کم کاری مادرزادی تیروئید چیست؟
غده تیروئید در پائین گردن قرار دارد و هورمونهایی میسازد که وارد خون شده و به تمام بافت های بدن میرسد. کمبود این هورمونها و یا مقاومت بدن به آنها باعث “هیپوتیروئیدی” یا اصطلاحا کم کاری تیروئید می شود. هورمونهای تیروئید برای رشد مغز، رشد و تکامل کودک و تنظیم سوخت و ساز بدن لازم هستند. در سه سال اول زندگی، رشد مغز تقریبا کامل می شود، لذا اگر در این مدت کم کاری وجود داشته باشد و درمان نشود عوارض غیر قابل برگشت مغزی روی می دهد ولی اگر بیماری بعد از ۳ سالگی ایجاد شود معمولا عوارض آن با درمان قابل برگشت است. اگر کم کاری در سه سال اول زندگی روی دهد آن را مادر زادی و اگر بعد از ۳ سالگی ایجاد شود اکتسابی می نامند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
نشانه های هیپوتیروئیدی مادرزادی چیست؟
اغلب نوزادان نشانه ای ندارند ولی به تدریج که بزرگ می شوند نشانه ها بارز می گردند. نشانه هایی که در نوزادان باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:
- فعالیت کم تر از سایر نوزادان یا نوزاد بیش از حد ساکت
- حرکات آهسته
- زردی طولانی
- ملاج بیش از حد باز
- گریه با صدای خشن
- مشکل در شیر خوردن و مشکل در تنفس
و بعد از آن به تدریج نشانه های زیر ظاهر می شوند:
- یبوست
- ظاهر غیر معمول (زبان بزرگ، گردن کوتاه، رویش موهای پیشانی پائین تر از حد معمول و چین های پیشانی بیشتر از معمول)
- عضلاتی که شل تر و ضعیف تر از معمول هستند
- پوست خشک
- انتهاهای سرد
- شکم برجسته
- فتق نافی
- رنگ زرد کاهی و رنگ پریده
- تأخیر تکاملی (از نظر زمان یادگیری حرکات شیرخوار عقب هستند)
- تأخیر در رشد قدی ولی در ظاهر وزن زیاد است
اگر فرزندتان هر یک از این نشانه ها را داست به پزشک او بگوئید.
- اهمیت و مزایای شیر دادن مادر به نوزاد
- دفع طبیعی و غیرطبیعی نوزاد شیرخوار و یبوست در نوزادان و کودکان
- درمان زردی نوزاد با تشخیص سریع و پیشگیری از زردی پس از تولد
تشخیص کم کاری تیروئید
بله. تمام نوزادان در روز ۵-۳ تولد از نظر کم کاری مادرزادی تیروئید بررسی می شوند. این آزمایش به عنوان بخشی از تست های غربالگری روتین انجام می گیرد. اگر نتیجه این تست غیر طبیعی باشد نوزاد شما فراخوانده شده و یک خون از رگ وی گرفته و به آزمایشگاه فرستاده می شود و هرچه زودتر درمان او شروع می گردد.
درمان کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید با تجویز روزانه هورمون تیروئید درمان می شود. شما می توانید قرص را در قاشق مرباخوری در کمی آب حل کرده و به فرزندتان بدهید. توصیه های مهم عبارتند از:
- شیر سویا یا شیر خشک سویا را همراه با قرص ندهید.
- هرگز خودتان دارو را همراه با داروی دیگری ندهید.
- هرگز دارو را قطع نکنید، کم دادن دارو سبب مشکلات یادگیری می شود.
- هرگز مقدار مصرف دارو را تغییر ندهید. دادن هورمون زیادی می تواند سبب مشکلات قلبی شود.
- دارو را هر روز بدهید و یک بار در روز.
- یک ساعت قبل از شیر و دو ساعت بعد از شیر زمان مناسبی برای دادن دارو است و وقتی کودک بزرگ شد همین فاصله با غذا باید حفظ شود. فاصله بیشتر با غذا اشکالی ندارد ولی فاصله کمتر باعث اختلال در جذب دارو می شود.
فرزند شما نیاز به ویزیت دوره ای و منظم و انجام آزمایش خون برای تعیین سطح سرمی هورمون تیروئید دارد. حتما در زمان های تعیین شده جهت ویزیت مراجعه نمائید. در این ویزیت ها مقدار مصرف داروی کودکتان تنظیم می شود. ندادن دارو می تواند عوارضی جدی برای تمام عمر به دنبال داشته باشد. در بعضی از کودکان، کم کاری تیروئید بهبود می یابد. پزشک برای کنترل این تشخیص آزمایش خون انجام می دهد.
آیا کم کاری تیروئید قابل پیشگیری است؟
معمولا نه، اما اختلالات یادگیری حاصل از آن قابل پیشگیری هستند.
- آزمایش غربالگری کم کاری تیروئید را پس از تولد نوزاد انجام دهید.
- هورمون تیروئید را تا زمانی که پزشک فرزندتان توصیه کرده ادامه دهید. در بسیاری از موارد نیاز به ادامه دارو برای تمام عمر وجود دارد.
- ویزیت های دوره ای و منظم و آزمایشهای توصیه شده توسط پزشک را انجام دهید تا مطمئن باشید مقدار مصرف داروی کودکتان مناسب است .
- اگر شما کم کاری تیروئید دارید و تصمیم به بارداری گرفته اید، با پزشک خود در این مورد مشورت نمائید تا برای شما آزمایش های لازم را درخواست نماید. داشتن سطح طبیعی هورمون تیروئید در دوران بارداری به شما کمک می کند تا فرزند سالمی داشته باشید.
اگر این کم کاری به موقع تشخیص داده شده و بلافاصله پس از تولد درمان شود منجر به زندگی طبیعی خواهد شد. داشتن هورمون طبیعی به خصوص در نوزادان، شیرخواران و کودکان خردسال اهمیت دارد. هورمون تیروئید به تکامل مغز کمک می کند. اگر مغز فرزندتان هورمون کافی نداشته باشه ممکن است دچار مشکلات یادگیری گردد. این موجب مشکل در فکر کردن، یاد گرفتن یا انجام فعالیتهای روزانه می شود.
این مقاله خوب بود؟ 4
2