چگونه میتوان از بروز سرطان پیشگیری نمود؟
افراد میتوانند خطر بروز سرطان را از طریق اتخاذ شیوه زندگی سالم، کاهش دهند. همچنین سرطانهای در مراحل ابتدایی یا پیش سرطانی با آزمایشات غربالگری (تشخیص زودرس) قابل تشخیص میباشند.
البته تضمین صد درصدی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان وجود ندارد ولی میتوان خطر ابتلا به سرطان را از طریق اقدامات زیر بطور چشم گیری کاهش داد:
- عدم مصرف فراوردههای تنباکو
- کاهش مصرف غذاهای پرچرب و افزایش مصرف سبزیجات؛ میوه و غلات کامل
- انجام مرتب فعالیتهای بدنی (ورزش) و کاهش وزن بدن
- اجتناب از تماس با اشعههای مضر خورشید، از طریق استفاده از وسایل حفاظتی و پوشیدن لباسهای آستیندار
- صحبت با پزشک در مورد فواید احتمالی داروهایی که اثرات آنها در کاهش خطر ابتلا به برخی از سرطانها، ثابت شده است.
اگرچه میتوان از اغلب عوامل خطر بروز سرطان، اجتناب کرد اما بعضی از شرایط همانند ارث، غیر قابل اجتناب هستند و بهتر است افراد از آنها آگاهی داشته باشند. به یاد داشتن این مطلب مهم است که افراد دارای ژن خاص عامل سرطان، حتما مبتلا به سرطان نمیشوند. افراد در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان، حدالامکان بایستی از عوامل خطرساز دوری کنند.
این افراد باید آزمایشات کامل را انجام دهند تا در صورت ابتلا به سرطان، کشف و درمان زودرس سرطان انجام گیرد. با تشخیص زودرس سرطان، درمان غالبا موثر میباشد. آزمایشات غربالگری (تشخیص زودرس) همانند سیگموئیدسکوپی (دیدن روده بزرگ و مقعد با دستگاه)؛ آزمایش خون مخفی مدفوع؛ ماموگرافی (عکسبرداری از پستان) و پاپ اسمیر (نمونهبرداری از دهانه رحم) سرطان را در مراحل اولیه شناسایی میکنند.
نشانهها و علایم شایع سرطان چیست؟
سرطان موجب بروز علایم و نشانههای مختلفی میگردد. علایم احتمالی سرطان شامل موارد زیر است:
- توده یا برآمدگی در پستان یا هر نقطه دیگر از بدن
- زخمهای پوستی که بهبود نیابند
- تغییرات در عادات دفع ادرار و مدفوع
- سوءهاضمه مزمن یا اشکال در بلع غذا
- کاهش وزن بدون علت مشخص
- خونریزی یا ترشحات غیر عادی از مجاری طبیعی بدن
- خال جدید یا هرگونه تغییر واضح در خالها و زگیلهای موجود در بدن
وجود این علایم و سایر نشانهها، همیشه دلیل بر وجود سرطان نیست. این علایم میتوانند بدلیل عفونتها؛ تومورهای خوشخیم و یا سایر مشکلات نیز ایجاد شوند.
مهم است که پزشک این علایم یا دیگر تغییرات بدنی را مشاهده کند. تنها پزشک میتواند بیماری را تشخیص دهد. فردی که دارای این علایم است نباید منتظر درد باشد؛ چون سرطان در مرحله اولیه درد ندارد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
در صورت بروز علایم بیماری، پزشک معاینات بدنی انجام داده و آزمایشات خون درخواست میکند .ممکن است نیاز به انجام بیوپسی (نمونهبرداری) باشد. در اغلب مواقع؛ بیوپسی تنها راهی است که میتوان مرحله سرطان را تشخیص داد. در بیوپسی؛ پزشک نمونهای از بافت غیر طبیعی را بر میدارد و آسیب شناس بافت را زیر میکروسکوپ، برای تشخیص سلولهای سرطانی بررسی میکند.
این مقاله خوب بود؟ 2
1