تفاوت های جنس مؤنث و مذکر در بلوغ: میان بلوغ دختران و پسران، در دو نکته اساسی تفاوت دیده میشود که یکی سن رسیدن به این مرحله از زندگی و دیگری ترکیبات و نوع هورمون جنسی است.
گرچه در وضعیت عادی، طیف سنی رسیدن به بلوغ بسیار وسیع است، اما به طور متوسط، دختران بین یک تا دو سال، زودتر از پسران به سن بلوغ میرسند. معمولاً سن دختران برای رسیدن به بلوغ بین ۹ تا ۱۴ سالگی و برای پسران ۱۰ تا ۱۸ سالگی است.
با ظهور علائم اولیه بلوغ، مراحل بعدی پس از آن در زمان کوتاه تری، آشکار میشود. دختران معمولاً تا ۱۷ سالگی به بلوغ کامل می رسند و سن بلوغ کامل برای پسران تا حدود ۲۱ سالگی است.
تکمیل بلوغ دختران در رسیدن به اندازه قامت بزرگ سالان و تکمیل دستگاه تولید مثل، حدود 4 سال پس از بروز نخستین علائم و تغییرات جسمانی لازم در آن ها صورت میگیرد. در حالی که سرعت این امر در پسران پس از شروع مراحل اولیه بلوغ، بسیار آهسته تر است و به حداکثر 6 سال پس از شروع مراحل اولیه، به طول می انجامد.
در افراد مذکر تستوسترون هورمون جنسی اصلی و اساس و پایه بقیه هورمون های جنسی و مشتقات آن ها است.
در حالی که تستوسترون در جنس مذکر، تغییرات لازم را برای بلوغ جنسی ایجاد می کند. گرچه بعدها مقدار و سطح آن در خون، آهسته تر از جنس مؤنث افزایش مییابد.
قد کشیدن افراد مذکر نیز دیرتر صورت میگیرد و با سرعت کمتر، اما طولانی تری پیش میرود تا استخوان ها به اندازه افراد بزرگ سال شکل بگیرند.
گرچه پسران پیش از هنگام بلوغ، حدود ۲ سانتی متر کوتاه تر از دختران هستند، اما پس از اتمام دوران بلوغ، قامت آنان به طور متوسط حدود ۱۳ سانتیمتر، بلندتر از یک زن بالغ می شود.
بخش عمده این تفاوت جنسی در اندازه قامت حاصل قد کشیدن تأخیری پسرها و آهستگی پیشرفت و تکمیل شدن بلوغ آنان است. این امر، نتیجه مستقیم رشد تأخیری و پایینتر آمدن تدریجی میزان هورمون استروژن در مردان است.
هورمونی که در رشد زن اهمیت بسیار دارد، استروژن است. این هورمون نوعی هورمون جنسی زنانه است. استروژن عامل بزرگ شدن پستان ها، اندام تناسلی و رحم است و همچنین عامل رشد و قد کشیدن و تکمیل شکلگیری استخوانبندی در کل دوران بلوغ محسوب میشود. شیب افزایش میزان استروژن در زنان، از مردان بیشتر است.
این مقاله خوب بود؟ 3
2