ظهور علائم بلوغ به واسطه فعال شدن برخی یاخته های مغز و ترشح هورمون از انها صورت میگیرد. این هورمون ها به غدد جنسی میرود و باعث ترشح هورمون های جنسی از انها میشود و سپس هورمون های جنسی مسئول تغییرات ایجاد شده در طول بلوغ خواهند بود
ابتدا ترشح هورمون هایی از یاخته های عصبی به نام “هورمون آزادکننده گنادوتروپین” آغاز میشود و سپس ترشح هورمونی دیگر به نام هورمون LH و FSH ، روی می دهد که عامل و مسئول ترشح و کارکرد هورمون های جنسی هسنتد است.
ترشح ضربان مانند “هورمون آزادکننده گنادوتروپین” عامل بروز علائم بلوغ می شود. تومورهای مغزی که باعث افزایش ترشحات هورمون آزادکننده گنادوتروپین می شوند، ممکن است موجبات بلوغ زودرس را در کودک فراهم آورند.
“هورمون آزادکننده گنادوتروپین” از یاخته های عصبی که در هیپوتالاموس قرار دارند، تولید و ترشح و در جریان خونی به غده هیپوفیز در مغز، ریخته میشود.
جریان خونی “هورمون آزادکننده گنادوتروپین” را به غده هیپوفیز می رساند، غده هیپوفیز حاوی یاختههایی هستند که این هورمون موجب فعال شدن آنها میشود. این امر باعث ترشح هورمونهای LH و FSH میشود.
البته باید توجه داشت که چگونگی ترشح و فرکانس و مقدار هورمون LH و FSH که محرک غدد جنسی است در زن و مرد، تفاوت وجود دارد.
در مردان، هورمون LH و FSH با مقدار ثابت و دائم ترشح می شود، در حالی که در زنان ترشح همین هورمون در طول ایام دوره های ماهانه متفاوت است و درست قبل از رها شدن تخمک، موج بزرگی از “هورمون گنادوتروپین” ایجاد می شود.
ترشح هورمون های جنسی فرایند پیچیده تخمک سازی، آماده سازی و رشد آن، تخمک گذاری در زن و اسپرم سازی در مرد را کنترل می کند. و اختلال در این هورمون ها باعث مشکل در توانایی باروری و یا حتی تغییرات جنسی میشود و همینطور مشکلات جنسی میشود
برای مشاوره به بخش ویزیت آنلاین مراجعه نمایید
نقش لپتین در بلوغ
از لحاظ وزن بدن، بلوغ، قاعدتاً در وزن ۴۷ کیلوگرم برای دختران و ۵۵ کیلوگرم برای پسران اتفاق می افتد. این گونه رابطه وابستگی بین بلوغ و وزن بدن، میتواند توجیهی پذیرفتنی برای عامل لپتین (نوعی هورمون پروتئینی) در بالا رفتن هورمون گنادوتروپین قلمداد شود.
این هورمون که از طریق یاخته های چربی ساخته می شود، در ۱۹۹۴ میلادی کشف شد. هورمون لپتین نقش اساسی در تنظیم دریافت و مصرف انرژی، از جمله میزان اشتها و سوخت و ساز دارد.
گفته می شود لپتین گیرنده هایی در هیپوتالاموس دارد که هورمون گنادوتروپین را تولید می کند. علاوه بر آن، افرادی که کمبود لپتین دارند، مراحل بلوغ را آغاز نمی کنند.
بالا رفتن میزان لپتین با شروع مراحل بلوغ ارتباط پیدا میکند. این میزان سپس در بزرگ سالی به سطح و میزان اول خود، بر می گردد و پس از آن نیز کاهش می یابد.
برخی پژوهشها حکایت از آن دارد که نمود بلوغ ممکن است جنبه ژنتیکی داشته باشد. تحقیقی که در دانشگاه کوکوروا ترکیه انجام گرفته، نشان می دهد که بروز جهش ژنتیکی در ناحیه ژنی دربردارنده هورمون نوروکینین ب و گیرندههای این هورمون، می توانند زمان بندی شروع مراحل بلوغ را تغییر دهد.
این هورمون، نوعی پپتید است که با غلظت بیشتری در زنان باردار مبتلا به بیماری ایمنی دیده میشود. در دسامبر ۲۰۰۸ کشف شد که این هورمون و گیرنده آن، از جمله بخشهای اصلی سامانه کنترلی هستند که کلید تنظیم کننده بلوغ انسانی را روشن می کند.
این مقاله خوب بود؟ 2
2