با اینکه تقریبا هر روز مطلبی در مورد سرطان میشنویم، ولی وقتی خود شما به این بیماری مبتلا میشوید ممکن است احساس تنهایی و ترس بر شما غلبه کند .هم چنین ممکن است احساس کنید که از انواع اطلاعات اشباع شده و یا زیر فشار انواع تصمیمگیریها قرار دارید.
این مقاله اطلاعات مورد نیاز شما و خانوادهتان در مورد سرطان پستان را ارائه میدهد. این اطلاعات به شما کمک میکند تا احساس کنید شرایط را تحت کنترل خود دارید و میتوانید با تیم بهداشتی به نحوی همکاری کنید که بهترین درمانها برای شما انتخاب شود.
ابتدا به توضیح اینکه اصلا سرطان چیست میپردازیم و سپس به سرطان پستان بطور ویژه پرداخته ایم
سرطان چیست؟
سرطان بیماری است که از سلولهای بدن شروع میشود. بدن ما از میلیونها سلول ساخته شده است که با یکدیگر بافتها یا اندامهایی مثل عضلات و استخوانها. ریهها، یا کبد را میسازند. ژنهای داخل هر سلول به آن دستورهای لازم جهت رشد، فعالیت، تولیدمثل و مرگ را صادر میکنند. در حالت طبیعی، سلولهای ما این دستورات را اجرا میکنند و ما سالم میمانیم.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
در برخی موارد دستورالعملهای صادره در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیرطبیعی دارد. پس از مدتی، گروهی از سلولهای غیرطبیعی میتوانند در خون یا سیستم ایمنی گردش نموده یا تبدیل به تودهها یا تومورها شوند.
تومورها خوش خیم (غیرسرطانی) و یا بدخیم (سرطانی) هستند.
سلولهای تومور خوش خیم در یک نقطه از بدن باقی میمانند و معمولا تهدیدی برای سلامتی و حیات محسوب نمیشوند.
سلولهای تومور بدخیم قادرند بافتهای اطراف خود را مورد تهاجم قرار داده و در سایر قسمتهای بدن انتشار یابند. انتشار سلول های سرطانی به سایر قسمتهای بدن متاستاز نامیده میشود. نخستین نشانه انتشار تومور بدخیم اغلب تورم عقدههای لنفاوی مجاور است، اما سرطان میتواند تقریبا در هر نقطهای از بدن انتشار یابد. مهم است که تومورهای بدخیم هرچه زودتر پیدا و درمان شوند.
سرطانهای مختلف بر اساس نام اندامی که سرطان از آنجا شروع شده است نامگذاری میشوند. به عنوان مثال سرطانی که از روده بزرگ شروع شده و به کبد سرایت نماید، سرطان روده بزرگ با متاستاز کبد نامیده میشود
سرطان پستان چیست؟
سرطان پستان از سلولهای پستان شروع میشود. بافت پستان، ناحیه وسیعتری به غیر از خود پستان را میپوشاند. بافت پستان از بالا تا استخوان ترقوه و از زیر بغل تا استخوان جناغ سینه گسترش پیدا میکند. در پشت بافت پستان، عضلات قفسه سینه و بازوی بالایی قرار گرفته است.
عمل اصلی پستان، تولید شیر و ترشح آن است و از غدد شیری و مجاری شیری و بافت چربی ساخته شده است. غددی که شیر را تولید میکنند به شکل گروهی در لوبولها جمع شدهاند و شیر تولید شده از طریق مجاری شیر به نوک پستان حمل میشود.
در داخل پستان غدد و مجاری توسط بافت چربی احاطه شده و محافظت میشوند. بافت پستان با افزایش سن تغییر میکند بطوری که در زمان بلوغ بیشتر از مجاری شیری و در زنان مسن بیشتر از بافت چربی تشکیل شده است.
سرطان پستان در مردان و زنان
سرطان پستان شایعترین سرطان در میان زنان است. مردها هم ممکن است به آن مبتلا شوند ولی وقوع آن خیلی نادر است. تقریبا همه سرطانهای پستان از بافت غدهای پستان شروع میگردند و به عنوان آدنوکارسینوم شناخته میشوند. منشا سلولهای سرطانی ممکن است مجاری “کارسینومای مجاری ” یا لوبولها “کارسینومای لوبولی” باشد. سرطان مجاریی شایعترین نوع سرطان پستان است.
در ابتداییترین مرحله از سرطان پستان، سلولهای سرطانی فقط در مجاری لوبولها پیدا میشوند و به آن سرطانهای درجا ” in situ”میگویند. اگر این سرطان قبل از اینکه به بافتهای اطراف حمله کند تشخیص داده شود، احتمال انتشار آن پس از برداشتن از بین میرود.
اکثر سرطانهای درجا، با ماموگرافی تشخیص داده میشوند زیرا این نوع سرطانها تشکیل توده پستانی نمیدهند .وقتی که سرطان به خارج مجرا یا لوبول پخش گردد سرطان مهاجم نامیده میشود و چنانچه به موقع تشخیص داده شود، هنوز میتوان آن را به خوبی درمان کرد.
انواع دیگر سرطان پستان مثل سرطان التهابی پستان و بیماری پاژه به طور متفاوتی ایجاد میشوند و ممکن است نیاز به معالجه متفاوتی داشته باشند.
عوامل ایجاد خطر بروز سرطان پستان چه هستند؟
یک علت خاص برای ابتلا به سرطان پستان وجود ندارد. بلکه مجموعه ای از عوامل با همکاری هم به بروز سرطان پستان کمک میکنند. برخی عوامل زیر احتمال بروز ان را افزایش میدهند :
- سن: سرطان پستان میتواند در هر سنی رخ دهد ولی خطر ابتلا شخص با افزایش سن بیشتر میشود.
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان: مخصوصا اگر در مادر، خواهر یا دختر قبل از سن یائسگی تشخیص داده شود
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطانهای رحم، روده بزرگ و یا تخمدان
- اختلالات قبلی پستان همراه با وجود سلولهای غیر طبیعی در نمونهبرداری (بیوپسی)
- عدم حاملگی یا اولین حاملگی بعد از 30 سالگی
- شروع قاعدگی در سنین پائین و یا یائسگی دیررس
- داشتن بافت فشرده پستان
- هورمون درمانی: استروژن همراه با پروژسترون
- مصرف الکل با افزایش مختصری در خطر بروز سرطان پستان در رابطه میباشد. اثرات سیگار، رژیم غذایی، فعالیت بدنی و چاقی در بروز سرطان پستان تحت مطالعه میباشد.
اغلب خانمهایی که به سرطان پستان مبتلا میشوند فاقد سابقه خانوادگی یا عوامل شناخته شدهای که شانس ابتلا را افزایش میدهند، میباشند .
محققین سعی میکنند علت بروز سرطان پستان را پیدا کنند. انها در این کار پیشرفت داشتهاند.
این مقاله خوب بود؟ 3
1