در امریکا سالانه بیش از 4/1 میلیون مورد جدید بیمار سرطانی تشخیص داده میشود و بیشتر از 550 هزار نفر از آنها در اثر ابتلا به سرطان فوت میکنند. سرطان دومین عامل مرگ میر در امریکا میباشد اما پیشرفتهای انجام شده در شناسایی؛ تشخیص و درمان سرطان، میزان بقای انواع سرطانها را افزایش داده است. حدود 64٪ از مبتلایان به سرطان 5 سال بعد از تشخیص؛ هنوز زنده هستند.
سرطان چیست؟
سرطان گروهی از بیماریهایی است که از سلولها شروع میشود. سلولها، اساس ساختمان بدن میباشند. برای درک بهتر سرطان لازم است بدانیم هنگام تبدیل سلولهای سالم به سلولهای سالم سرطانی، چه اتفاقی رخ میدهد؟
بدن از سلولهای زیادی تشکیل شده است. معمولا سلولها رشد کرده و تقسیم میشوند تا سلولهای بیشتری برای برقراری سلامتی بدن تولید کنند. گاهی این فرایند برنامهریزی شده، معکوس پیش رفته و سلولهایی تولید میشود که بدن به آنها نیاز ندارد و سلولهای پیر؛ در حالی که بدن به آنها نیاز ندارد از بین نمیروند. سلولهای اضافی، تشکیل توده بافتی بنام غده یا تومور را میدهند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
تمام تومورها سرطانی نبوده و ممکن است خوشخیم یا بدخیم باشند.
سرطان وقتی بروز میکند که رشد و تقسیم سلولها بدون مرگ آنها ادامه پیدا میکند. سلولهای سرطانی به بافتهای اطراف آسیب رسانده و یا آنها را از بین میبرند.آنها همچنین میتوانند از طریق گردش خون یا سیستم لنفاوی به قسمتهای دور دست بدن انتشار پیدا کنند (متاستاز).
تومورهای خوشخیم سرطانی نیستند. میتوان آنها را برداشت و در اغلب موارد عود نمیکنند. تومورهای خوشخیم، به سایر قسمتهای بدن انتشار نمییابند .
مهم است بدانیم: تومورهای خوش خیم تهدیدی برای زندگی محسوب نمیشوند.
تومورهای بدخیم سرطانی هستند. سلولها در تومورهای بدخیم، غیر طبیعی بوده و بدون کنترل رشد و تقسیم میشوند. سلولهای سرطانی به بافتهای مجاور انتشار مییابند. همچنین سلولهای سرطانی از تومور جدا شده و وارد گردش خون یا سیستم لنفاوی میشوند. انتشار سرطان را متاستاز میگویند.
عروق خونی شبکهای از شریانها؛ مویرگها و وریدها میباشند که از این طریق، خون در بدن به گردش در میآید. سیستم لنفاتیک؛ لنف و گلبولهای سفید خون را از طریق عروق لنفاتیک (لولههای باریک) به کل بافتهای بدن حمل میکند.
علت های بروز سرطان چیست؟
دانشمندان در یافتهاند علت بروز سرطان، تغییر در ژنهایی است که رشد و مرگ سلولها بر عهده آنها میباشد. این تغییرات میتواند ارثی باشد و یا ناشی از عوامل محیطی و روش زندگی میباشد.
روش زندگی خاص و عوامل محیطی موجب تغییر برخی ژنهای طبیعی به ژنهای سرطانی میشوند. در نتیجه مصرف تنباکو؛ رژیم غذایی؛ تماس با اشعه ماورا بنفش نور خورشید و تماس با عوامل سرطانزا در محل کار یا محیط، این ژنها اجازه میدهند تا سرطان رشد نماید. برخی از ژنها (از پدر؛ مادر یا والد ین) به ارث میرسند اما این مورد همواره دلیل اصلی انتشار سرطان نیست و فقط احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد .
دانشمندان آزمایشات بر روی موادی که باعث کاهش یا افزایش ابتلای افراد به سرطان میشود را، ادامه میدهند.
اگرچه ابتلا به برخی ویروسهای خاص همانند هپاتیت (یرقان)، ایدز و ویروس پاپیلومای انسانی، خطر ابتلای انسان به سرطان را افزایش میدهد اما خود سرطان مسری نبوده و سرطان از فرد مبتلا به سرطان، به فرد دیگر ی سرایت نمیکند .دانشمندان دریافتهاند که آسیب یا صدمه بافتی، علت بروز سرطان نیست.
این مقاله خوب بود؟ 3
1