نکات مهم در مراقبت از نوزادان نارس
نوزاد در داخل رحم به مدت 40-37 هفته رشد میکند و اگر در این موعد متولد شود به عنوان نوزاد رسیده تلقی میشود. هر نوزادی که قبل از پایان 37 هفته کامل بارداری از آخرین قاعدگی مادر متولد شود به عنوان نوزاد نارس تلقی میشود. نوزادان نارس هر چه، سن حاملگی (سن داخل رحمی) کمتری داشته باشد احتمال بروز مشکلات پس از تولد برای او بیشتر است.
- بیماری چشمی شبکیه در نوزادان نارس چیست؟
- چگونه از نوزاد نارس مراقبت کنیم؟
- روشهای دوشیدن شیر برای نوزاد نارس یا بیمار
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
شایعترین علت تولد نارس
- مشکلات جفت
- بارداریی دوقلویی یا بیشتر
- عفونت مادر
- مشکلات رحم یا گردن رحم
- مصرف الکل یا داروهای روانگردان غیرمجاز در حین بارداری
البته اغلب دلایل زایمان زودرس فقط یک عامل مشخص نمیباشد و مجموعه ای از شرایط موجب آن میشود.
مشخصات ظاهری نوزاد نارس
-داشتن جثه کوچک.
بزرگتر بودن سر نسبت به بقیه بدن.
کمتر بودن چربی زیر پوست نوزاد.
بنظر رسیدن پوست چروک.
دارای پوست نازک و شکننده و درخشان.
رنگ پوست بستگی به اتفاقاتی که زیر پوست میافتد دارد.
اگر اکسیژنرسانی مناسب باشد نوزاد صورتی رنگ خواهد بود اگر نوزاد در معرض کمبود اکشیژن باشد رنگ بنفش میشود
نیازهای نوزاد
شروع مراقبتهای تکاملی باید با جلوگیری از تحریک بیش از حد سیستمهای بینایی، شنوایی، بویایی و کاهش تحریکات شروع گردد تا آن خلاء و شوک نامناسب به حسهای مختلف نوزاد در نوزادان نارس کمتر شود و شرایط داخل رحمی مناسب برای نوزاد نارس شبیه سازی شود از جمله:
کاهش نور و روشنایی محیط: که میتوان پارچهای روی انکوباتور کشید تا از شدت نور کاسته شود.
کاهش صداهای اضافه محیط: این کار را میتوان با رعایت برخی نکات ساده مانند خودداری از صحبت کردن پرسنل بالای سر نوزاد، جابهجا کردن ملایم وسایل کنار تخت، عدم استفاده از زنگ موبایل و تلفن و باز و بسته کردن درب انکوباتور به ارامی انجام شود.
کاهش تحریکات بویایی: یکی از قویترین حسهای نوزاد حس بویایی است. نوزاد بوی مادر را میفهمد که این بو به نوزاد آرامش میدهد. سعی میشود تمام بوهای ناخوشایند و نامطلوب (عطر، اسپری، صابون و..) از محیط مراقبت نوزاد حذف شود.
قراردهی در وضعیت مناسب: هدف آن است که نوزاد بتواند به راحتی وضعیت جمعشدگی دوره جنینی خود را حفظ کند. اندامها در راستای خط وسط قرار گیرند، وضعیت تنفسی او بهبود مییابد و استرسهای فیزیکی او کم گردد که میتوان از آشیانه، ملافههای نرم لوله شده استفاده نمود.
تقویت حس لامسه نوزاد: برقراری تماس پوست با پوست مادر و نوزاد برای تمامی نوزادان از جمله نوزاد نارس لازم و مفید است و بلافاصله بعد از تولد بهتر است برقرار شود. در هر زمانی که نوزاد از نظر علایم حیاتی به وضعیت مطلوب برسد پزشک به مادر اجازه میدهد که با برقراری تماس پوست با پوست به تثبیت وضعیت قلبی، تنفسی و دمای بدن نوزاد کمک کند.
تقویت حس چشایی: نوزاد تمایل دارد پستان مادر را مزه مزه کند و آن را جستجو میکند بنابراین لازم است در اولین فرصت شیردهی مستقیم از پستان آغاز شود.
نکات مهم در مراقبت از نوزادان نارس بعد از ترخیص در منزل
نوزاد نارس بسیار سادهتر از نوزادان رسیده بیمار میشوند و دچار عفونت میشوند، به همین منظور لازم است حد امکان رفت وآمد به اتاق نوزاد پرهیز شود. خصوصاً افراد بیمار به نوزاد نزدیک نشوند و نوزاد باید حتماً مورد معاینات دورهای و واکسیناسیون منظم برای پیشگیری از ببیماریهای جدی قرار گیرد و قبل از تماس با نوزاد دستها مرتب شسته شود.
درجه حرارت مناسب اتاق برای نوزاد نارس 25 تا 26 درجه سانتیگراد میباشد. از قرار دادن نوزاد در کنار بخاری، جریان باد کولر یا پنکه و یا تابش مستقیم آفتاب خودداری شود. و لازم است شیرخوار پوشش مناسب داشته باشد (یعنی در دمای 26-25 درجه یک پوشش از پوششی که والدین احساس امنیت و راحتی دارند بیشتر باشد).
از نگهداری هرگونه گل و گیاه که اقوام جهت بازدید از مادر و نوزاد میآورند در اتاق نوزاد جلوگیری شود.
دود اسپند و هرگونه عطر برای نوزاد مضر میباشد.
از شامپو و صابون معطر در شستشویی نوزاد استفاده نشود. درجه حرارت بدن نوزاد 36 تا 36.5 میباشد.
در هر زمانی بعد از ترخیص اگر نوزاد بدحال شود و علائمی مانند تب، شیر نخوردن، مکیدن ضعیف، استفراغهای مکرر، بیحالی و… داشته باشد باید سریعاً مراجعه به پزشک اطفال یا فوق تخصص نوزادان صورت گیرد.
این مقاله خوب بود؟ 3
1