تغییرات جسمانی در افراد مذکر نخستین علامت شروع بلوغ در بیشتر پسران معمولاً همراه با برآمدگی سفت و دردناکی در ناحیه دکمه های هر دو سینه در حدود 12 سالگی دیده میشود.
مراحل اولیه بلوغ در هر دو جنس مذکر و مؤنث، با یک تا دو سال اختلاف، شبیه به یکدیگر است. سپس تغییراتی جسمی در آلت تولید مثل از قبیل بزرگ شدن بیضه ها، آلت تناسلی و کارکردهای بارورسازی دیگر ظاهر میشود.
بیضه ها در دوران بلوغ پسران
بیضههای پسرها قبل از بلوغ از لحاظ اندازه، فقط کمی بزرگ میشوند و از حدود یک سالگی تا ظهور بلوغ، به طور متوسط حدود ۲ تا ۳ سانتی متر مکعب حجم و 5/1 تا 2 سانتی متر طول دارند.
بیضه ها که در طول دوران بلوغ، پیوسته بزرگ تر میشوند، دو کار اساسی را انجام می دهند، یکی تولید هورمون ها جنسی و دیگری تولید اسپرم.
هورمون های بلوغ پسران
افزایش میزان هورمون LH در خون، یاخته های بیضه را تحریک می کند. یاخته های بیضه، هورمون جنسی مردانه که تستوسترون نامیده میشود تولید می کنند که در این میان بیشترین تغییرات بلوغ جنسی را به وجود میآورد و موجب حفظ میل جنسی می شود.
میزان تستوسترون در شب، بیشتر از روز است. بیشترین افزایش در بافت بیضه مربوط به بافت های مولد اسپرم است. در فرآیند رشد و تولید اسپرم و توان بارورسازی افراد مذکر نکات بسیاری وجود دارد که نیازمند بررسی بیشتر است.
پس با گذشت حدود یک سال از بروز تغییرات بلوغ، میتوان در اولین ادرار صبح پسرها اسپرم نیز پیدا کرد. افراد مذکر در حدود ۱۳ سالگی به توان بالقوه بارورسازی و تولید مثل میرسند. اما این توانایی تا حدود ۱۴ تا ۱۶ سالگی به کمال نمی رسد. گرچه عده ای سریع تر مراحل آن را طی می کنند و فقط یک سال پس از شروع علائم بلوغ، به این حد میرسند.
مقدار قابل توجهی از تستوسترون در افراد بالغ به استروژن که نوع دیگری هورمون جنسی است تبدیل می شود. استرادیول واسطه رشد و قد کشیدن، و بزرگ شدن استخوان ها و تا اندازه ای ساختن بافت های پستان در تعداد زیادی از پسران است.
تغییرات مو پوست و عضله در بلوغ پسران
تغییرات مشهود دیگر در افراد مذکر، روییدن مو های موضعی در تعدادی از اندام ها، از قبیل صورت، زیر بغل، گاهی در پشت و بالای بازوها، سینه (و گاه گردن)، شکم، و اطراف آلت است و ضمناً موهای دیگری که قبلاً به صورت نرم در پا و ران روییده بودند، با ضخامت فشردگی بیشتری آشکار میشوند.
تغییرات صدا با بم و کلفت شدن آن ظاهر میشود که ناشی از تأثیرات تستوسترون بر ضخامت تارهای صوتی است.
رشد و استحکام استخوان ها به علت تأثیرات تستوسترون، افزایش چشمگیر حجم ماهیچه ها بدون تأثیر بر چربی در اکثر نقاط بدن به ویژه در بخش های پروگزیمال دست ها و پاها و سینه
و سرانجام، تغییر بوی بدن، به علت افزایش تستوستورن که ترکیبات اسید چرب را به وجود می آورد از جمله رویدادهای این مرحله است.
این مقاله خوب بود؟ 5
2