مشخصات رژیم غذایی زنان شیرده
1- مصرف ۴ لیوان شیر در روز در دوران شیردهی ضروری است و در مورد مادران نوزادان دوقلو یا بیشتر نیاز بیشتری دارند البته اگر مادر تحمل مصرف شیر را داشته باشد.
2- مصرف گوشت، مرغ یا ماهی روزانه کمی بیشتر از زمان قبل از بارداری.
3- توصیه میشود از مصرف مواد نفاخ و بودار خودداری شود و هنگام مصرف حبوبات جهت جلوگیری از نفخ، آنرا در آب خیس نموده و چند بار آبش را عوض کرد سپس پخت و میل نمود.
4- مصرف تخم مرغ کامل (سفیده + زرده) 4-3 عدد در هفته ضروری است ولی میتوان سفیده تخم مرغ (بدون زرده) را هر روز صرف نمود.
5- مصرف میوه به خصوص همراه با پوست آن 4-3 عدد روز ضروری است.
6- مصرف سبزیجات تازه و پخته همراه هر وعده غذایی مفید میباشد.
بیشتر بخوانید
- آموزش شیر دادن به نوزاد و نحوه صحیح تغذیه نوزاد با شیر مادر
- تعداد نوبت و طول مدت دادن شیر مادر به نوزاد
- غذای کمکی برای نوزادان | بهترین زمان شروع تغذیه تکمیلی شیرخواران
7- مصرف آب و مایعات مطابق با احساس تشنگی فرد (حدود 8-6 لیوان در روز) ضروری است.
8- در صورت چاق بودن مادر، به دلیل احتمال کاهش تولید شیر، رژیم کم کالری توصیه نمیشود لذا این افراد بایستی با حذف غذاهای پرکالری (غذای چرب، قند، شکر فراوان و…) و استفاده مناسب از غذاهای غنی از مواد مغذی بگونهای کالری مصرفیشان را کنترل کنند که در هفته بیش از 5/0 تا 1 کیلوگرم کاهش وزن دیده نشود زیرا کاهش وزن تدریجی برخلاف کاهش شدید وزن، بر کفایت شیر تاثیری ندارد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
9- مادران نوجوان نسبت به بزرگسالان به کالری و سایر مواد مغذی به میزان بیشتری نیاز دارند.
10- دمکردههای گیاهی دارای اثرات جانبی مانند حالت تهوع و استفراغ میباشند و از آنجاییکه این مواد میتوانند از طریق شیر مادر به نوزاد برسد لذا در مصرف آنها بایستی احتیاط لازم را بعمل آورد و با پزشک مشورت کرد.
11- کافئین نیز از طریق شیر مادر به نوزاد میرسد و سبب تحریکپذیری نوزاد میشود لذا حداکثر میزان مجاز مصرفش 2 فنجان در روز است. (چای، قهوه…)
12- شکلات نیز به دلیل وجود مقداری کافئین و نیز ماده تئوبرومید که شبیه کافئین میباشد بایستی به صورت محدود و کم استفاده شود.
13- مصرف مقادیر زیاد اولیه و چاشنیهای قوی و نیز مواد بوداری چون سیر، پیاز و… بدلیل تغییر طعم شیر مادر بایستی بصورت محدود مصرف شود.
توصیههای بهداشتی شیردهی
تا 6 ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار به تنهایی با شیر مادر برطرف میگردد بنابراین تغذیه با شیر مادر مکرر و به دلخواه نوزاد صورت پذیرد. قبل از هر بار شیردهی دستها را با آب و صابون بشویید و شستن پستانها با آب ولرم یک بار در روز کافی است. در صورت بروز درد، تورم، زخم، آبسه و عفونت پستان شیردهی را قطع نکنید و به پزشک مراجعه نمایید.
ناف کودک حتما بیرون از پوشک باشد و هیچ چیز روی بند ناف گذاشته نشود و نوزاد به هیچ عنوان قنداق نشود.
این مقاله خوب بود؟ 5
2