تغییرات پستان و تولید شیر و افزایش شیر مادر
در دوران بارداری پستان مادر دچار تغییراتی میشود تا آمادگی تولید شیر و حتی افزایش شیر مادر را پیدا کند. در اغلب موارد، پستان مادر در اوایل بارداری بزرگ شده و غدد تولیدکننده شیر تکامل مییابند. بعداً در دوران بارداری، غدد تشکیلدهنده شیر با شیر زرد روشنی که آغوز(کلستروم) گفته می شود پر میشوند. آغوز، حاوی مواد منحصربهفرد است که از دستگاه گوارش نارس شیرخوار محافظت می کنند.
تولید شیر توسط موارد زیر آغاز می گردد:
- مکیدن پستان مادر توسط شیرخوار که سبب افزایش پرولاکتین میشود
- مکیدن منظم شیر از پستان مادر
آیا مادر شیر کافی دارد یا باید به دنبال افزایش تولید شیر باشد؟
اغلب خانمها ۳-۲ روز پس از زایمان حجم زیادی شیر تولید می کنند، گرچه این ممکن است ۷ روز یا بیشتر نیز طول بکشد. تولید اولیه شیر، تحت کنترل هورمونی است. تمام خانمها، چه بخواهند شیر دهند یا نه، پر شدن پستان را تجربه می کنند.
ادامه تولید شیر به تخلیه منظم پستانها بستگی دارد که تولید را بیشتر تحریک می کند. اغلب خانمها زمانی که پستانشان پر و سفت میشود و بعضی از اوقات وقتی شیر خودبهخود نشت میکند، متوجه میشوند که حجم شیرشان روبه افزایش است.
خانمهای سالمی که تغذیه انحصاری با شیر مادر را انجام میدهند پس از ۴-۲ هفته که شیردهی برقرارشده، روزانه حدود ۸۰۰-۷۵۰ میلیلیتر (سیسی) شیر دارند اما حجم شیر متفاوت بوده و ممکن است روزانه ۱۲۰۰-۴۵۰ میلیلیتر باشد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
نگرانی مادر از کافی نبودن شیر پس از تولد
بسیاری از خانمها نگران کافی نبودن شیر خود در روزهای اول پس از تولد هستند که مقدار آغوز تولیدشده به طور طبیعی کم است. نوزاد با ذخایر آب و قند اضافی متولد میشود خانمهایی که خسته هستند، استرس دارند، دارو دریافت میکنند، سوءتغذیه دارند، بیش از حد کار میکنند یا سیگار میکشند، مشکل بیشتری در برقراری جریان شیر و حفظ شیر کافی دارند. مادری که این مشکلات را دارد باید در هفتههای اول از مشاوره شیردهی یا پزشک کمک بگیرد.
[In reply to Arman Vakily]
رسیدم نگاه میکنم ببینم تایپیست اشتباه کرده یا متن بد بود
جراحی پستان برای کاهش اندازه آن و همچنین جراحی برای بزرگ کردن آن هر دو ممکن است در توانایی مادر برای تولید شیر کافی تداخل نماید. برش جراحی در اطراف هاله پستان (آرئول) یا جراحی نوک پستان میتواند سبب آسیب مجاری شیری و قطع جریان خون و اعصاب گردد. اما سابقه جراحی پستان به معنای ناتوانی مادر در شیردهی نیست. مادر میتواند با کنترل وزن شیرخوار و دفعات ادرار کردن او شیردهی را ادامه دهد.
آمادگی برای شیردهی
بسیاری از خانمها درمورد بهترین راه آمادگی برای شیر دادن سؤال میکنند. سفت شدن نوک پستانها برای شیردهی ضرورتی ندارد. اگر نوک پستان شما صاف یا به داخل برگشته است نیازی به اقدام خاصی ندارد. پس از زایمان میتوانید از مشاوره شیردهی یا پزشک برای نحوه صحیح شیر دادن کمک بگیرید.
چه زمانی شیردهی آغاز شود؟
اولین تماس پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از زایمان و اولین نوبت تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد انجام میشود. در این مدت، اغلب نوزادان هوشیار هستند و تمایل به شیر خوردن دارند. در بعضی از شرایط جدایی مادر و نوزاد ضرورت مییابد. در این موارد، دوشیدن شیر با پمپ و ذخیره شیر مادر برای تحریک ادامه تولید شیر توصیه میشود. این اقدام باید در اولین زمان ممکن و ترجیحاً در ۶ ساعت اول پس از زایمان شروع شود.
در چند روز اول پس از زایمان، مقدار کمی شیر مایل به زرد تولید میشود که به آن آغوز (کلستروم) میگویند. آغوز، غنی از مواد غذایی و مواد ایمنیبخش است و تمام نیازهای کالری نوزاد در روز های اول را فراهم میسازد. آغوز، اولین واکسن نوزاد محسوب میشود.
بسیاری از خانمها نگران کافی نبودن شیر خود در روز های اول پس از تولد هستند که مقدار آغوز تولیدشده به طور طبیعی کم است. نوزاد با ذخایر آب و قند اضافی متولد میشود و میتواند تا زمان افزایش تولید شیر مادر از این ذخایر استفاده نماید.
تولید مقدار کم شیر در ابتدا طبیعی است. با ادامه تغذیه مکرر با شیر مادر، مقدار بیشتری از شیر رسیده در طی ۳-۲ روز تولید میگردد. شیرخواران بهطور طبیعی در روزهای اول زندگی وزن از دست میدهند و به تدریج تا ۲ هفته پس از زایمان وزن خود را بدست میآورند.
این مقاله خوب بود؟ 4
1