علائم بیماری سوزاک
علائم بیماری سوزاک میتوانند از 3 تا 5 روز پس از قرارگیری در معرض آن ظاهر شوند. نشانه های سوزاک برخلاف مردان، در زنان معمولا بدون علامت و مختصر است.
شیوع سوزاک در افرادی که به علت تماس و ارتباط جنسی مشکوک مراجعه می کنند، خیلی بیشتر از افرادی است که با علائم بیماری مراجعه می کنند.
- سوزاک چیست و علت بروز این بیماری چیست؟
- درمان سوزاک و روش تشخیص این بیماری چگونه است؟
- رابطه جنسی باعث انتقال چه بیماری های خطرناکی میشود؟
سوزاک در زنان
علائمی که سوزاک در زنان ایجاد میکند شامل موارد ذیل میباشند:
- ترشحات چرکی در رحم که از دهانه رحم خارج میشود و به صورت علامتی غیر طبیعی به آن توجه شود.
- ورم و زخم واژن
- خون ریزی نا منظم قائدگی
- سوزش و تکرر ادرار
- اگر سوزاک در حلق وارد شود و عفونت ایجاد کند، گلودرد ایجاد می شود، اما معمولاً بدون نشانه است.
- سوزاک اگر مقد را الوده کند که غالباً هیچ نشانه ای ایجاد نمی کند.
زنان مبتلا معمولا به پزشک مراجعه نمی کنند و باعث انتقال بیماری به شریک جنسی می گردند و تبدیل به منبع اصلی انتقال عفونت می شوند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
تشخیص بیماری سوزاک، ممکن است به علت عفونت هم زمان با سایر بیماری های مقاربتی، به خصوص انگل های دستگاه تناسلی مانند کلامیدیا تراکوماتیس و تریکوموناس واژینالیس مشکل تر شود.
سوزاک در مجاری تحتانی دستگاه تناسلی، می تواند موجب عفونت غدد بارتولن (غددی که در نزدیکی واژن واقع شده و سطح آن را لغزنده کرده و برای مقاربت آسان میکنند) و آبسه یا تجمع چرک در بارتولن شود. تورم غدد بارتولن ناشی از سوزاک اکثراً یک طرفه، حاد، چرک دار و دردناک است که احتمال دارد خود به خود تخلیه شود یا نیاز به برش و تخلیه داشته باشد، البته گاهی خود به خود بر طرف می شود.
علائم سوزاک در لولههای رحمی
در تعدادی از زنان دچار سوزاک که گردن رحم را در آنها درگیر کرده است، التهاب و عفونت لوله های رحمی ایجاد می شود.
باکتری ایجاد کننده سوزاک یا گونوکوک میتواند به صورت واحد و تنها و یا بخشی از یک عفونت که چندین میکروب عامل آن اند به دستگاه تناسلی فوقانی حمله و آن را دچار عفونت کند.
برخی از میکروبهای گونوکوک، نسبت به سایرین، در دستگاه تناسلی فوقانی، بیماری زایی بیشتری دارند. باکتری گنوکوک میتواند موادی تولید کند که پاسخهای ایمنی شدیدی را ایجاد میکنند و وقتی وارد گردش خون شده و منجر به بروز التهاب میشوند موجب التهاب سلول های، تب، التهاب پوست، التهاب مفصل، اندوکاردیت یا عفونت دریچه های قلبی و مننژیت یا التهاب پرده های اطراف مغز و نخاع می شود.
وجود باکتری در مقعد اکثراً بدون علامت است اما ممکن است باعث ترشح، خونریزی، درد، پیچش در شکم، یبوست و علائمی مانند چرک یا خونریزی شود. عفونت حلقی سوزاک نیز اکثراً علائمی ندارد اما گاهی اوقات گلودرد حاد چرکی ایجاد میکند. سوزاک حلقی، تقریباً همیشه ناشی از تماس دهانی با آلت جنسی مرد آلوده به عفونت ایجاد میشود.
انتشار عفونت سوزاکی و انواع ابتلا به سوزاک
گاهی اوقات، عفونت سوزاکی گسترده یا منتشر میشود. هنگامیکه بیماری سوزاک گسترش پیدا کند به دو شکل پدیدار میشود:
عفونت عمومی بدن با سوزاک
اولین شکل ممکن است به صورت نوعی بیماری عمومی همراه با تب و لرز، احساس ناخوشی، درد مفاصل یا ضایعات پوستی دردناک باشد. انگشتان دست و پا، مچ دست و پا، زانوها اکثراً به التهاب تاندونها و بندرت به عفونت چرکی مفاصل، گرفتار می شوند.
ضایعات پوستی معمولاً به صورت ضایعه قرمزرنگ برجسته با ناحیه مرکزی خشک شده ظاهر میشود اما ممکن است بهصورت نقاط کوچک خونریزی یا جوش یا تاول چرکی، همراه با خونریزی باشند.
این ضایعات، به صورت خفیفی در بدن پراکندهاند که معمولاً کمتر از 20 عدد هستند و غالباً بر روی اندامها واقع اند. تعدادی از این بیماران آزمایش کشت خون مثبت دارند.
عفونت مفصل در سوزاک
دومین شکل بیماری زا و شایع عفونت گسترش یافته سوزاک، به صورت عفونت مفصلی است. سوزاک احتمالاً یکی از شایعترین عوامل التهاب و برافروختگی مفصل در بیماران کمتر از 30 سال است زانو را بیش از سایر مفاصل بدن درگیر میکند، اما آرنج، مچ پا و مچ دست نیز مبتلا می شوند. مایع ترشحشده از مفصل غالباً چرکی است و در 50٪ موارد باکتری گونوکوک در آزمایشگاه شناسایی می شود
افراد دچار بیماری گسترش یافته و منتشره غالباً فاقد علائم موضعی سوزاک هستند. در صورت شک به عفونت منتشر گونوکوکی، ترشحات همه نواحی شایع عفونت با گونوکوک باید کشت داده شوند اما بستری کردن همه افراد لزومی ندارد. در 48 ساعت اول درمان باید نظارت دقیق از نظر پاسخ به درمان انجام شود که منجر به عوارض خطرناک نگردد.
این مقاله خوب بود؟ 3
1