نهان بیضگی چیست؟
نهان بیضگی یک عیب تکاملی بوده که به دلیل نارسایی در نزول یک یا دو بیضه به درون کیسه بیضه است. یک سوم شیرخوارانی که با وزن کم متولد میشوند دچار نهان بیضگی بوده در حالیکه نسبت شیوع در نوزادان ترم کمتر است. چنانچه بیضهها به خودی خود در انتهای سال اول سیر نزولی بطرف کیسه خود پیدا نکنند امکان نزول در سالیان آتی وجود نخواهد داشت.
- بیضه نزول نکرده در نوزادان و هیپوسپادیاس چیست و چگونه باید درمان شود؟
- فتق کشاله ران (مغبنی) در کودکان
- نوزاد نارس چه ویژگیهایی دارد؟
علت نهان بیضگی
عدم نزول بیضه در طرف راست شایعتر از نوع دو طرفه است. بیضهها در اوایل جنینی در حفره شکم واقع شدهاند طی هفتمین الی نهمین ماه زندگی جنینی به داخل کیسه بیضه نزول مییابند. بنابراین در نوزادان نارس این مسئله شایعتر است. علتهای احتمالی دیگر نهان بیضگی شامل نارسایی بیضه، انسدادهای مکانیکی و کمبود تحریک از طریق هورمون است.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علائم نهان بیضگی
مهمترین یافته در این کودکان کیسه بیضه خالی است.
بیضه نزول نکرده اغلب با فتق معینی همراه بوده و مستعد پیچخوردگی است که دردناک است و باید سریعاً به پزشک مراجعه تا درمان لازم در اسرع وقت انجام شود.
تشخیص نهان بیضگی
تشخیص قطعی نهان بیضگی از طریق معاینه پزشک میباشد.
در 80 درصد موارد پزشک میتواند بیضه را در کشاله ران لمس کند ولی در سایر موارد پزشک ممکن است جهت مشاهده آن از سونوگرافی، ام آر آی و لاپاروسکوپی کمک بگیرد.
درمان نهان بیضگی
درمان این کودکان ممکن است به دو شکل انجام گیرد. هورمون درمانی نهان بیضگی و جراحی نهان بیضگی. اصلاح جراحی در سن پایین، احتمال باروری را در بزرگسالی افزایش میدهد.
در این عمل جراح، بیضه را به درون کیسه وارد میکند و آن را بخیه میزند. زمان جراحی 15-12 ماهگی میباشد.
تثبیت بیضه معمولاً در سال دوم زندگی انجام میشود.
اغلب بیضههای خارج شکمی را، وقتی که فتق همراهشان ترمیم شده باشد، میتوان به داخل کیسه بیضه آورد.
بهبود نهان بیضگی چگونه است؟
عمل جراحی در اکثریت موارد موفقیتآمیز است. چنانچه والدین در رعایت بهداشت ناحیه عمل جراحی کیسه بیضه و نیز در زمینه پرهیز از وارد شدن هرگونه فشار یا ضربه به ناحیه عمل جراحی اهتمام لازم و کافی داشته باشند. مشکل خاصی وجود نخواهند داشت.
عوارض بیضه نزول نکرده
ناباروری یکی از مهمترین عوارض نهان بیضگی است: پایین آوردن بیضه قبل از ایجاد تغییرات بافتی (یک سالگی) خطر ناباروری را کاهش میدهد. بعد از این زمان ترمیم باعث بهبود بافت بیضه و قدرت باروری نمیشود. در صورت دوطرفه بودن بیماری و عدم ترمیم به موقع، در بیشتر موارد بیمار بعد از بلوغ، بدون اسپرم میشود. در موارد یک طرفه گرچه قدرت باروری وجود دارد، اما کاهش تعداد اسپرم شایع است.
پیچخوردگی بیضه عارضه بعدی است و یک اورژانس است و در صورتی که قرار باشد بیضه نجات داده شود، تشخیص و درمان باید فوراً صورت گیرد.
سرطان بیضه هم از عوارض خطرناک بیضه نزول نکرده است.
این مقاله خوب بود؟ 10
2