پوکی استخوان، اختلالی است که در آن توده استخوان از آن چه به عنوان میانگین اختصاصی سن هر فرد در نظر گرفته شده، کمتر است. پوکی استخوان بر اثر علل متعددی روی میدهد و شایعترین علت آن کاهش هورمون استروژن زنان، پس از یائسگی است.
همچنین مبتلایان به پرکاری تیروئید نیز ممکن است دچار پوکی استخوان شوند. از دیگر سو، بیمارانی که به مدت طولانی در معرض استروئید ها قرار می گیرند، چه آنان که دارو دریافت میکنند و چه مبتلایان به بیماری غده فوق کلیه همچون کوشینگ، در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
از آنجا که کلسیم یکی از اجزای ضروری استخوان است، مصرف مقدار کافی آن از طریق رژیم غذایی و نیز تجویز دارویی [برای حفظ سلامت استخوان] ضروری است. از دیگر سو، بدون وجود ویتامین D، استخوان قادر به برداشت کلسیم [از خون] نخواهد بود و از این رو مصرف میزان کافی ویتامین د نیز ضرورت دارد.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
پیشگیری از پوکی استخوان و دارو های پوکی استخوان
روش های بسیاری برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان وجود دارد. یکی از ساده ترین توصیه ها در این زمینه، ورزش است. ورزش عاملی مهم در حفظ توده استخوان، به ویژه پس از یائسگی است. ضمناً پیشنهاد شده است که مصرف مقدار کافی کلسیم یعنی ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم در روز، برای زنانی که پنج سال از یائسگی آن ها گذشته، مناسب است که میتوان با قرص کلسیم و ویتامین D تامین کرد.
همچنین درمان داروی استروژن – پروژستین، پنج سال پس از یائسگی، ممکن است از احتمال ابتلا به پوکی استخوان بکاهد و معمولاً تجویز مناسبی است، مگر آن که فرد استعداد زیادی برای ابتلا به سرطان پستان داشته باشد. در مواردی که شواهدی از پوکی استخوان وجود دارد و امکان تجویز استروژن ها به فرد یائسه وجود ندارد، از دارویی به نام فوزوماکس بهره میگیرند.
درمان جانشین دارو های استروژن (در کنار پروژستین) را انجمن غذا و داروی ایالات متحده آمریکا تأیید کرده است و شیوه ای رسمی برای درمان و نیز پیشگیری از پوکی استخوان در زنان یائسه است که استعداد ابتلا و سابقهای از سرطان پستان ندارند.
این مقاله خوب بود؟ 4
2