دیابت یا بیماری قند خون بالا
دیابت قندی بیماری است که با افزایش سطح قند خون مشخص می شود. این افزایش قند خون در نتیجه سطح پایین انسولین یا مقاومت غیر طبیعی به اثر انسولین پدید میآید.
دیابت قندی یا به صورت دیابت نوع یک و یا دیابت نوع دو بروز می کند. هر دو نوع دیابت به وسیله قند خون غیرطبیعی بالا (هیپرگلیسمی) مشخص می شود.
دیابت نوع یک:
دیابت نوع یک را دیابت وابسته به انسولین یا دیابتی که در نوجوانی آغاز میشود، می نامند؛ زیرا در نتیجه تولید ناکافی انسولین به وسیله بدن ایجاد می شود.
دیابت نوع دو
دیابت نوع دو یا دیابت غیروابسته به انسولین یا دیابت بالغین، بدن انسولین کافی تولید می کند، اما استفاده از آن به صورت مناسب انجام نمیشود. نام کامل دیابت ملیتوس برای متمایز شدن آن از دیابت بی مزه استفاده می شود، زیرا در دیابت بی مزه، سطح قند خون تغییر نمی کند.
در افراد سالم هورمون انسولین از لوزالمعده (پانکراس) آزاد میشود. پانکراس اندام ماهی شکل و اسفنجی است که در حفره شکمی، درست در پشت معده به صورت عرضی قرار گرفته است.
انسولین مسئول کنترل قند جذب شده به خون است. این قند در نتیجه خوردن مواد غذایی و هضم آن ها در روده تولید می شود.
انسولین نقش کنترلی خود را از طریق هدایت قند به داخل سلول ها جهت ذخیره سازی یا شکسته شدن آن ها ایفا میکند. شکسته شدن قند در درون سلول، موجب تولید انرژی خواهد شد.
به دنبال خوردن غذا، سطح قند خون افزایش می یابد، اما این افزایش در نتیجه عمل انسولین در مدت 2 ساعت به سطح طبیعی باز میگردد. هنگامی که سطح قند خون به میزان طبیعی بازمیگردد، تولید انسولین نیز در پانکراس کاهش می یابد.
در دیابت ، بدن انسولین کافی برای هدایت قند به داخل یاخته ها تولید نمی کند و یا این که سلول ها نمی توانند انسولین را مورد استفاده قرار دهند.
در دیابت نوع یک بیش از ۹۰ درصد سلول های تولید کننده انسولین پانکراس (یاخته های جزایر لانگرهانس) آسیب دیده اند، که نتیجه آن قند خون بالا و قند ناکافی در درون سلول ها خواهد بود. این دو عامل علت اصلی ایجاد علائم و عوارض بیماری دیابت هستند.
در ادامه مقاله به توضیح کامل علائم و درمان دیابت پرداخته ایم
این مقاله خوب بود؟ 3
2