در درمان استفراغ اغلب موارد خودبه خود بهبود می یابند. اما درصورت بدتر شدن استفراغ یا عدم بهبود آن درطی ۲۴ ساعت حتما مراجعه پزشکی داشته باشید. اگر فرزندتان درد شدید یا علائم کم آبی را دارد باید زودتر معاینه شود. اگر به هر دلیلی نگران او هستید زودتر مراجعه کنید.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان استفراغ کودک
توصیههای زیر برای مراقبت در منزل مفید هستند:
کم آبی
علائم کم آبی را کنترل کنید. این علانم شامل خشکی دهان و تشنگی هستند. مراقب بدتر شدن کم آبی فرزندتان باشید. توجه داشته باشید کودکی که کم آبی متوسط با شدید دارد باید در اولین زمان ممکن توسط پزشک معاینه شود.
رژیم غذایی
کودکانی که استفراغ می کنند اما کمآب نیستند می توانند در صورت تحمل، رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهند.کودکان کمآب نیاز به جایگزینی مایع از دست رفته دارند.
شیرمادر خواران می توانند تحت نظر پزشک، به تغذیه با شیر مادر ادامه دهند. اگر شیرخوار بلافاصله پس از شیر خوردن استفراغ کرد، مجددا در دفعات مکرر و به مدت کوتاهتر شیر دهید. برای مثال، هر ۳٠ دقیقه برای ۱۰-۵ دقیقه. اگر استفراغ پس از ۳-۲ ساعت بهبود یافت برنامه معمول تغذیه با شیر مادر را ادامه دهید.
درمان استفراغ با ORS
اگر فرزندتان از شیرمصنوعی (شیر خشک) تغذیه می شود ابتدا ۲۰-۱۵ سی سی از محلول های خوراکی ( ORS ) برای جبران کمآبی هر ۱۵ دقیقه برای ۲-۳ ساعت بدهید. اگر استفراغ بهبود یافت شیر مصنوعی را شروع کنید.
کودکانی که استفراغ می کنند میتوانند در صورت تمایل به خوردن ادامه دهند، اما بیاشتهایی در این کودکان شایع است. به خصوص در ۲۴ ساعت اول بیماری. به زور به فرزندتان غدا ندهید او را به نوشیدن مایعات تشویق کنید میتوانید ORS را مکرر و با حجم کم بدهید. از دادن آب سیب، آب گلابی، آب گیلاس، نوشابههای تجارتی وسایر نوشیدنیهایی که قند زیاد دارند بپرهیزید.
از برنج، گندم، سیبزمینی، نان، گوشت بیچربی، ماست، میوه و سبزی در برنامه غذایی استفاده کنید. هضم غذاهای چرب مشکل است، از آنها استفاده نکنید. به یاد داشته باشید که محدود کردن غذای کودک به مواد خاصی مانند برنج و موز و … برای او مفید نیست.
درمان جایگزینی مایع
دادن ORS در مقایسه با تزریق وریدی، روش بی خطر وکم هزینه ای است. این محلول دارای گلوکز (یک قند) و الکترولیتها (سدیم، پتاسیم، کلر) است که در جریان اسهال و استفراغ از دست رفته اند. این محلول، درمان استفراغ نیست بلکه به پیشگیری و درمان کمآبی حاصل از استفراغ کمک می کند. شما میتوانید در کمآبی خفیف و امتناع از خوردن غذای معمول اسهال، استفراغ یا هر دو مورد این محلول را در منزل شروع کنید. آن را به طور مکرر و جرعهجرعه به مقدار کم با قاشق یا فنجان در مدت ۴–۳ساعت بدهید.
هر بسته در یک لیتر (۱۰۰۰ سی سی) اب جوشیده خنک حل شده و میتوان به ازای هر کیلوگرم وزن بدن کودک ۵٠ سیسی از محلول را داد. این مقدار به تدریج در مدت ٢ساعت داده میشود. هر ٢–۱ دقیقه یا برحسب تحمل یک قاشق مرباخوری بدهید، پس از آن کودک میتواند غذای معمولی بخورد.
کودکانی که از نوشیدن امتناع میکنند یا بلافاصله پس از نوشیدن استفراغ می کنند باید از نظر بدتر شدن کمآبی، برای کنترل شوند. کودکانی که کمآبی ندارند برای جلوگیری از ایجاد کمآبی میتوانند در بین نوبتهای استفراغ خود ار ORS استفاده کنند.
داروهای درمان استفراغ
داروهای ضداستفراغ برای کاهش خطر کمآبی در کودکانی که استفراغهای مکرر دارند یا پیشگیری از ماشین گرفتی به کار میروند. هرگز بدون تجویز پزشک از این داروها استفاده نکنید.
پیشگیری از انتشار- مراقب انتشار بیماری فرزندتان بین افراد خانواده باشید. دستهای خود را مکرر بشوئید و او را به مدرسه یا مهدکودک نفرستید. کودکی که ۲ بار یا بیشتر در ۲۴ ساعت استفراغ می کند و علت استفراغ او مسری است باید تا ۲۴ ساعت پس از قطع استفراغ در منزل بماند.
چه زمانی درصدد کمک به کودک در حال استفراغ باشید؟
اگر فرزندتان هر یک از موارد زیر را داشت فورا مراجعه کنید :
- استفراغ صفراوی (سبزرنگ) یا خونی (قرمز یا قهوهای)
- هر موردی از استفراغ بافشار در یک نوزاد یا استفراغی که در یک شیرخوار یا کودک بیشتر از ۲۴ ساعت ادامه میابد.
- اگر شیرخوار بیشتر از چند ساعت از خوردن یا آشامیدن هرچیزی امتناع می کند.
- کمآبی متوسط تا شدید: خشکی دهان، فرورفتگی چشمها، فقدان اشک در زمان گریه کردن، ادرار نکردن یا نداشتن پوشک خیس برای ۶–۴ ساعت در کودکان خردسال یا ادرار نکردن در ۶- ۸ ساعت گذشته در کودکان بزرگتر.
- درد شکمی شدید، حتی اگر کم و زیاد گاه قطع شود.
- دفع مدفوع خونی .
- یک نوبت تب ۳۹ یا ۴/۳۸ درجه سانتی گراد برای بیشتر از ۳ روز.
- تغییرات رفتاری شامل بیحالی یا کاهش پاسخ دهی.
این مقاله خوب بود؟ 4
2