سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
سندرم تحریک بیش از حد تخمدان یکی از عوارض درمان ناباروری است که به دنبال استفاده از داروهای تحریککننده تخمکگذاری در سیکلهای IVF و کمتر در سیکلهای IUI دیده میشود.
در این عارضه تعداد زیادی کیست در تخمدان بوجود میآید که باعث بزرگ شدن تخمدان و ایجاد عوارض ثانویه میشود. ویژگی مهم این سندرم، تجمع مایع در حفره شکم است و بیمار دچار کاهش حجم خون میگردد.
- کیست تخمدان چیست و علائم و درمان آن | کدام کیست خطرناک است؟
- تخمدانها و بیضهها | تولید هورمون جنسی به عهده کدام بخش از بدن زن و مرد است؟
- آندومتریوز چیست؟ علائم و روش درمان بیماری آندومتریوز کدام است؟
علائم تحریک بیش از حد تخمدان
1- خفیف: در این نوع، بیمار اغلب از ورم شکمی، تهوع و استفراغ، اسهال، احساس سنگینی و افزایش وزن شکایت دارد.
2- شدید: علائم شامل اضافه وزن بیش از 800 گرم در روز، افزایش اندازه دور شکم، اسهال، استفراغ، کاهش مقدار ادرار و تیرگی آن و خشکی پوست و مو، احساس پری در شکم (ایجاد آسیت)، تنگی نفس، سرفه، درد سینه، درد لگنی، نفخ شکم، تغلیظ خون و ورم بالای مچ پا دیده میشود.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
در فرم خفیف تخمدانها بزرگتر از حد طبیعی میشوند و درد وجود دارد.
سطح هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون خون بالا میرود که ممکن است سیستم گوارشی را مختل کرده، منجر به ورم و نفخ شکمی شود. در فرم شدید سطح این هورمونها بیشتر بالا میرود و منجر به تجمع مایعات در شکم و بافتهای بدن و ورم شدید شکم (آسیت) میشود و تخمدانها به طور افراطی بزرگ میشوند.
علائم عمومی بدن در 1 تا 2 هفته بهبود مییابند. اما اگر حاملگی نیز اتفاق افتاده باشد، علائم شدیدتر و طولانیتر میشوند. به همین دلیل در سیکلهای آی وی اف در صورت برخورد با این عارضه انتقال جنین کنسل و جنینها فیریز میشود و دو تا سه ماه بعد بیمار جهت انتقال جنین آماده میشود.
فاکتورهای مستعدکننده سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
فاکتورهای مستعدکننده مثل جوان بودن، افزایش تعداد فولیکولهای تخمدانی تحریک شده، تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک.
نکات مورد توجه
مقاربت ممنوع میباشد.
مصرف مایعات حداقل یک لیتر در روز باید مورد توجه قرار گیرد.
در صورت افزایش وزن بیش از یک کیلوگرم یا کاهش حجم ادرار سریعاً به پزشک خود مراجعه نمایید.
وجود ورم، درد، سنگینی شکم، تنگی نفس، درد قفسه سینه، تهوع و استفراغ، افزایش وزن، کاهش میزان دفع ادرار از علائم هشدار و خطر است که در صورت برخورد با آنها باید به پزشک مراجعه نمایید.
درمان سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
در فرم خفیف: کاهش فعالیت، کنترل وزن روزانه، نوشیدن مایعات، کنترل میزان ادرار، عدم بلند کردن اشیاء سنگین و ورزشهای کششی، استراحت کافی و با نظر و دستور پزشک میتوان از داروهای مسکن و ضد تهوع استفاده نمود.
در فرم شدید: نیاز به مراقبت پرستاری است. بستری در بیمارستان، کنترل علائم حیاتی، نظارت بر تعادل مایعات و الکترولیتها، تزریق وریدی مایعات (از محلول رینگر لاکتات نباید استفاده شود)، اندازهگیری روزانه وزن و دور شکم، اندازهگیری مایعات ورودی و دفع شده، انجام آزمایشات خونی و سونوگرافی، و در صورت لزوم مصرف داروی ضد استفراغ و ضد درد و با صلاح دید پزشک کشیدن مایعات اضافه از راه شکم یا حفره دور ریه و تزریق آلبومین.
این مقاله خوب بود؟ 3
2