عوامل بسیاری می توانند باعث یبوست در فرد شوند. با تغییر عادت ها و شیوه زندگی میتوان مانع برخی از آنها شد (اگر چه نقش سبک زندگی ممکن است به آن اندازهای که به نظر میرسد، مهم نباشد). اغلب مواقع علت ابتلا به یبوست، مشکلات یا بیماریهای فیزیولوژیکی میباشد.
شایعترین علل یبوست

کم تحرکی
افرادی که به طور مرتب ورزش می کنند، دچار یبوست نمیگردند. کولون اساسا به فعالیت بدن پاسخ می دهد. به طور کلی فشار نرمال عضلانی برای حرکات منظم روده مهم است. عضلات دیواره شکمی و دیافراگم نقش مهمی در فرایند اجابت مزاج دارند. اگر این عضلات ضعیف باشند، قادر به انجام این کار نخواهند بود. اما ورزش یک درمان مطلق نیست. افزایش تحرک برای بهبود یبوست در افراد مسن، که در مقایسه با افراد جوانتر فعالیت کمتری دارند، موثرتر است.
اپیوئیدها (مواد افیونی)
دستگاه گوارش دارای گیرنده هایی برای اپیوئیدها است، و هنگامی که فرد تحت درمان با این مواد قرار میگیرد، ممکن است مبتلا به یبوست شده و یا یبوست آن بدتر شود. یبوست ناشی از اپیوئیدها بین حدوداً 94٪ از بیماران مبتلا به سرطان و 41٪ از افراد غیر سرطانی ، که برای تسکین درد خود از این مواد استفاده میکنند، رخ میدهد.
داروهای دیگر
یبوست یکی از اثرات جانبی بسیاری از داروهای تجویزی و بدون نسخه است. این داروها شامل آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم، ضد اسپاسمها، داروهای ضد افسردگی، آرام بخشها و مسکن ها، نمک های بیسموت، مکمل های آهن، داروهای ادرار آور، آنتی کولینرژیک ها، داروهای مسدود کننده کانال کلسیم و داروهای ضد تشنج، میباشند.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
برخی از افرادی که از IBS رنج می برند، حرکات روده ای کند و دردهای شکمی دارند. یبوست ممکن است یکی از علائم غالب این سندروم بوده، و با اسهال همراه شود. گرفتگی عضلات، گاز معده و نفخ نیز در بین مبتلایان شایع است.
استفاده نامناسب از ملین ها
ملینها گاهی اوقات به صورت نامناسب مورد استفاده قرار میگیرند؛ برای مثال افرادی که مبتلا به بیاشتهایی یا پرخوری عصبی هستند، ممکن است مرتکب این اشتباه گردند. اما برای افراد مبتلا به یبوست طولانی مدت، استفاده گسترده از مسهل ها ممکن است یک راه حل مناسب باشد. در گذشته، اینگونه تصور میشد که استفاده طولانی مدت از برخی از ملین ها ممکن است باعث آسیب رساندن به سلول های عصبی در کولون و تداخل در توانایی ذاتی آن برای انقباض شود. با این حال، فرمول های جدید مورد استفاده در ملین ها باعث کاهش بیش از حد این اثر شده است.
تغییر در سبک زندگی
مسافرت بدلیل اینکه رژیم های معمول و روال روزانه را مختل می کند، ممکن است برخی از افراد را به این مشکل دچار کند. سالخوردگی عموماً با کاهش فعالیت روده و انقباض عضلانی ، نظم بدن را به هم زده و ممکن است فرد را به این بیماری دچارکند. بارداری نیز ممکن است باعث ایجاد یبوست در زن شود؛ دلیل آن نیز ممکن است تغییرات هورمونی و یا فشار رحم بزرگ شده بر روی روده باشد.
نادیده گرفتن نیاز به رفع حاجت
اگر شما به هر دلیلی از حرکات روده ای خود جلوگیری کنید، امکان ابتلا به یبوست را در خود افزایش داده اید. افرادی که مداماً از دفع ادرار خود چشمپوشی کنند ممکن است پس از مدتی حس ادرار در آنها از بین برود.
کمبود فیبر و مایعات در رژیم غذایی
رژیم غذایی کم فیبر و کم مایعات، و استفاده بیش از حد از چربی ها می تواند منجر به یبوست شود. فیبر آب را جذب می کند و باعث می شود که مدفوع بزرگتر و نرمتر بوده و دفع آن راحت تر شود. افزایش مصرف فیبر باعث درمان یبوست در بسیاری از افراد می شود، اما افراد دارای یبوست شدید گاهی اوقات متوجه می شوند که افزایش فیبر منجر به بدتر شدن یبوست آنها میگردد.
سایر دلایل
بیماری هایی که می توانند باعث ایجاد یبوست شوند شامل اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون، آسیب نخاعی، سکته مغزی یا اسکلروز چند گانه، اختلالات متابولیک و مشکلات غددی مانند کم کاری تیروئید، دیابت یا بیماری مزمن کلیه، سرطان روده، و دیورتیکولوز میباشند. برخی از شرایط سیستمیک مانند اسکلرودرمی، نیز می تواند باعث بروز یبوست شود. علاوه بر این، انسداد روده ای ناشی از بافت اسکار (چسبندگی) بوجود آمده بدلیل عمل جراحی قبلی یا تنگی کولون یا رکتوم، می تواند باعث فشار به روده و یا تنگ شدن روده و رکتوم شده و یبوست را ایجاد کند.
این مقاله خوب بود؟ 2
1