خاتمه بارداری به هر طریق و وسیلهای قبل از رسیدن جنین به مرحله قابل حیات را سقط میگویند (خاتمه بارداری قبل از 20 هفتگی یا وضع حمل جنین زیر 500 گرم را سقط گویند).
علل سقط جنین
علل ایجاد سقط به 2 دسته: 1) علل مربوط به جنین و 2) علل مربوط به مادر تقسیم میشود.
- سقط جنین به چه علت است؟ چند نوع سقط جنین مختلف داریم؟
- پارگی زودرس کیسه آب جنین در بارداری چه علائمی دارد؟
- وضعیت جنین در هرکدام از ماه های بارداری
علل جنینی: غیرطبیعی بودن سلولهای زایشی، اختلالات کروموزومی، جایگزینی نامناسب محصول لقاح یعنی رویان در رحم، اختلال در نمو و تکامل جفت یا رویان.
علل مربوط به مادر: بعضی از عفونتها، بیماریهای غدد (کم کاری تیروئید، دیابت…) ناهنجاریهای رحمی، نارسایی دهانه رحم، سیگار کشیدن، مصرف قهوه، داروها و سموم محیطی مثل سرب و..
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
انواع سقط جنین
1. سقط خودبهخودی
* تهدید به سقط جنین یا احتمال بسیار بالای سقط
خونریزی واژینال طی نیمه اول بارداری بروز میکند، درد پایین شکم و کمردرد همراه خونریزی ممکن است وجود داشته باشد یا نداشته باشد، یک چهارم تا یک پنجم زنان باردار در اوایل حاملگی دچار لکهبینی (خونریزی) میشوند که نیمی از آنها منجر به سقط خواهند شد.
* سقط جنین اجتنابناپذیر
در 3 ماهه اول بارداری اتفاق میافتد، با درد و خونریزی شدید همراه است. در این حال دهانه رحم باز شده و احتمال ختم حاملگی بسیار زیاد میباشد.
چگون از تهدید به سقط مراقبت کنیم
استراحت لگنی (عدم رابطه جنسی)، جلوگیری از یبوست، عدم انجام کارهای سنگین.
* سقط ناقص
درد و خونریزی زیاد وجود دارد. دهانه رحم باز است و قسمتی از محصولات حاملگی دفع شده. در اینصورت نیاز به بستری و تخلیه محصولات حاملگی و کورتاژ (برداشتن و قطع حاملگی از دیواره رحم به وسیله ساکشن را گویند) در اتاق عمل ضرورت دارد.
اگر سقط انجام شود در صورتی که گروه خونی مادر منفی باشد، آمپول روگام باید تزریق شود
* سقط کامل
خونریزی با دفع کامل محصولات حاملگی وجود دارد. بعد از دفع، مقدار خونریزی کم میشود.
درمان مورد نیاز بعد از سقط جنین کامل
درمان بعد از سقط کامل جنین نیاز به سونوگرافی دارد تا از این طریق بقایای احتمالی حاملگی در رحم مشاهده شده، در صورت وجود بقایای حاملگی، درمان دارویی با میزوپرستول و در صورت عدم پاسخ نیاز هتروسکلوپی و خروج بقایا میباشد.
* سقط جنین فراموش شده
مرگ جنین داخل رحم اتفاق افتاده، دفع محصولات حاملگی اتفاق نیفتاده، علائم بارداری بیمار به تدریج برمیگردد، حالت ضعف و خستگی بیمار برطرف میشود، پستانها به وضع اول برمیگردند. ممکن است بیمار خونریزی داشته باشد، که تشخیص آن با سونوگرافی است.
1. سقط جنین تکرار شده یا سقط راجعه
وقتی است که خانمی 3 سقط متوالی یا بیش از 3 سقط غیرمتوالی داشته باشد.
علت سقط جنین متوالی
مشکلات ژنتیکی در نوزاد، ناهنجاریهای جنین و بیماریهای عفونی مادر و اختلال انعقادی مادر، بیکفایتی دهانه رحم.
در صورت بیکفایتی دهانه رحم، باید جراحی سرکلاژ انجام میگردد.
2. سقط جنین قانونی (القاء سقط)
خاتمه دادن به بارداری قبل از رسیدن جنین به مرحله قابل حیات در مواقعی که بارداری برای مادر عوارض جانبی داشته باشد. مثل بیماری قبلی شدید (توسط متخصص قلب و متخصص زنان تأیید میشود) یا بیماری در جنین باشد که باعث عصر و حرج مادر میشود.
3. سقط جنین انتخابی (ارادی)
متوقف ساختن حاملگی قبل از قابل حیات بودن جنین بنا به درخواست مادر و نه به دلیل اختلال در سلامت مادر یا جنین که این مورد با قوانین شرعی و قانونی کشور ما منافات دارد.
4. سقط جنین با جراحی یا کورتاژ
در 12 هفته اول بارداری، سقط جراحی معمولاً به شیوهای با عنوان ساکشن کورتاژ یا آسپیراسیون انجام میشود. در این روش، دهانه رحم به آرامی باز میشود و محصولات بارداری با یک لوله کوچک مخصوص مکش خارج میشوند.
در طول این عمل، که 5 تا 15 دقیقه طول میکشد و پس از آن، فرد دچار انقباضات شدید و خونریزی مشابه یک قاعدگی طبیعی خواهد شد برای بیدرد کردن فرد در هنگام سقط جراحی، از انواع داروهای بیحسی یا بیهوشی استفاده میکنند. اما اگر سن بارداری بیش از 12 هفته باشد، سقط به شیوههای به نام (D&E) انجام میشود. در این روش، برای باز شدن دهانه رحم به زمان بیشتری نیاز است و از وسیلهی دیگری نیز همراه با دستگاه مکش استفاده میشود. در روش آسپیراسیون مکشی، رحم سریعاً خالی میشود و خونریزی اندک است. احتمال پارگی رحم و خطر عفونت در این روش کم است.
آموزشهای لازم به زنان باردار برای تشخیص علائم سقط و اقدام به موقع در هنگام خطر سقط
* مراجعه فوری به پزشک در صورت وجود هرگونه خونریزی واژینال در دوران بارداری
* مشورت با پزشک در صورت وجود لکهبینی بدون درد
* در صورت توصیه پزشک به استراحت در منزل به محض افزایش میزان خونریزی یا ادامه خونریزی پس از استراحت، زن باردار به بیمارستان مراجعه کند.
* در صورت وجود خونریزی همراه با درد وحساسیت شکمی، زن باردار حتماً به بیمارستان مراجعه کند.
* خانمی که علائم بروز سقط جنین را دارد پس از مراجعه به پزشک بهتر است استراحت نسبی در بستر داشته و با آنها مشاوره انجام شود.
* در صورتی که گروه خون مادر منفی است باید پس از سقط جهت تزریق آمپول روگام با پزشک مشورت شده و اقدام لازم انجام شود. همچنین در مورد گروه خون منفی مادر در طول بارداری به دنبال خونریزی باید آمپول روگام تزریق شود.
این مقاله خوب بود؟ 3
2