تشخیص زردی نوزاد
اندازهگیری سطح بیلیروبین خون تشخیصی است برای درمان زردی نوزاد.
عوارض زردی برای نوزاد
سطوح بالای بیلیروبین مضر هستند چون بیلیروبین به مغز راه یافته و میتواند سبب آسیب قابل برگشت یا غیرقابل برگشت شود. پایش مکرر و درمان زودرس نوزادان پرخطر توصیه میشود.
درمان زردی نوزاد
هدف از درمان، کاهش سریع و بیخطر بیلیروبین است. در زردی خفیف نیازی به درمان نیست. زردی در نوزادان نارس (سن حاملگی کمتر از 38 هفته) شایع است. توجه داشته باشید که در این نوزادان، سمیت مغزی با مقادیر کمتر بیلیروبین روی میدهد.
تشویق به شیر خوردن – دریافت کافی شیر سبب دفع بیلیروبین از ادرار و مدفوع می شود. اگر نوزاد حداقل روزانه 6 پوشک خیس دارد، رنگ مدفوع از سبز تیره به زرد تغییر یافته یا پس از شیر خوردن راضی به نظر میرسد دریافت شیر او کافی است.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
درمان زردی نوزاد با فتوتراپی
فتوتراپی (نوردرمانی)- شایعترین درمان طبی زردی و تنها درمان موردنیاز در اغلب موارد فتوتراپی است. فتوتراپی، قرار دادن پوست نوزاد در معرض نور آبی مخصوصی است که بیلییروبین را به بخشهایی میشکند که از ادرار و مدفوع راحتتر دفع میشوند. این روش در تمام نوزادان موفقیتآمیز است. نوردرمانی معمولاً در بیمارستان انجام میشود اما در نوزاد سالم با عوارض کم میتواند در منزل صورت گیرد.
در این روش تا حد امکان پوست در برابر نور قرار داده میشود. نوزاد برهنه است و فقط پوشک دارد و چشمهایش پوشیده شده است. فتوتراپی باید ممتد بوده و نوزاد فقط برای شیر دادن از زیر نور برداشته شود. زمانی که بیلیروبین به حد بیخطر برسد، نور درمانی قطع میشود. ممکن است نوزاد پس از قطع فتوتراپی هنوز زرد بهنظر برسد. همچنین، ممکن است 24-18 ساعت پس از قطع فتوتراپی بیلیروبین مجدداً افزایش یابد.
فتوتراپی روش بسیار بیخطری است اما ممکن است ضایعات (راش) پوستی و مدفوع شل ایجاد شود. در صورت عدم دریافت شیر کافی نیز نوزاد میتواند دچار کمآبی شود. بنابراین، رنگ پوست، حرارت بدن و تعداد پوشکهای خیس مرتب کنترل میشوند. بهندرت، تغییر رنگ برنزه پوست (رنگ تیره و قهوهای مایل به خاکستری ادرار و پوست) روی میدهد. این تغییر رنگ بدون نیاز به اقدامی در طی چند هفته بهبود مییابد.
چون بیلیروبین از ادرار و مدفوع دفع میشود، دریافت کافی مایع اهمیت دارد. استفاده از آب قند ضرورت ندارد. در بعضی از موارد کمآبی شدید، ممکن است تجویز مایعات تزریقی (وریدی) لازم باشد.
تعویض خون- روشی است که برای پیشگیری یا به حداقل رساندن عوارض مغزی بیلیروبین بالا به سرعت انجام میشود. در این روش،خون نوزاد با خوندهنده جایگزین میشود تا سطح بیلیروبین به سرعت کاهش یابد. این روش در نوزادانی که به سایر روشهای درمانی پاسخ ندادهاند یا علائم آسیب عصبی سمیت بیلیروبین را دارند انجام میشود.
پیشگیری از زردی نوزاد
- نوزادانی که در معرض خطر افزایش بیلیروبین هستند باید به دقت کنترل و پیگیری شوند.
- در تمام موارد زردی 24 ساعت اول زندگی، باید بیلیروبین قبل از ترخیص از بیمارستان اندازهگیری شود.
- تمام نوزادان باید از نظر ایجاد زردی به دقت کنترل شوند. درمان زردی آسان است اما درمان تأخیری میتواند عواقب وخیم و غیرقابل برگشتی به دنبال داشته باشد. شما باید به محض احساس افزایش زردی در نوزادتان با پزشک تماس بگیرید.
این مقاله خوب بود؟ 2
2