کم خونی چیست؟
کم خونی (آنمی) کاهش تعداد گلبولهای قرمز است. هموگلوبین، مولکول آهن داری است که اکسیژن را در گلبولهای قرمز حمل میکند. آهن جزء مهم از هموگلوبین است. بدون آهن، هموگلوبین تشکیل نشده و نمیتواند اکسیژن را حمل کرد یا آزاد نماید.
کمخونی فقر آهن زمانی روی میدهد که مقدار آهن کافی برای تشکیل هموگلوبین وجود نداشته باشد. با کاهش مقدار هموگلوبین، گلبولهای قرمز اکسیژن کمتری در بدن حمل میکنند، اما ممکن است علائم کم خونی و نشانههای آن تا زمانی که بیش تر از 20٪ هموگلوبین کاهش نیافته روی ندهد.
علائم و نشانههای کم خونی در کودکان
ممکن است علامتی وجود نداشته باشد. شایعترین علائم کم خونی کودکان عبارتاند از:
رنگپریدگی
ضعف
سردرد
تحریکپذیری
احساس خستگی
تنگی تنفس با فعالیت
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
سایر علائم کمبود آهن شامل شکنندگی ناخنها، زخم زبان، پیکا (تمایل به خوردن مواد غیر غذایی مانند کاغذ، گچ و خاک) و یخ خوردن است.
علت های کم خونی در کودکان
خونریزی
کاهش جذب آهن (بیماری سلیاک و …)
دریافت ناکافی آهن از رژیم غذایی (گیاهخواری ،…)
حتما بخوانید:
آزمایش تشخیص کم خونی کودکان
آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی (CBC) به تشخیص کمک میکند. فریتین، پروتئینی است که آهن را در کبد و طحال ذخیره می کند. اندازهگیری فریتین روش دقیق اندازهگیری ذخایر آهن در بدن است.
درمان کم خونی کودکان
درمان کم خونی شامل تجویز آهن خوراکی برای افزایش تولید هموگلوبین و تامین ذخایر بدن است. در صورت عدم تحمل آهن خوراکی با مشکل در جذب آهن خوراکی، از آهن تزریقی برای درمان استفاده میشود. ممکن است در خونریزی فعال یا هموگلوبین بسیار پائین، تزریق خون لازم باشد.
بعضی از غذاها و داروها از جذب آهن غذا را کاهش میدهند. قرص آهن نباید با غذا برخی از آنتیبیوتیکها، چای، قهوه، مکملهای کلسیم یا شیر مصرف شود. آهن باید یک ساعت قبل یا دو ساعت پس از صرف غذا خورده شود. همچنین، باید دو ساعت قبل یا چهار ساعت پس از خوردن آنتی اسید، میل شود. خوردن قرص آهن با قرص ویتامین C یا آب پرتقال جذب آهن را زیاد میکند.
حتما بخوانید:
تهوع، یبوست، ناراحتی گوارشی و یا استفراغ با خوردن آهن خوراکی دیده می شود و از عوارض قرص آهن هستند. قرص آهن رنگ مدفوع را تیره و تقریباً سیاه می کند. کودکان کوچکتر از 6 سال در معرض خطر مسمومیت با آهن هستند و باید قرص و دور از دسترس آنان قرار داد.
داروی کم خونی باید طبق دستور پزشک با مقدار و مدت توصیه شده مصرف شود. عدم مصرف دارو مطابق دستور پزشک معالج از شایعترین علت درمان نشدن کم خونی است. شکلهایی از دارو که پوشش رودهای دارند یا آهسته رهش هستند (بتدریج آزاد می شوند) خوب جذب نمیشوند.
اگر مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت، جگر، جعفری، اسفناج، مغزها (بادام،…)، عدس، میوههای خشکشده (برگه زردآلو و …) و جوانه را با ویتامین C یا مواد حاوی این ویتامین (آب پرتقال، گوجهفرنگی، لیموترش، فلفل دلمهای، توت فرنگی،…) میل کنید جذب آن بیشتر شده و برعکس مصرف آهن با چای یا قهوه، جذب آن را کم میکند. استفاده از مواد غذایی آهندار همراه با آهن خوراکی به درمان فقر آهن کمک میکند. همچنین مصرف آنها در پیشگیری از بروز مجدد فقر آهن مؤثر است.
برای تمام شیرخواران و کودکان شروع قطره آهن از 4 ماهگی تا پایان 2 سالگی توصیه شده است اما، چنانچه فرزند شما نارس بدنیا آمده است مطابق نظر پزشک معالج، شروع قطره آهن از 2 هفتگی تا 2 ماهگی توصیه میگردد.
این مقاله خوب بود؟ 4
2