رتینوپلاستوم چیست؟
رتینوپلاستوم (تومور شبکیه چشم) نوعی سرطان چشم است که در بافت شبکیه چشم ایجاد میشود و شایع ترین نوع سرطان چشم در کودکان است که تهدید کننده زندگی نیز می باشد.
معمولا در ستن تا ۲۴ ماهگی دیده می شود. اگرچه می تواند در سنین پایین تر یا بالاتر نیز ایجاد شود، و رتینوپلاستوم ۱در هر ۱۵۰۰۰ تولد زنده اتفاق می افتد. در سراسر دنیا هر ساله حدود ۵٠٠٠ کودک دچار این بیماری می شوند.
چه کسی به این رتینوپلاستوم تومور شبکیه چشم مبتلا میشود؟
رتینوپلاستوم در پسرها و دخترها و همه نژادها یکسان دیده می شود. در ۳۰ %موارد سابقه خانوادگی در یکی از والدین یا افراد خانواده دیده شده ولی در اکثر موارد هیچ یک از اعضای خانواده این تومور را ندارند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علت ایجاد تومور شبکیه چشم چیست؟
علت آن ناشناخته است. ارتباطی با تغذیه، کشیدن سیگار، سموم محیطی، نوشیدن مشروب یا مشکلات مادرزادی ندارد، ممکن است در یک کودک با تولد و رشد طبیعی ایجاد شود.
رتینوپلاستوم از یک سلول منفرد ناهنجار در شبکیه ایجاد شده و در ابتدا غیرقابل مشاهده است. سپس یک کره سفید کوچک در شبکیه دیده می شود ولی برای والدین قابل مشاهده نیست و مشکلی برای کودک ایجاد نمی کند. با گذشت زمان تومور تبدیل به یک تومور سفید، بزرگ و عروقی می شود و می تواند با انحراف چشم (لوچی) یا مردمک سفید یا شبه شیشه تظاهر کند. در این زمان تومور قابل رؤیت است و والدین کودک را نزد پزشک می آورند.
تشخیص رتینوپلاستوم
- معاینه فیزیکی
- سی تی اسکن
- آزمایش خون
- آزمایش مغز استخوان
- تست های شنوایی و کلیوی
درمان رتینوپلاستوم
هدف از درمان به ترتیب اولویت شامل موارد زیر است:
- حفظ جان کودک
- حفظ حداقل یک چشم
- حفظ دید
روش درمانی به اندازه محل و تعدد تومور و هم چنین سن کودک، وضعیت چشم مقابل و وضعیت عمومی او بستگی دارد. این روش ها عبارتند از : شیمی درمانی، منجمد کردن، حرارت درمانی، لیزر درمانی، رادیوتراپی و تخلیه چشم. گاه، از چند روش درمانی استفاده می شود.
این مقاله خوب بود؟ 2
2