وبا یک بیماری حاد و اسهالی میباشد که درآن باکتری ویبریو کلرا (Vibrio cholerae) عامل ایجاد این بیماری است. این باکتری در سال 1883 کشف گردید. باکتری مولد وبا سمی قوی به نام CTX را در روده کوچک تولید می کند.
CTX به دیواره روده چسبیده و در جریان طبیعی سدیم و کلرید تداخل ایجاد میکند. این باعث می شود که بدن مقدار زیادی آب را ترشح کرده که باعث اسهال و از دست رفتن سریع مایعات و نمک (الکترولیت ها) بدن میگردد. از این رو وبا باعث اسهال شدید و کم آبی بدن می شود. افراد مبتلا به وبای شدید ممکن است نارسایی حاد کلیه، اختلالات الکترولیتی شدید و کما را تجربه کنند. در صورت عدم درمان، کم آبی شدید می تواند به سرعت موجب شوک و مرگ گردد.
افراد آلوده در صورتی که سریعاً درمان شوند به سرعت بهبود یافته و معمولا هیچ عواقب طولانی مدتی برای آنها وجود ندارد. افراد مبتلا به وبا پس از بهبودی، دیگر حامل بیماری نیستند، اما اگر مجددا در معرض این باکتری قرار گیرند ممکن است دوباره آلوده گردند. باکتری وبا از طریق تماس بدنی با فرد مبتلا به آن یا از طریق هوا و تنفس منتقل نمیگردد. راه انتقال این باکتری مصرف مواد غذایی یا آب آلوده به باکتری ویبریو کلرا میباشد.
منابع آب آلوده

منابع آب آلوده منبع اصلی عفونتهای وبا هستند، اگر چه ماهیهای خام یا کم پخته، میوه ها و سبزیجات خام و دیگر مواد غذایی نیز می توانند از باکتری مولد وبا نگهداری کنند.
آبهای سطحی یا آب چاه: باکتری عامل وبا می توانند در مدت زمان طولانی در آب باقی مانده و از این رو آبهای کثیف از جمله منابع شیوع بیماری وبا میباشد. افرادی که در شرایط شلوغ و بدون بهداشت مناسب زندگی می کنند، بیش از همه در معرض خطر ابتلا به بیماری وبا هستند.
غذای دریایی:
خوردن غذاهای دریایی خام که در آبهای آلوده به باکتری زیست کرده اند ، می تواند شما را به بیماری وبا مبتلا کند.
میوه ها و سبزیجات خام:
میوه ها و سبزیجات خام، از جمله منابع مکرر عفونت های وبا هستند. در کشورهای در حال توسعه، کودهای کشاورزی یا آبیاری با آب های آلوده فاضلاب می توانند باعث آلودگی این محصولات گردد.
این مقاله خوب بود؟ 6
1