مهمترین راههای تشخیص زودرس سرطان پستان
- معاینه پستان توسط خود فرد
- ماموگرافی
نکته مهم: گر سرطان پستان در مراحل اولیه تشخیص داده شود امکان معالجه آن بیش از ٪95 میباشد.
خانمهای عزیز با دانستن سه نکته میتوانید کنترل سلامتی خود را در دست بگیرید.
1- از سن 20 سالگی به بالا خانمها باید ماهی یکبار پستان خود را با روشی که جلوتر توضیح دادهایم معاینه کنند.
2- بین سن 20 تا 35 سال باید سالی یکبار و از 35 تا 40 سال، سالی دوبار پستان خود را با مراجعه به جراح پستان معاینه کنند.
3- اگر سن شما بالای 40 سال است علاوه بر معاینه هر سال یا دو سال یکبار ماموگرافی هم انجام دهید.
معاینه پستان توسط خودتان
زمانی که بیشتر از همه جهت معاینه پستان توسط خود فرد توصیه میشود درست پس از پایان دوره قاعدگی یا پریود است به دلیل اینکه پستانها در این زمان کمتر سخت و ورم کرده میباشند. زنانی که پس از یائسگی هستند یا دورههای نامنظم دارند، میتوانند خود را یک بار در ماه بدون در نظر گرفتن چرخه قاعدگی، خودآزمایی کنند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
هر دو پستان را از نظر شکل، اندازه، چروک، فرورفتگی نوک پستان پوسته پوسته شدن پستان، قرمزی و همچنین ترشح از نوک پستان بررسی کنید. دو پستان خود را با هم مقایسه کنید ممکن است یکی از دیگری بزرگتر باشد این امر غیر طبیعی نیست. سپس با سه یا چهار انگشت دست راست خود به دقت و محکم تمام پستان چپ خود را معاینه کنید این کار از قسمت خارجی پستان شروع کنید و با قسمت صاف انگشتان دست راست خود با یک حرکت دایرهوار (دایرههای کوچک) این معاینه را انجام دهید و به آهستگی همه پستان خود را لمس کنید تا اینکه به تدریج به نوک پستان برسید. (و با دست چپ خود پستان راست را به همین روش بررسی کنید) در این معاینه به ناحیهی بین پستان و زیر بغل توجه خاص داشته باشید تا در صورت هر توده غیرعادی و یا تومور در زیر پوست آنرا لمس کنید. در مرحله بعد نوک پستان را به آهستگی بین شصت و انگشت اشاره دست راست فشار دهید و وجود ترشح از نوک پستان را بررسی کنید اگر ترشحی در طول ماه مشاهده کردید فوری به پزشک مراجعه کنید.
معاینه میتواند در یکی از سه حالت زیر انجام شود:
1- معاینه به حالت ایستاده جلوی اینه.
2- معاینه به حالت خوابیده: در این حالت پستان های شما مسطح و پهن شده و معاینه آسانتر است.
3- معاینه زیر دوش: در این حالت چون پستانهای شما خیس و صابونی است معاینه آسانتر انجام میشود.
روش بعد از معاینه همانطور که قبل اشاره کردیم برای خانمهای بالای 40 سال ماموگرافی میباشد
ماموگرافی چیست؟ بررسی پستانها توسط پرتوایکس ماموگرافی تعریف میشود. این روش تها راه مناسب تصویربرداری برای کشف زود هنگام سرطان پستان توسط غربالگری است مطالعات نشان میدهند که انجام منظم ماموگرافی طبق نظر پزشک، زندگی خیلی از زنان بالای 50 سال را نجات داده است.
کاربرد ماموگرافی
غربالگری: بررسی های دورهای خانمهای بدون علامت برای کشف زود هنگام سرطان سینه میباشد. بیشترین فایده وقتی حاصل میشود که این بررسیها در دورههای زمانی مناسب انجام شود که معمولا بالای 40 سال توصیه میگردد. و بهتر است اولین ماموگرافی برای کنترل در 40 سالگی انجام شود، زیرا حساسیت بافت پستان به پرتو قبل از سن 30 سالگی حداکثر است و از سن 40 سالگی به بعد به شدت کاهش میابد. با در نظر گرفتن این واقعیت و همچنین میزان کمتر شیوع سرطان زنان زیر 40 سال و دقت کم تشخیصی ماموگرافی در پستانهای متراکم، غربالگری در این گروه سنی (زیر 40) بیمعنی است. یک استثناء برای این قانون خانمهای جوان با استعداد ژنتیکی هستند. در اینها ماموگرافی با فواصل منظم از سن 30 سالگی به بعد به عنوان جزئی از برنامه فشرده کشف زود هنگام انجام میپذیرد.
زنانی که یکی از بستگان درجه اول آنان در دوره قبل از یائسگی دچار سرطان پستان شدهاند باید 5 سال قبل از سنی که در آن فرد فامیل سرطان تشخیص داده شده ماموگرافی سالانه را شروع کنند.
ماموگرافی به جز برای خانمهای خیلی جوان (زیر 35 سال)، همیشه در بیماران علامتدار استفاده میشود و ممکن است به همراه سایر بررسیها مورد استفاده قرار بگیرد.
آمادگی بیمار جهت انجام ماموگرافی
1- محدود کردن مصرف مایعاتی که دارای کافئین هستند؛ زیرا مواد کافئیندار موجب حبس یا احتباس مایعات در درون بافت پستان شده و در نتیجه فشار کاذبی به بافت وارد میکند و با فشار صفحات تشدیدکننده جمع شده و موجب افزایش درد در بیمار میگردد. کافئین موجب برجسته شدن بافت پستان شده که در معاینات کلینیکی ایجاد اشکال میکند. مثل قهوه چای شکلات داروی ضد اسم و… اگر با نظر پزشک معالج دو هفته قبل از آزمون این مواد مصرف نشود احساس درد و ناراحتی ٪85 کمتر میشود.
2- اجتناب از استعمال مام و اسپری و… و استحمام در روز انجام آزمون: در ترکیبات اسپری ذرات ریز فلزی وجود دارد که روی تصویر مثل میکرو کلسیفیکاسیون در کلیشه ایجاد میکند و یا مقدار زیادی از بافت پستان را پوشانده و تشخیص بیماری را مختل میکند.
این مقاله خوب بود؟ 7
2