ناباروری را این طور تعریف کردهاند: ناتوانی یک زوج در باردار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری از بارداری باعث میشوند که انها نابارور محسوب شوند.
ناباروری در ده تا پانزده درصد از زوجها دیده میشود. علل ناباروری میتواند مربوط به زن یا مرد یا هر دو باشد. حدود ٪40 از مشکلات ناباروری مربوط به مردان، ٪40 مربوط به زنان و حدود ٪10 مربوط به هر دو است. در حدود ٪10 از زوجها نیز عامل ناباروری مشخص نیست. به عبارت دیگر در این زوجها هر دو نفر با توجه به انجام آزمایشهای موجود مشکلی ندارند ولی به علل نامشخصی بچهدار نمیشوند.
طی دو دهه اخیر گامهای بلندی در رابطه با تشخیص و درمان ناباروری برداشته شده است و حدود 65 درصد از زوجهای نابارور با استفاده از روشهای موجود صاحب فرزند شدهاند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
عوامل موثر بر ناباروری
جلوگیری از افزایش و یا کاهش بیش از حد وزن: این مسئله با رژیم غذایی مفید و مناسب و ورزشهای ملایم جبرانپذیر است.
سیگار: سیگار میتواند باعث کاهش باروری در خانمها وآقایان شود. به خصوص مردان که معمولاً با کاهش تعداد و کیفیت اسپرم مواجه هستند.
الکل: با مصرف مشروبات الکلی کیفیت اسپرم کاهش مییابد
مواد مخدر: تعداد اسپرم مرد را کم میکند.
عوامل محیطی: آلودگیهای صنعتی و سموم کشاورزی میتواند از علل کاهش باروری باشد. لازم به ذکر است که استفاده از ماهیهایی که آب آنها در معرض سموم کشاورزی قرار دارد نیز میتواند باروری را کاهش دهد.
سن: بالا بودن سن مرد یا زن میتواند بر روی کیفیت اسپرم و تخمک و به دنبال آن بروز ناباروری تأثیرگذار باشد.
حرارت: کاهش باروری در آقایان، به خصوص افرادی که بیضه آنها تحت تأثیر حرارت و گرما قرار دارد، مشاهده میشود. به همین دلیل، ناباروری در افراد شاغل در پیشه رانندگی و جوشکاری و یا افرادی که در معرض حرارت محیطی مانند استفاده از لپ تاپ و یا افرادی که با کورههای گرمازا مواجه بوده و یا به مدت طولانی از جکوزی داغ استفاده میکنند، بیشتر مشاهده میشود.
علت های ناباروری در زنان
اختلال در تخمکگذاری و ناباروری
اختلال در تخمکگذاری(آزاد سازی سلول جنسی ماده)، علت عمده ناباروری در زنان است. به طوری که ٪39 علل ناباروری زنان مربوط به این مسئله است. بدون عمل تخمکگذاری لقاح انجام نمیشود و بنابراین زن باردار نمیشود.
در بعضی از زنها ممکن است تخمکگذاری دچار ناهماهنگی شود. بعضی از زنها ممکن است تخمکگذاری نکنند و یا به طور نامنظم و کم تخمکگذاری کنند و بنابراین ممکن است یا عادت ماهیانه نداشته باشند و یا عادت ماهیانه آنها کم و نامنظم باشد و حتی بعضی خانمها با آنکه دارای عادت ماهیانه منظم هستند، دارای اختلال در تخمکگذاری هستند.
اختلال در لولههای رحمی در ناباروری
در بعضی زنان، لولههای رحمی به طور کامل و یا ناقص بسته است. در نتیجه اسپرم به تخمک نمیرسد. بسته بودن لولههای رحمی میتواند به دلیل عفونت رحم، آندومتریوز و یا چسبندگیهایی پس از عمل جراحی باشد. همچنین ممکن است این لولهها پس از یک حاملگی خارج رحمی بسته شوند. در کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسعه یافته به علت شیوع بیماریهای عفونی دستگاه تولیدمثلی، میزان اختلال در لولههای رحمی بیشتر است. به طور کلی ٪30 علل ناباروری زنها مربوط به اختلال در لولههای رحمی است.
آندومتریوز عامل ناباروری
آندومتریوز، حالتی است که در آن رشد دیواره داخلی رحم (آندومتر) در خارج از رحم، در سطح تخمدانها و لولهها و جلو پشت رحم اتفاق میافتد و میتواند منجر به چسبندگی اطراف لولهها و تخمدانها شود که از علائم آن درد شدید پیشرونده هنگام عادت ماهیانه، درد لگن و درد هنگام نزدیکی است. آندومتریوز علت ٪13 موارد ناباروری است و حدود ٪70 زنان دارای آندومتریوز، نابارور هستند.
اختلال در گردن رحم یا رحم و ناباروری
ناهنجاریهای گردن رحم میتواند سبب ناباروری شود که از آن جمله میتوان به مشکلات مربوط به ساختمان بدن، عفونتهای گردن و رحم و یا کیفیت نامناسب ترشحات گردن رحم اشاره کرد. و یا بعضی جای زخمهای موجود در گردن رحم مسبب ناباروری است.
مشکلات دستگاه ایمنی بدن
مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن و عوامل ایمونولوژیک نقش مهمی در ایجاد ناباروری دارند. تشخیص و درمان اینگونه بیماران مشکل است. در بعضی خانمها، علیه اسپرم مرد مادهای بنام آنتی بادی ترشح میشود که اسپرمها را از بین میبرد و یا آنها را غیرفعال میکند و یا حتی سبب سقط خود به خود در بعضی از حاملگیها میشود.
علت های ناباروری در مردان
اختلالات مربوط به اسپرم در ناباروری
به طور طبیعی، در بیضه مرد اسپرم تولید میشود و به هنگام انزال از وی خارج میشود. اگر در موارد زیر اختلالی باشد، شانس لقاح کم شده و مرد نابارور محسوب میشود.
– تعداد کم اسپرم.
– عدم بلوغ اسپرم.
– شکل غیرطبیعی اسپرم.
– عدم توانایی حرکت مناسب اسپرم.
عواملی که بر تعداد، شکل، بلوغ و حرکت اسپرم تأثیر منفی دارند عبارتند از
– بیماریهای عفونی: بیماریهای عفونی با شرایط التهابی نظیر بیماری اوریون سبب عفونت مجاری تناسلی یا التهاب و از بین رفتن بیضهها در مرد میشوند. حدود ٪25 مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون میشوند نابارور میشوند.
– اختلالات هورمونی.
– اختلالات هورمونی سبب حدود ٪2-5 مشکلات ناباروری در مردان میشود. تولید نامناسب هورمونهای FSH و LH بر تولید هورمون مردانگی یا تستوسترون و تولید اسپرم تأثیر دارند.
– مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن در بدن بعضی مردان علیه اسپرم خودشان مادهای به نام آنتی بادی تولید میشود که سبب کاهش حرکت اسپرم یا به هم چسبیدن آنها میشود.
این مقاله خوب بود؟ 4
2