رفلاکس معده به مری (که در میان عموم مردم با عنوان ترش کردن شناخته میشود) اختلالی است که در اثر آن محتویات معده به درون مری باز میگردد. رفلاکس میتواند به سادگی درمان شود همچنین در صورت عدم پیگیری میتواد عاملی برای سرطان مری باشد.بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) یکی از اختلالات شایع گوارشی است. رفلاکس عموماً نشان دهنده کارکرد ضعیف اسفنکتر تحتانی مری است.
اسنفگتر عضله ای است که معده را از مری جدا میکند در نتیجه اگر ضعیف باشد محتویات معده وارد مری میشود و اسید آن مری را میسوزاند ، به این صورت کاهش فشار و انقباض اسفنکتر میتواند موجب بروز این اختلال گردد. از دیگر دلایل ایجاد یا پیشرفت رفلاکس معده موارد زیر هستند : افزایش فشار معده، تغییر زاویه محل اتصال مری به معده ،کاهش نیروی جاذبه (برای مثال بدلیل دراز کشیدن) و عملکرد ضعیف عضله دیافراگم میباشد.
عوارض و خطرات رفلاکس معده
رفلاکس معده به مری اختلالی رایجی است که بیش از 30 درصد مردم جهان مبتلا به آن هستند. عموماً رفلاکس معده عوارض چندانی ندارد؛ اما حالت مزمن و تکرار زیاد آن ممکن است عوارض شدیدی مانند سرطان مری را به همراه داشته باشد. از آنجا که مخاط مری در برابر خاصیت اسیدی و سوزانندگی محتویات معده آسیب پذیر است، ماده رفلاکس شده از معده ممکن است باعث ایجاد التهاب در مری شود.
گاهی اوقات مخاط (لایه پوشاننده) مری به محتویات معده ناشی از رفلاکس اغشته میشود و بعلت مقدار زیاد این محتویات اسیدی از مری شسته هم نمیشود.
همچنین تکرار دفعات رفلاکس بعلاوه شدت و مقدار زیاد این محتویات، باعث پیشرفت التهابات بوجود آمده میگردد؛ تا جاییکه در صورت عدم درمان آن مری دائماً تحت تأثیر آنزیمهای اسیدی هضم کنندهی موجود در شیره معده قرار گرفته که این خود باعث زخم شدن، بوجود آمدن جای زخم و در نهایت ضخیم و تنگ شدن دیواره مری میگردد.
تنگ شدگی دیوارهی مری نیز بلع مواد غذایی را با مشکل مواجه کرده و حرکات مری برای انتقال غذا به معده را مختل میکند.
رفلاکس در مواردی که به صورت گهگاه رخ داده و باعث آسیب مری نمیگردد، و یا حتی زمانی که مری جراحت برداشته ولی تشخیص و درمان آن به موقع انجام شده و جراحت ترمیم یافته است، مشکلی ایجاد نمیکند و به خوبی درمان میشود. اما برای آن دسته از افراد مبتلا که در آنها رفلاکس همراه با سرطان مری باشد،نتیجه رفلاکس بسیار بد است.
این مقاله خوب بود؟ 2
1