زردی در نوزادان
زردی تغییر رنگ زرد پوست و سفیدی چشمها است که اغلب در نوزادان دیده میشود. این تغییر رنگ بهدلیل ماده زردی بهنام بیلیروبین است که افزایش آن در خون و در نتیجه تجمع آن در پوست، موجب این تغییر رنگ زرد میشود. زردی نوزاد دردناک نیست.
زردی بیماری نیست بلکه نشانهای از افزایش سطح بیلیروبین میباشد. زردی دردناک نیست، اما اگر افزایش بیلیروبین بهموقع درمان نشود موجب عوارض وخیمی میشود. افزایش شدید بیلیروبین میتواند بر سیستم عصبی اثر سمی داشته و موجب آسیب مغز شود.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
نشانهها و علائم زردی نوزاد
در ابتدا، رنگ پوست و سفیدی چشمها زرد میشود. این تغییر رنگ از صورت به قفسه سینه، شکم، بازوها و در نهایت ساق پاها پیشرفت میکند. برای بررسی زردی، یک انگشت خود را روی بینی یا پیشانی نوزاد فشار دهید. با برداشتن انگشت در نوزاد مبتلا به زردی، رنگ پوست زرد به نظر میرسد. با فشار دادن روی برجستگیهای استخوانی قفسه سینه، لگن و زانوها میتوان پیشرفت زردی را پیگیری نمود.
اگر نوزاد، زودتر از 72 ساعت از زمان تولد ترخیص شد، رنگ پوست او را روزانه کنترل نمائید. به یاد داشته باشید که اولین ویزیت نوزاد 3-2 روز پس از ترخیص، ضرورت دارد.
علائم بدتر شدن زردی- در هر یک از موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- تغییر رنگ زرد در زانو یا پائینتر یا تشدید رنگ زرد (زرد لیمویی تا زرد پرتقالی)
- مشکل در شیر خوردن نوزاد
- نوزادی که به سختی بیدار میشود
- نوزاد تحریکپذیری که به سختی آرام میشود
- نوزادی که گردن یا بدنش را به عقب میکشد
علت زردی نوزاد
تجمع رنگدانه زرد بیلیروبین در خون سبب زردی میشود. بیلیروبین از شکسته شدن گلبول قرمز بهوجود میآید، توسط کبد برداشته شده و در نهایت از ادرار و مدفوع دفع میشود. اگر تولید بیلیروبین بیش از دفع آن باشد زردی ایجاد میشود.
زردی در نوزادان شایع است زیرا تولید بیلیروبین در این دوران 3-2 برابر بالغین است. “زردی فیزیولوژیک“ یا زردی خوشخیم که تقریباً تمام نوزادان را گرفتار میکند، بهدلیل افزایش خفیف بیلیروبین است و معمولاً ضرری برای نوزاد ندارد. این زردی 96-72 ساعت س از تولد ایجاد شده و تا 2-1 هفته پس از تولد از بین می رود. از بین رفتن آن در نوزادانی که 37-35 هفته سن دارند یا زردی شدیدتری دارند بیشتر طول میکشد.
اگر شیر مادر کافی نباشد، نوزاد وزن از دست داده و غلظت بیلیروبین او افزایش مییابد. افزایش شیر مادر، تغذیه مکرر و مشاهده وضعیت شیردهی و خوب مکیدن نوزاد کمککننده است. بهنظر میرسد که زردی شیر مادر بهدلیل نارسی کبد و روده نوزاد باشد. معمولاً در هفته اول زندگی شروع شده، در هفته دوم پس از تولد به حداکثر رسیده و در طی چند هفته بعد کاهش مییابد. تا زمانی که نوزاد خوب شیر میخورد و وزن میگیرد، زردی شیر مادر دلیل قطع شیردهی نیست. اما به یاد داشته باشید که تمام نوزادان مبتلا به زردی باید توسط پزشک پیگیری شوند. در هر حال، بهدلیل مزایای تغذیه با شیر مادر، شیردهی ادامه مییابد.
این مقاله خوب بود؟ 4
1