تغییرات جسمانی در افراد مؤنث: نخستین علامت شروع بلوغ در دختران معمولاً شامل برآمدگی و سفت شدگی و دردناکی در ناحیه دکمههای یک یا هر دو سینه است که در حدود ۱۰ سال و نیمگی نمایان می شود.
به طور رایج این علامت را نشان دهنده مرحله دوم بلوغ و رشد جسمانی دختران محسوب میکنند.
پستان ها در بلوغ دختران
مرحله اول در بلوغ ظهور پستان های صاف و مدور(گرد) است، که بدون برآمدگی میباشد، و همینطور بی درد و یکنواخت است.
طی ۶ تا ۱۲ ماه بعدی این ورم در ناحیه سینه ها در هر دو سوی بدن، به تدریج کاسته می شود.
این برآمدگی که تدریجاً از درد آن کاسته شده است،در مرحله سوم از محدوده نوک پستان ها فراتر میرود و طی ۱۲ ماه بعدی به تدریج سطح گستردهتری را فرا می گیرد؛
در مرحله چهارم پستان ها تدریجاً به اندازه و شکل کامل دیده میشوند.
هورمون ها در بلوغ دختران
هورمون های جنسی اصلی ترین هورمون هایی هستند که تغییرات بلوغ جنسی را در انسان ایجاد میکنند و در دو جنس اثرات متفاوتی دارند . این هورمون ها در دوران بلوغ بشدت افزایش میابند
با افزایش مقدار هورمون LH در دختران، یاخته هایی در تخمدان شروع به تولید هورمون های جنسی و مقدار کمی پروژسترون می کنند
افزایش FSH سبب افزایش فعالیّت یاخته های تخمدان میشود که هورمون جنسی مردانه (تستوسترون) را به هورمون جنسی زنانه (استروژن) تبدیل میکنند تا به خون وارد شود.
بالا رفتن هورمون جنسی زنانه (استروژن) ویژگیهای تغییرات جسمی در دختران در هنگام بلوغ را ایجاد می کند که شامل قد کشیدن، رشد استخوان ها، ترکیبات چربی که قابل ذخیره شدن در ران ها و بقیه هسمت های بدن را دارد، رشد رحم و واژن و دیگر علائم بلوغ است.
تغییرات پوست و مو و چربی در بلوغ دختران
علاوه بر تغییرات ذکر شده ، روییدن موهای موضعی در اطراف آلت جنسی و گسترش آن در ران ها و در ناحیه زیر شکم تا ناف پیشروی می کند. این پیشروی از آغاز مرحله اول بلوغ تا پایان مرحله پنجم به تناوب، ظاهر می شود.
در جریان این پیشروی موها، شکل و اندازه آلت تناسلی نیز به علت ترشحات هورمون جنسی استروژن، تغییر پیدا می کند. و بزرگ تر می شود؛ ضمن این که رنگ اندام نیز از صورتی کم رنگ به قرمز روشن تغییر میکند.
در ۱۵ درصد دختران نخستین علامت بلوغ همین رویش موهاست. چنین تغییراتی همراه با بزرگ شدن اندازه رحم و تخمدان ها و نیز بزرگ تر شدن تدریجی تخمک ها، آمادگی لازم برای عادت ماهانه و پریود را به وجود می آورند.
در طول دوران بلوغ، در پاسخ به بالا رفتن میزان استروژن و برجسته شدن قسمت های پایینی لگن، میزان بافت های چربی بیشتری نسبت به بدن مردان، در نواحی ران ها، باسن ها، پستان، بازوها و ناحیه شرمگاهی تجمع مییابد.
در حدود 10 سالگی متوسط میزان چربی در دختران ۶ درصد بیشتر از متوسط آن در پسران است که تا پایان دوران بلوغ این تفاوت به ۵۰ درصد میرسد.
تغییراتی نیز در رویش موها در ناحیه زیر بغل ظاهر میشود که با پیشرفت بلوغ، این تغییرات بیشتر نیز می شوند.
با بالا رفتن هورمون های تستوسترون، ترکیبات اسید های چرب نیز بوی خاصی در بدن به وجود میآورند. تستوسترون همچنین باعث ایجاد چربی در پوست می شود و بعضی از نقاط آن را آماده جوشهای آکنه می کند که به جوش های بلوغ معروف است.
برای مشاوره با پزشک متخصص به بخش ویزیت آنلاین مراجعه نمایید
این مقاله خوب بود؟ 3
1