پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده نوعی اختلال در غده ای از غدد دستگاه گوارش است که می تواند به صورت کوتاه مدت (حاد) یا طولانی مدت (مزمن) ظاهر شود و درد از اصلی ترین نشانه های آن به شمار میرود. نام اصلی لوزالمعده پانکراس است
غده پانکراس یا لوزالمعده، یکی از غدد دستگاه گوارش با ترشحات گوناگون است جیگاه پانکراس در خط میانی شکم و در پس آن قرار گرفته است و کبد، معده و دوازدهه در مجاورت آن واقع شده اند.
وظیفه اصلی غده پانکراس یا لوزالمعده، ترشح آنزیم های تجزیه کننده مواد غذایی است و البته در ترشج هورمون هم انجام میدهد همچنین لوزالمعده ویژگی خاصی دارد که هم غده درون ریز و هم غده برونریز، محسوب میشود.
پانکراس یا لوزالمعده در ساختار درون ریز خود ترشح کننده دو هورمون یعنی گلوکاگون، انسولین است. گلوکاگون و انسولین هر دو در تنظیم میزان قند خون نقش اساسی دارند و نبود انسولین یا مقاومت نسبت به آن در بدن فرد، باعث ظهور بیماری قند یا دیابت میشود.
پانکراس یا لوزالمعده فعالیت برون ریزی نیز دارد و در این خصوص ترشح مولکول های برونریزی همانند تریپسین، کموتریپسین و لیپاز و آمیلاز از جمله فعالیتهای برونریزی آن، محسوب می شود. همه این موارد از دسته آنزیم های هضمی هستند که در کار هضم و جذب در دستگاه گوارش در حکم غده اصلی، به حساب میآیند.
پانکراتیت حاد (کوتاه مدت)
التهاب حاد لوزالمعده هنگامی پدید می آید که نشانه های التهابی به سرعت پدید آیند و به سرعت نیز بهبود یابند.
پانکراتیت حاد در نزدیک ۹۰ درصد موارد به سرعت و ظرف یک هفته پس از درمان افت میکند و از میان میرود.
با از میان رفتن التهاب، امکان برگشت پانکراس یا لوزالمعده به ساختمان اولیه و از سرگیری فعالیت های ترشحی برون ریز و درون ریز آن، به سرعت فراهم می شود.
پانکراتیت مزمن (طولانی مدت)
در التهاب مزمن، معمولاً آسیب به لوزالمعده به آهستگی و در بلندمدت ظاهر می شود.
در این حال نشانه ها و علائم، خفیف تر اما پایدار ترند و به تبع این رویداد بازگشت لوزالمعده به فعالیت های پیش از بروز التهاب نیز در همه موارد، روی نمیدهد، بلکه در بسیاری موارد، آسیب دائمی خواهد بود و همین امر مسبب کاهش عملکرد درون ریز و برون ریز غده پانکراس و در نتیجه بروز اختلالات هضمی و نیز سوخت و سازی در بدن بیمار میشود.
این مقاله خوب بود؟ 4
1