بیماریهای خواب بر “چرخه شبانه روزی” طبیعی بدن اثر میگذارند یا خود تحت تأثیر این “چرخه شبانه روزی “قرار میگیرند. “چرخه شبانه روز” بدن یعنی چرخه تعیینکننده الگوی خواب/ بیداری زیستی بدن. این چرخه حدود 25 ساعت است
بیماری های خواب که این چرخه را مختل میکنند ممکن است گذرا یا همیشگی باشند.
بیماری های پای جت(در ادامه توضیح داده میشود) و اختلالهای مرتبط با مشاغل شیف شبانه روزی، بیماری های گذرا و کوتاه مدت هستند. در واقع این افراد به علت شغل خود مجبورند شب ها که سیستم بدن به خواب میرود خود را بیدار نگه دارند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
از آنجا که ساعت زیستی بدن، اندکی آهسته تر از ساعت خورشیدی 24 ساعته حرکت میکند و در واقع 25 ساعت است، باید این ساعت درونی بدن با پدیدههای خارجی مانند ساعت ها یا طلوع و غروب خورشید و برنامههای مدرسه یا برنامههای کاری، تنظیم شود و تطابق پیدا کند.
بدین ترتیب چرخه روزانه باید همواره بگونه ای تنظیم شود تا با 24 ساعت زمان بندی شبانه روز مطابقت پیدا کند. بدن به سختی در هر روز حدود یک ساعت توانایی تنطیمی دارد یعنی یک ساعت دیرتر یا زودتر بخوابد؛ اما، افرادی که در معرض تغییر زمان های شدید در مسافرت های هوایی قرار میگیرند، و بیش از یک ساعت زمان خواب و بیداری شان جابجا میشود به بیماری بنام پای جت مبتلا میشوند. در این بیماری به طور کل نظم خواب و کیفیت خواب بهم میریزد.
پرخوابی، بی خوابی، و کاهش هوشیاری و عملکرد نیز شایع هستند و ممکن است تا 10 روز پس از پایان سفر نیز طول بکشند، این پدیده به خصوص پس از مسافرت های هوایی طولانی، بیش از 6 ساعت، دیده می شود.
کارگران شب کار، چه به صورت دائمی، چه به صورت تناوب در شیفت کاری روز و شب، علائم مشابهی را تجربه میکنند که ممکن است این علائم طولانی مدت شود؛ زیرا چرخه روزانه، حداکثر خواب آلودگی را در طول شب و حداکثر هوشیاری را در طول روز موجب میشود، و این تنظیم بدون توجه به آن است که شخص، در طول شب به چه میزان کار کرده است.
خب نتیجه خواب بسیار بد و بی کیفیت و خواب آلودگی متعاقب ان در طول بیداری است. البته بیماری های خواب با رعایت بهداشت خواب و در صورت نیاز مصرف دارو های خاص قابل درمان است
این مقاله خوب بود؟ 4
1