از جمله عوارض شایعی که یبوست به دنبال دارد میتوان به انسداد نسبی روده اشاره کرد که طبعا در پی کاهش حرکات روده نسبت به حالت طبیعی آن و سفتی بیش از حد مدفوع، عبور آن به مشکل بر میخورد و در نهایت انسداد نسبی روده را به همراه خواهد داشت.
اما از طرفی دیگر، دفع مدفوع سفت، با زور و فشار زیادی همراه است که به لگن وارد میشود و ممکن است باعث بروز واریس (گشادی دریچه های سیاهرگی) در عروق ناحیه اطراف مقعد شده و ظهور بواسیر را به همراه داشته باشد که بواسیر، دفع خون تازه از طریق مدفوع را در پی دارد.
فتق، از دیگر عوارضی است که یبوست به همراه دارد. بدین صورت که هرگاه نقطهای از جدارهی عضلهی شکمی، ضعیف شده باشد، افزایش فشار درون شکم(که در اینجا، این فشار به دنبال فشار دفع ناشی از یبوست است) باعث خواهد شد تا محتویات شکم از محل تضعیف شدهی عضلات و از میان لایههای زیرین آن، بیرون رانده شوند که به این علت است که نقطهی تضعیف شده، مقاومت دیگر نقاط را در برابر فشار درونی دارا نیست.
این حالت در معاینه سطحی به شکل برآمدگی یا برجستگیِ نرمی دیده میشود که با فشار دست یا طاقباز خوابیدن محو میشود(به داخل فرو میرود) و یا حتی با چسبندگی به بافتهای اطراف، دیگر به جای خود باز نمیگردد.
مصرف بیش از حد مسهل و وابستگی به این گونه داروها، از جمله عوارضی است که یبوست به همراه دارد.
گاها در پی چنین مصرفهای بیرویهای، اسهال و یبوست بصورت متناوب در شخص بوجود میآید که میتواند باعث بر هم خوردن تعادل انقباضات روده شود و بیماری به نام “کولیتِ انقباضی” را بوجود آورد که با التهاب و زخم روده بزرگ و راست روده همراه است.
کولیت انقباضی یا کولیت روده، باعث آزار بیمار و افت فعالیتهای اجتماعی او میشود، زیرا وقتی که اسهال و یبوست، در فرد بصورت متناوب رخ دهد، طبعا امکان فعالیت آزاد اجتماعی از فرد گرفته میشود. ورزش کردن و نوشیدن آب کافی در طول روز، میتواند باعث کاهش ظهور چنین علائمی در فرد بیمار شود.
همچنین بررسیها نشان داده که مصرف غذاهای حاوی فیبر، مانند لوبیا، غلات و سبزیجات در چنین افرادی، از حد نیاز کمتر است.
گاهی به دنبال بواسیر ناشی از یبوست، زخم سطحی و یا پارگی در سطح سلولهای پوششی مقعد بوجود میآید که به این حالت شقال(فیشر) گفته میشود. بعضا، بیمار به دلیل درد بیشاز حدی که شقاقِ مقعدی به همراه دارد، به هنگام اجابت مزاج، از دستشویی رفتن صرف نظر میکند که همین صرفه نظر کردن باعث تشدید یبوست و علائم آن میشود.
باید بدانیم که مصرف برخی داروها مانند آلکالوئیدهای بلادونا مانند بلادونا (که همگی برای رفع دلدرد، زخم معده و غیره استفاده میشوند) و آنتی هسیتامین ها(ضد حساسیت) نیز باعث بروز یبوست میشوند.
داروهایی همانند نمکهای آلومینیوم در شربتهای معده و داروهای ادرار آور و داروهایی که برای افسردگیهای شدید تجویز میشوند(تحت عنوان ضد افسردگیهای سه حلقهای) نیز میتوانند باعث بروز یبوست شوند.
برخی داروهای فشار خون و داروهای قلبی، تحت عنوان داروهای بلوکه کننده های بتا و نیز بلوکه کننده های کلسیم هم میتوانند باعث بروز یبوست شوند.
این مقاله خوب بود؟ 5
2