آمنوره یا عدم قاعدگی یک نشانه است و نه لزوما بیماری است.در قطع پریود زنانی که تا کنون خون ریزی های منطم داشته اند بارداری همیشه علت اصلی است و باید مد نظر باشد و آزمایش ادرار و خون برای بارداری ضروری است . آزمایش ها بوسیله سنجش میزان “گنادوتروپین جفتی انسان ” یا “HCG” بارداری را تشخیص میدهند
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
پریود نشدن که اصطلاح علمی آن آمنوره است به دو دسته کلی تقسیم میشود:
1-آمنوره اولیه: دختری که از ابتدای سن بلوغ خود هیچ گاه دچار خونریزی و پریود نشده است و به علت عدم توانایی در شروع فرآیند قاعدگی، تا پیش از ۱۶ سالگی پریودی نداشته است.
2- امنوره ثانویه :قطع پریود برای حداقل ۱۲ ماه در یک زن، پس از شروع قاعدگی، آمنوره ثانویه است.
علت های این دو نوع از عدم قاعدگی متفاوت است و در نتیجه درمان های متفاوتی نیاز دارند.از طریق شرح حال و معاینه و سپس بررسی های آزمایشگاهی و عکس برداری پزشکی می توان به علت های آمنوره پی برد.
علت پریود نشدن (آمنوره) به 4 گروه زیر تقسیم بندی می شود:
1- نارسایی تخمدان و مشکلات هورمونی:
وقتی تخمدان نتواند هورمون های جنسی را بطور منطم و به اندازه تولید نماید دوره های پریود نیز بهم میخورد. اندازه گیری غلظت هورمون های جنسی تشخیص نارسایی تخمدان را قطعی میکند.
اگر زنان زیر30 سال باشند، باید کاریوتایپ (بررسی الگوی کروموزومی) انجام شود. اختلال در سیستم ایمنی یا اختلال غدد هورمونی بدن هم ممکن است یکی از علل عدم پریود باشد که در آن میان بیماری تیروئید و غده فوق کلیه، شایع ترین موارد هستند؛ اگر علت هورمونی باشد با رفع آن سلامت پریود باز میگردد ام علت های ژنی قابل درمان نیستند
بنابراین بررسی این هورمون ها نیز ضروری است. بسیاری از مبتلایان به پوکی استخوان نیز به نارسایی تخمدان مبتلا هستند.
2- اختلالات ساختاری دستگاه تناسلی:
- مانند پرده بکارت مسدود شده، که هیچ سوراخی روی ان نباشد ،بکارت مسدود میتواند عوارض بسیار خطرناکی داشته باشد
- کانال ناقص واژن : یعنی واژن بطور کامل در جای خود شکل نگرفته باشد
- وجود دیواره عرضی و انسداد راه خروجی دستگاه تناسلی
- و نشانگان آشرمن که علت غیر شایع آمنوره ثانویه است و در اثر انسداد حفره رحم به وسیله بافت ترمیمی، ایجاد می شود.این بیماری با تصویر برداری از رحم و تخمدان تشخیص داده می شود. نشانگان در اثر صدمه رحم به علت التهاب، عفونت و کاهش استروژن ایجاد می شود و معمولاً در زنان کورتاژ شده به علت خون ریزی پس از زایمان، ایجاد می شود.
3- اختلالات هومونی غده در مغز هیپوفیز:
تخریب هیپوفیز یا پرکاری هیپوفیز، به علت تومور ترشح کننده هورمون که باعث پایین آمدن هورمون های جنسی خون می شود،در نتیجه باعث آمنوره است.
به منظور آزمایش غربالگری ، پرولاکتین سرم اندازه گیری می شود؛ زیرا سطح این هورمون در زنانی که اختلال هیپوفیز دارند بالاست. گاهی عکس برداری هیپوفیز نیز لازم است.
یکی از علل شایع بالارفتن سطوح پرولاکتین سرم تومور خوش خیم هیپوفیز است که ممکن است با گالاکتوره (ترشح شیر از پستان ها) و آمنوره ظاهر شود.
ضایعات بزرگتر سردرد و اختلال دید ایجاد می کند. شرایط دیگری که باعث بالا رفتن پرولاکتین می شود داروهای روان درمانی و یا سایر داروهاست. در هنگام شک به تومور هیپوفیز سی. تی.اسکن یا ام.آر.آی لازم است.
تخریب هیپوفیز بعد از خون ریزی شدید پس از زایمان را نشانگان شیهان میگویند.که نشانه های آن شامل بی حالی و لاغری پیش رونده است.
4- اختلالات هیپوتالاموس:
این مشکلات با آمنوره اولیه و عدم وجود صفات ثانویه جنسی، همراه است. نشانگان کالمن که باعث عدم ترشح هورمون آزادکننده گنادوتروپین به علت اختلال در هسته قوسی است.
نشانگان های پرادر – ویلی و لورنس – مورن نیز با آمنوره همراه هستند. تنش های بدنی گوناگون مانند کاهش شدید وزن، ورزش سنگین و تنش عاطفی، باعث بدی عملکرد هیپوتالاموس، کاهش کار گناد و آمنوره میشوند.
درمان در جهت تغییر عادات بیمار است. تصویربرداری با ام.آر.آی باید در زنان مبتلا به آمنوره و شکایات از دستگاه عصبی انجام شود؛ مانند تومورهای اعصاب بزرگ.
این مقاله خوب بود؟ 4
3