل بلع میباشد.
گاهی نیز از لولههای پلاستیکی یا بخشی از روده، جهت ارتباط بین مری و معده استفاده میگردد. همچنین ممکن است جراح، مجرای بین معده و روده باریک را پهنتر کند تا محتویات معده آسانتر به درون روده باریک وارد شود. گاهی اوقات عمل جراحی بعد از اتمام سایر درمانها، انجام میگیرد.
- رادیوتراپی
رادیوتراپی استفاده از اشعه ایکس جهت از بین بردن سلولهای سرطانی میباشد. رادیوتراپی فقط سلولهای سرطانی تحت درمان را تحت تأثیر قرار میدهد. پرتو ممکن است از دستگاهی در خارج از بدن (رادیوتراپی خارجی) و یا از مواد رادیواکتیوی که درون یا مجاور تومور قرار داده میشود، خارج شود (رادیوتراپی داخلی). لوله پلاستیکی به درون مری وارد میشود تا در هنگام رادیوتراپی مری باز نگه داشته شود. رادیوتراپی ممکن است به تنهایی یا همراه شیمی درمانی به عنوان درمان اولیه و جایگزین جراحی، استفاده شود. مخصوصاً اگر اندازه یا موقعیت تومور، عمل جراحی را مشکلآفرین نماید.
پزشکان همچنین از رادیوتراپی همراه با شیمی درمانی برای کوچک کردن اندازه تومور، قبل از جراحی استفاده میکنند. حتی اگر تومور را نتوان بوسیله جراحی خارج نمود و یا توسط رادیوتراپی بطور کامل نتوان از بین برد، رادیوتراپی اغلب به تسکین درد کمک نموده و عمل بلع را آسانتر میکند.
- شیمی درمانی
شیمی درمانی، کاربرد داروهای ضد سرطان به منظور از بین بردن سلولهای سرطانی است. داروهای شیمی درمانی مورد استفاده برای درمان سرطان مری در همه جای بدن پخش میشوند. داروهای ضد سرطان به صورت تزریق داخل وریدی مورد استفاده قرار میگیرند. شیمی درمانی همراه با رادیوتراپی به عنوان درمان اولیه جایگزین جراحی و یا کوچک کردن حجم تومور قبل از جراحی، مورد استفاده قرار میگیرد.
- لیزر درمانی
لیزر درمانی استفاده از نور با شدت بالا، برای از بین بردن سلولهای سرطانی است .لیزر درمانی فقط سلولهای نواحی تحت درمان را تحت تأثیر قرار میدهد. پزشک ممکن است از لیزر درمانی برای از بین بردن بافت سرطانی و رفع انسداد مری، در صورتی که سرطان توسط جراحی از بین نرفته است، استفاده نماید. رفع انسداد به کاهش علائم بیماری، خصوصاً مشکلات بلع کمک میکند.
- فتودینامیک
نوعی لیزر درمانی است و شامل استفاده از داروهایی است که توسط سلولهای سرطانی جذب میشوند. هنگامی که سلولهای سرطانی در معرض نور خاصی قرار میگیرند، داروها فعال شده و سلولها را از بین میبرند.
پزشک ممکن است از درمان فتودینامیک برای برطرف نمودن علائم سرطان مری مانند دشواری عمل بلع، استفاده نماید.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
آیا روش های درمانی سرطان مری دارای عوارض است؟
عوارض جانبی درمان به نوع درمان بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پزشکان و پرستاران عوارض جانبی احتمالی درمان را برای بیماران توضیح داده و روشهای تسکین علائم و نشانههایی را که ممکن است در طی درمان و یا بعد درمان رخ دهد، برای آنان مطرح مینمایند.
– جراحی: ناحیه تحت جراحی ممکن است دچار درد و حساسیت کوتاه مدت شود ولی این درد و ناراحتی توسط داروهای مسکن قابل کنترل است. بیماران تمرینات خاص و سرفه کردن را برای تمیز کردن ریههای خود یاد میگیرند.
شایعترین عوارض جانبی رادیوتراپی خشک و زخمی شدن دهان و گلو، دشواری بلع و تورم دهان و لثهها میباشد. عوارض جانبی رادیوتراپی عمدتاً بستگی به مقدار اشعه و ناحیه تحت درمان دارد.
– شیمی درمانی: شیمی درمانی نیز همچون پرتودرمانی، سلولهای طبیعی را به اندازه سلولهای سرطانی تحت تأثیر قرار میدهد. عوارض شیمی درمانی شامل تهوع، استفراغ، کم اشتهائی، ریزش مو، بثورات جلدی، خارش و زخمهای لب و دهان، اسهال، خستگی و بیحالی است. این عوارض جانبی عموماً در طول دورههای بهبودی بین درمانها و یا بعد درمان، به تدریج از بین میروند.
