چگونه شیر مادر دوشیده شود؟
قبل از دوشیدن شیر دستهای خود را با آب و صابون بشوئید. شستن پستان یا نوک پستان لازم نیست.
مطمئن شوید که قطعات پمپ و ظروف جمع آوری شیر تمیز هستند. شستن با آب گرم و مواد شوینده کافی است. استریل کردن پمپ یا بطریها برای شیرخوار سالم ضرورتی ندارد. لوله پمپ را نشوئید، زیرا بهسادگی خشک نمیشود. اگر در لوله رطوبت یا شیر مشاهده کردید با سازنده پمپ تماس بگیرید. ممکن است تهیه لوله جدید لازم باشد.
اغلب خانمها در وضعیت نشسته شیر خود را میدوشند. ساکشن پمپ را در حدی بگذارید که احساس راحتی میکنید. حتی اگر زخم یا شقاق نیز داشته باشید نباید ناراحت شوید. بعضی از خانمها ابتدا از دور سریع استفاده میکنند تا جریان شیر برقرار شود و بعد از آن دور پمپ را کم میکنند.
مطمئن باشید قطعهای که روی پستان و نوک پستان شما قرار میگیرد اندازه مناسب داشته باشد تا منجر به زخم و ناراحتی نگردد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
شیر دوشیده شده توسط فنجان، قاشق چایخوری و قطره چکان به شیرخوار داده میشود.
رفلکس جهش شیر مرحله آزادی شیر از غدد شیری به مجاری شیری است. مکیدن پستان توسط شیرخوار موجب تحریک آزادی هورمون اکسیتوسین از مغز مادر میشود. این، سبب میشود که شیر بهوسیله سلولهای پستان خارج شود. گاه شنیدن صدای گریه نوزاد یا فکر کردن به او سبب این رفلکس میشود. در مادرانی که برای تحریک پستان فقط به پمپ وابسته هستند (مانند مادرانی که شیرخوارشان بستری شده است) نگاه کردن یا شنیدن صدای پمپ ممکن است منجر به جهش شیر شود.
جهش شیر در دقیقه اول یا دوم شیردهی یا دوشیدن با پمپ روی میدهد. بعضی از مادران ممکن است در طی این رفلکس، احساس سنگینی یا سوزن سوزن شدن در پستان را داشته باشند. توصیههایی برای افزایش جهش شیر عبارتند از:
- ماساژ ملایم پستانها قبل از دوشیدن
- استفاده از پارچه گرم روی پستانها قبل از دوشیدن
- دوشیدن در یک اتاق آرام و تاریک
- نگاه کردن به عکس شیرخوار یا بو کردن پتوی او
دوشیدن شیر در محل کار
خانمهای شاغل پس از برگشت به کار خود باید برای تداوم شیردهی چندین بار در روز شیر خود را بدوشند. دوشیدن شیر سبب حفظ تولید شیر و استفاده از شیر دوشیده شده در زمان دوری شما از شیرخوار میگردد. معمولاً دوشین شیر مطابق با الگوی تغذیه شیرخوار کافی است که برای اغلب خانمها ۳-۲ بار در طی ۸ ساعت است. در صورت امکان، برگشت به کار در وسط هفته کاری مناسبتر است.
دوشیدن شیر در شیرخوار نارس یا بیمار
خانمهایی که نوزادشان بهدلیل نارسی یا بیماری در بیمارستان بستری شده است برای تحریک تولید شیر باید از پمپ استفاده کنند. چند هفته اول پس از زایمان برای برقراری جریان شیر از اهمیت خاصی برخوردار است.
دوشیدن شیر باید در ۶ ساعت اول پس از زایمان آغاز شود و مکرر (حداقل ۸ بار در شبانهروز) باشد. دوشیدن شیر باید هر بار ۱۵ دقیقه باشد تا از هر پستان، ۱۵ میلیلیتر (سیسی) دوشیده شود. پس از آن، ۸-۶ بار در شبانهروز و دوشیدن حدود ۲ دقیقه پس از قطع جریان شیر برای تداوم تولید شیر کافی کفایت میکند.
“دوشیدن با دست“ راهی است که سبب تحریک و افزایش تولید شیر در مادرانی که فرزندشان در بیمارستان بستری است میگردد. مادران پس از تولد نوزاد به محض امکان، دوشیدن را شروع میکنند. قبل از شروع دوشیدن، مادر هر دو پستان را ماساژ میدهد. در طی دوشیدن نیز مادر تا حد امکان پستانها را ماساژ میدهد. مطابق شکل، دست مادر باید طوری قرار گیرد که دو انگشت، زیر پستان و درست رد لبه تحتانی هاله پستان و شست در بالا و روی لبه فوقانی هاله قرار گیرد. اول پستان را به طرف قفسه سینه فشار دهید، سپس شست و سایر انگشتان را به طرف یکدیگر فشار داده و شیر را به طرف نوک پستان هدایت کنید. با قرار دادن انگشتان در جهات مختلف هاله، مجاری دیگر شیر هم تخلیه میشوند.
زمانیکه جریان شیر تا حد قطره قطره کاهش یافت، مادر باید دوشیدن شیر را قطع کرده و پستانها را بیشتر ماساژ دهد. پس از تخلیه کامل پستانها دوشیدن شیر تمام میوشد. حجم شیر از ۳۲۰ سیسی در پایان هفته اول به ۴۵۰ تا ۱۲۰۰ سیسی در شبانهروز میرسد. توجه داشته باشید که شیر را مستقیماً در ظرف نگهداری بدوشید.
این مقاله خوب بود؟ 4
2