چگونه علائم بیماری بروز میکند؟
بیماران مبتلا به فاویسم در حالت عادی کاملا طبیعی بوده و هیچگونه علامتی ندارند مگر با مواد خوراکی مانند باقلا یا داروها و مواد ممنوعه یا عفونتها مواجه شوند که در این صورت دچار علائم حاد بیماری میشوند.
آیا دختران نیز به این بیماری مبتلا میشوند؟
در جنس مذکر بیشتر دیده میشود و اکثر افراد مونث دارای نقص آنزیمی بدون علامت هستند ولی بیماری به صورت علامتدار در دختران خصوصا در کشور ما نیز به وفور دیده میشود. لذا بررسی جنس مونث و اقدامات پیشگیرانه در این جنس نیز توصیه اکید میشود.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علائم فاویسم کدامند؟
24 تا 48 ساعت پس از خوردن مواد اکسیدان (موادی که اکسیژن در آنها زیاد تولید میشود. همین امر باعث میشود که گلبولهای قرمز از بین بروند یا پاره شوند). فرد به طور ناگهانی دچار علایمی از قبیل:
تب خفیف.
بیحالی، رنگ پریدگی، زردی.
حالت تهوع و گاهی استفراغ.
قرمز یا تیره رنگ شدن ادرار (به رنگ چای پررنگ).
گاهی درد شکم یا کمر.
در صورت عدم درمان مناسب، احتمال آسیب دیدن کلیهها و ایجاد نارسایی کلیوی، نارسایی قلبی و نیز کمخونی شدید و صدمات حاصل از آن وجود دارد.
درمان فاویسم چیست؟
این بیماری درمان قطعی ندارد در نتیجه تنها اقدام موثر، پیشگیری از بروز حمله تخریب گلبول های قرمز (همولیز) با پرهیز از مواجهه با موادی که سبب بروز حمله میشوند، میباشد. در صورت بروز حمله سریعا به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات درمانی و حمایتی انجام شود. معمولا درمان با تجویز سرم به مقدار کافی و در صورت نیاز تزریق خون برحسب نظر پزشک صورت میگیرد.
در صورتی که یک نفر در خانواده یا بستگان نزدیک، به بیماری مبتلا باشند آیا لازم است بقیه افراد از جهت بیماری بررسی شوند؟
در صورت وجود یک فرد مبتلا در خانواده، بررسی برای همه افراد خانواده، خصوصا فرزندان دیگر (اعم از پسر و دختر) لازم است. همچنین توصیه میشود سایر افراد مذکر بستگان نزدیک (شامل پسرخاله، پسردایی، پسرعمو و پسرعمه) نیز بررسی شوند.
برای پیشگیری از حمله بیماری، چه اقدامی باید انجام داد؟
باید بیمار از مواجهه با مواد اکسیدان پرهیز نماید. این مسئله شامل همه بیماران با هر شدت بیماری میباشد. در صورت شک به بیماری نیز تا تکمیل بررسی باید فرد از مواجهه با اینگونه مواد پرهیز نماید. لیست این مواد در ادامه مقاله اورده شده
توجه: فاویسم با آلرژی تفاوت دارد. یعنی کسانی که فاویسمی هستند، فکر نکنند که در مقابل غذاهای دیگر هم حساسند یا آلرژی دارند.
توجه: در نوزادان و کودکان زیر یک سال نیز ممکن است بیماری از طریق خوردن شیر مادری که باقلا یا مواد و داروهای ممنوعه مصرف نموده باشد اتفاق بیفتد.
لیست برخی مواد ممنوعه در بیمار مبتلا به فاویسم: چه موادی باعث بروز علائم فاویسم میشوند؟
باقلا
ترکیبات ضد مالاریا: پارماکین، پریماکین و کلروکین…
سولفونامیدها و سولفونها: کوتریموکسازول، سولفی سوکسازول، سولفاتیازول، سولفاستامید، سولفاپیریدین، سولفانیلامید، سالیسیلاز و سولفاپیریدین، داپسون، سولفوکسون، سولفادیمیدین، سپترین، گلوکوسوافون سدیم و سولفاسالزین.
نیتروفورانتها: نیتروفورانتوئین، فورازولیدون و نیتروفورازون.
ضد دردها و تببرها:
آسپرین (توجه: جهت تجویز استامینوفن و بروفن حتما با پزشک مشورت گردد.) آمینوسالیسیلیک اسید و فناستین
سایر موارد: متوکلوپرامید (پلازیل)، کلرامفنیکل، نالیدیکسیک اسید، آنالوگهای ویتامین K، حنا، نفتالین، پروبنسید، درمرکاپتول، متیل بلو، فنیل هیدرازین، مپاکرین، استیل فنیل هیدرازین، بتانفتل، استیبوفن و نیترازول، آنتی متابولیتها.
اقداماتی که والدین کودک مبتلا به فاویسم باید توجه نمایند
در اسهال و استفراغ شیرخواران مبتلا به فاویسم از داروهای نظیر فورازولیدون، کوتریموکسازول و متوکلوپرامید (پلازیل)، استفاده نشود.
از مصرف هر نوع باقلا، داروهای ممنوعه پرهیز شود.
برای تسکین درد یا پایین آوردن تب کودکتان، هرگز به او آسپرین ندهید.
جهت تجویز استامینوفن و بروفن حتما با پزشک مشورت کنید.
در صورت مراجعه به پزشک و یا مراکز درمانی، ابتلا به فاویسم را اعلام کنید تا داروهای بیخطر برای فرزندانتان تجویز شود.
اگر مادری هستید که به کودکتان شیر میدهید، هرگز باقلا و آسپرین نخورید و در مورد مصرف سایر داروها نیز با پزشک مشورت کنید.
این مقاله خوب بود؟ 5
2