تاریخچه بیماری کرونا ویروس
اولین مورد بیماری کرونا ویروس MERS در سپتامبر 2012 در مردی 60 ساله در عربستان سعودی کشف شد که به مرگ بیمار انجامید. این مرد چند روز قبل از آن به دبی سفر کرده بود و دومین مورد در مردی 49 ساله در قطر که او نیز درگذشت. و کشف بیماری کرونا ویروس اولین بار در لندن به تایید رسید.
پیشنهاد شده است که این بیماری به نام سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه یا Middle East syndrome coronavirus respiratory که با اختصار COV-MERS نامگذاری شود. از نکات قابل توجه این بیماری این است که اکثر موارد گزارش آن در میان مراکز بهداشتی درمانی نظیر بیمارستانها رخ داده است که در فرانسه موارد ابتلا فقط در بیمارستان گزارش شده است که به نظر میرسد که عامل زمینهای مانند بیماریهای دیگری باید وجود داشته باشد تا احتمال ابتلا انسان به این بیماری افزایش یابد.
عدهای از پزشکان این بیماری را از نوع بیماری سارس میدانند. بیماری سارس نیز دارای علایم تنفسی است که میتواند منجر به مرگ انسان شود.
تاریخچه coronavirus ها: این خانواده ویروسی اولین بار در سال 1960 کشف شده است که موجب بروز بیماریهایی از خانواده سرماخوردگی در انسان و حیوانات میگردد و از ویژگی آنها زوائد تاج مانند بر روی سطوح دیواره ویروسها میباشد.
علائم اصلی بیماری کرونا ویروس COV-MERS
اگرچه به گفته سازمان بهداشت جهانی علایم این بیماری هنوز ناشناخته میباشد ولی از علایم اصلی این بیماری تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی میباشد. بیمار ممکن است سرفههای چند روزه ظاهرا بدون دلیل نیز داشته باشد. در موارد حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی حاد تنفسی، اختلالات انعقادی، پریکاردیت و نارسایی کلیه نیز گزارش شده است که مورد اخیر در صورت بروز بیمار را به دیالیز نیازمند میسازد. دوره کمون این بیماری حدود 7 روز میباشد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان بیماری کرونا ویروس COV-MERS
هنوز هیچ درمان قطعی و کامل برای این بیماری خطرناک ساخته نشده است و تنها توصیه به حمایت تنفسی در بیمارستان در بیماران دارای مشکلات حاد تنفسی میتواند چارهساز باشد و در واقع مراکز پزشکی موارد حاد بیماری را صرفا درمان علامتی مینمایند.
نحوه انتقال بیماری کرونا ویروس COV-MERS
روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا میباشد. از طریق سرفه و عطسه. اما احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی اتفاق افتاده است که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط بودهاند.
هنوز مشخص نیست که این بیماری اولین بار از طریق حیوانات به انسان منتقل شده است یا از طریق سطوح آلوده به ویروس.
نحوه حفاظت از ابتلا به ویروس COV-MERS و پاکسازی ویروس
لازم است افراد بیمار ایزوله شوند و کارکنان بهداشتی که در تماس با بیماران قرار دارند همهی موارد حفاظتی نظیر استفاده از لباس مخصوص، دستکش و حتی عینکهای ایمنی را مدنظر قرار دهند.
این ویروس بسیار شکننده بوده و در خارج از بدن انسان و حیوانات بعد از 24 ساعت از بین میرود. همچنین مواد شوینده و ضدغفونیکننده ساده میتوانند به راحتی coronavirus را نابود نمایند.
مهمترین مواردی که افراد میتوانند رعایت کنند بهداشت فردی و شستشوی مرتب دستها میباشد همچنین بهتر است در برخورد با افراد مشکوک از ماسکهای ویژه استفاده شود که معمولا در همهی کشورها در دسترس میباشد
بهتر است افراد از سفرهای غیرضرور به کشورهایی عربستان سعودی، قطر و امارات متحدی عربی خودداری نمایند.
منشا کرونا ویروس MERS
هنوز نمیدانیم این ویروس از کجا آمده است. حیوانات؟ پرندگان؟ یا… محققان احتمال میدهند این ویروس در اثر جهش در بدن حیوانات یا پرندگان ایجاد شده باشد (zoonoses). اما هنوز نمیتوان در این خصوص اظهارنظر نمود. شایعاتی نیز در خصوص دستساز بودن این بیماری توسط بشر وجود دارد.
واکسن کرونا ویروس
این ویروس واکسنی ندارد!
روش تشخیص کرونا ویروس و تست آزمایشگاهی
برای تشخیص این بیماری از روشی موسوم به PCR استفاده میشود که قطعات DNA ویروس را مورد بررسی قرار میدهد. این روش در جمهوری اسلامی ایران توسط آزمایشگاههای وزارت بهداشت نیز انجام میشود.
پیشگیری از بیماری کورونا ویروس
احتیاط: همانگونه که قبلا ذکر شد بهتر است افراد در سفرهای خارجی خود این بیماری را در کشورهای هدف مدنظر داشته باشند. این مورد به خصوص در مورد ایرانیان که زیاد به عربستان سعودی و دبی سفر میکنند باید مورد توجه مردم و دولت قرار گیرد. همچنین لازم است افراد در برخورد با بیمارانی که علایم شبیه سرماخوردگی و آنفلاآنزا دارند و از اخیرا به کشورهای عربی و فرانسه مسافرت داشتهاند احتیاط نمایند و موارد حفاظتی را مدنظر داشته باشند که شامل:
– پوشاندن دهان و بینی با دستمال (ترجیحا دستمال کاغذی) در هنگام عطسه زدن و سرفه کردن
– دفع بهداشتی دستمالهای استفاده شده در ظروف زباله دربدار
– شستشوی مکرر دستها با آب و صابون بدلیل آلوده شدن دستها با ترشحات تنفسی آلوده
– رعایت حداقل یک متر فاصله از دیگران در هنگام ابتلاء به بیماری تنفسی
– استفاده شخصی از وسایل بهداشت فردی
– استفاده از ماسک طبی در هنگام ابتلا به بیماری تنفسی حاد توسط فرد بیمار
این مقاله خوب بود؟ 11
2