نفروپاتی دیابتی چیست؟
نفروپاتی به معنی بیماری کلیه یا آسیب کلیه است. نفروپاتی دیابتی، بیماری کلیه یا آسیب کلیه ناشی از دیابت است. دیابت اثرات زیادی بر کلیه میگذارد؛ به گونهای که در دراز مدت آسیب جدی به ان وارد میکند. معمولا نفروپاتی دیابتی تا زمانی که بیماری بسیار پیشرفت کرده باشد علامت مشخصی ندارد؛ بنابراین این موضوع حائز اهمیت است که افراد دیابتی به طور منظم آزمایش های کلیوی را انجام دهند. هنگامی که بیماری در مراحل اولیه است، روند پیشرفت آن آهسته است و در تعدادی از بیماران آسیب کلیوی برگشت پذیر است.
دیابتیها در خطر بیماری کلیه (نفروپاتی) هستند؟
حدود ۴۰ بیمار از ۱۰۰ بیمار دیابتی در نهایت دچار نفروپاتی دیابتی می شوند. بیماران دیابتی سیگاری، بیماران دیابتی با فشار خون یا کلسترول بالا یا بیمارانی که کنترل مناسبی بر سطح قند خون ندارند، احتمال بیماری کلیه در آنان بسیار زیاد است.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علت ایجاد آسیب کلیه (نفروپاتی) در دیابت
هر فرد دارای دو کلیه است که اندازه آن تقریبا به اندازه مشت شخص است. وظیفه اصلی آنها تصفیه خون و دفع مواد زائد است. معمولا کلیهها هر روز حدود ۲۰۰ لیتر خون را تصفیه می کنند که از این میزان ۲ لیتر به صورت ادرار دفع میشود.
هر کلیه حدود یک میلیون نفرون دارد که وظیفه تصفیه بر عهده نفرونهاست. هر نفرون دارای بخش پیچ خوردهای تحت عنوان گلومرول است که در آن آب و مواد زائد، به خارج فیلتر میشود تا ادرار تولید شود. هر گلومرول دارای منافذ متعددی است که مولکولهای کوچک از آن عبور میکنند. یاختههای قرمز خون و پروتئینها به قدری بزرگ هستند که از این منافذ نمیتوانند عبور کنند. افزایش قند خون در دراز مدت موجب آسیب به گلومرول میشود. این افزایش قند خون موجب آسیب به منافذ موجود در گلومرول و عبور پروتئین ها از آن میشوند؛ بنابراین پروتئین در ادرار مشاهده میشود و در طولانی مدت اسیب افزایش مییابد و کلیه به هیچ وجه قادر به انجام عملکردش یعنی تصفیه مواد زائد از جریان خون نخواهد بود.
علائم ایجاد بیماری کلیه (نفروپاتی) در دیابت
مراحل اولیه بیماری کلیوی دیابتی، بدون علامت است. بنابراین بسیار مهم است که بیمار دیابتی به طور منظم از نظر وجود پروتئین در ادرار بررسی شود. اغلب وجود پروتئین در ادرار (پروتئینوری) نشانه بیماری است. علائم مراحل پایانی نفروپاتی دیابتی می تواند شامل تجمع مایع، خستگی، سردرد، خارش، تهوع، کاهش اشتها، ورم اطراف چشم و اندامها و ادرار با ظاهر کف آلود باشد.
این مقاله خوب بود؟ 2
1