– لیزر درمانی: در موضع تحت درمان ممکن است درد کوتاه مدت ایجاد شود اما این درد و ناراحتی با دارو قابل کنترل است.
– درمان فتودینامیک: 6 هفته یا بیشتر بدنبال شروع این درمان، پوست و چشمها نسبت به نور، فوقالعاده حساس میگردند. سایر عوارض جانبی شامل سرفه، بلع دشوار، درد شکم و تنفس دردناک و کوتاه است.
آیا در مرحله درمان سرطان مری رژیم غذایی خاصی پیشنهاد میشود؟
تغذیه خوب در طول درمان سرطان به معنی کسب کالری و پروتئین کافی برای تنظیم و کنترل وزن از دسته رفته و حفظ و نگهداری نیرو و توانایی بدن است.
تغذیه خوب اغلب به بیماران سرطانی کمک میکند تا احساس بهتر و انرژی بیشتری داشته باشند. اغلب مبتلایان به سرطان مری به علت دشواری بلع، در خوردن دچار اشکال میشوند. بیماران در صورت ناراحتی و خستگی. تمایلی به غذا خوردن نخواهند داشت. هم چنین اکثر عوارض جانبی درمان از جمله کم اشتهائی، تهوع، استفراغ و خشکی دهان یا زخمهای دهانی میتوانند تغذیه بیماران را با مشکل مواجه کنند. بنابر این بیماران ممکن است مزههای غذاها را متفاوت احساس کنند.
پس از عمل جراحی ممکن است بیماران مستقیماً از طریق تزریق وریدی، مواد مغذی را دریافت کنند. بعضی از بیماران ممکن است از طریق لوله، تغذیه گردند
(لوله پلاستیکی انعطافپذیری که از راه بینی یا دهان وارد معده میگردد تا زمانی که خود بیماران قادر به تغذیه باشند).
بیماران مبتلا به سرطان مری اغلب تشویق میشوند ترجیحاً روزانه به جای یک وعده بزرگ غذایی، چند ین وعده کوچک غذایی داشته باشند. وقتی که عمل بلع مشکل میشود غالب بیماران قادر به خوردن غذاهای نرم و مایعات هستند .پودینگ، بستنی و انواع سوپ معمولاً غذاهایی هستند که به آسانی بلعیده میشوند. استفاده از مخلوطکننده برای تهیه و آماده کردن غذاهای جامد و سفت مفید است. پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی، به بیماران سرطانی توصیه میکند که از روشهای ذکر شده یا سایر روشها استفاده نموده و رژیم غذایی خود را حفظ کنند.
آیا سرطان با دارو قابل کنترل است؟
آیا بعد از درمان و بهبودی مراقبت و پرهیز باید انجام شود؟
مراقبت پیگیری بعد از درمان در سرطان مری برای اطمینان از عدم تغییرات در وضعیت سلامت بیماران ضروری است. چنانچه سرطان عود کرده یا پیشرفت کند و یا چنانچه فرد به سرطان جدیدی مبتلا شود، بایستی هر چه زودتر برای بیماران درمان شروع گردد. کنترل شامل معاینه بدن، عکسبرداری توسط اشعه ایکس و سایر آزمایشات آزمایشگاهی است.
در فواصل بین زمانهای ملاقات با پزشک، بیماران باید هر گونه مشکل خود را با پزشک در میان بگذارند تا هر چه زودتر بیماری آشکارتر شود.
در هنگام بیماری سرطان خانواده بیمار چه نقشی دارند؟
زندگی با بیماری جدی همانند سرطان یک چالش است. مبتلایان به سرطان علاوه بر سازگاری با مشکلات جسمی و پزشکی خود با نگرانیها، احساسات و ترسهایی که زندگی را برای آنها مشکل میکند، مواجه هستند. این بیماران نیاز به کمک برای سازگاری با مشکلات روحی و روانی و همچنین جنبههای عملی بیماری خود دارند.
در حقیقت، توجه به بار عاطفی بیماری سرطان، اغلب بخشی از طرح درمانی بیماری است. حمایتهای سیستم مراقبت سلامت ( پزشکان، پرستاران و مددکاران اجتماعی) و گروههای حمایتی میتواند به بیماران کمک کند تا کمتر احساس انزوا نموده و کیفیت زندگی آنان بهبود یابد. گروههای حمایتی سرطان، جایگاهی را فراهم میکنند تا بیماران سرطانی بتوانند در مورد نحوه زندگی با سرطان با یکدیگر صحبت کنند. بیماران سرطانی شاید بخواهند با اعضاء گروه حمایت سلامتی خود در مورد پیدا کردن یک گروه حمایتی مناسب، صحبت کنند.
این مقاله خوب بود؟ 20
3