ز آنجا که HIV ، سلول های دستگاه ایمنی را تخریب می کند، بیماری ایدز میتواند هر یک از دستگاه های اصلی بدن را گرفتار کند و با توجه به آسیب دستگاه ایمنی علائم ایدز ایجاد میشود. ویروس ایدز از طریق سه فرایند علائم خود را بروز می دهد و به بدن حمله میکند:
- ایجاد نقص در سیستم ایمنی که خود باعث عفونت و سرطان میشود
- ایجاد خود ایمنی
- اختلال در عملکرد دستگاه عصبی بدن و مشکلات مغز و اعصاب.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
بیشتر بدانید:
نقص ایمنی در مبتلایان به ایدز و ویروس HIV
نقص ایمنی حالتی است که پاسخ دستگاه ایمنی بدن دچار آسیب، ضعف و یا عملکرد نامناسب می شود. در ایدز، نقص ایمنی در نتیجه اتصال ویروس به پروتئین های خاص در سطح سلول های ایمنی بدن از جمله گلبول های سفید خاصی در بدن (لنفوسیت) و (ماکروفاژها) است. ویروس HIV پس از اتصال به سلول های دستگاه ایمنی، در داخل آن تکثیر مییابد و سلول را به روش های مختلف نابود میسازد یا فلج میکند.
ویروس ایدز علاوه بر کشتن تعدادی از سلول های ایمنی بدن مستقیماً عملکرد سایر سلول های ایمنی بدن را مختل میکند. با تخریب سلول های دستگاه ایمنی، بسیاری از انواع عفونتها (عفونت های غیر معمول) و سرطانها که از ضعف دستگاه ایمنی فرد بهره برداری میکنند ظاهر میشوند و بیماران ایدزی را آلوده میکنند. در نتیجه ابتلا به عفونت ها و سرطان ها میتوان از علائم بیماری ایدز باشد
بیشتر بدانید:
مشکلات مغزی و عصبی در بیماری ایدز
محققان از ۱۹۹۸ میلادی تحقیقات فراوانی کرده اند تا توضیح دهند که چگونه ویروس ایدز به دستگاه عصبی حمله می کند؛ زیرا ویروس بدون این که مستقیماً سلول های عصبی را آلوده سازد، قادر به ایجاد مشکلات عصبی است. نظریه ای وجود دارد که با آلوده شدن فرد به ویروس ایدز، باعث میشود نوعی از سلول های دستگاه ایمنی، ماده ای تولید می کند که به دستگاه عصبی آسیب می رساند.
مشکل خود ایمنی در مبتلایان به ایدز و ویروس HIV
خود ایمنی وضعیتی است که دستگاه ایمنی فرد، آنتی بادی های زیادی تولید میکند که علیه خود سلول های بدن، وارد عمل میشوند. آنتی بادی ها، پروتئین های اختصاصی هستند که در پاسخ به مواجهه با میکروب های مهاجم بیگانه یا ذراتی بنام آنتی ژن بصورت اختصاصی تولید میشود تا عفونت های میکروبی و ویروسی را نابود کند.
در هنگام ابتلا به ایدز، بدن آنتی بادی هایی تولید می کند که برای مثال، میتوانند به پلاکت های خون متصل شوند، پلاکت ها در انعقاد خون و ترمیم بافت، نقش دارند. با اتصال آنتی بادی به پلاکت، آن ها کاملاً مشخص می شوند و با عمل تصفیه در طحال حذف می شوند. برخی بیماران ایدزی اختلالی پیدا میکنند که خونریزی های کوچک در بدن آن ها ایجاد میشود به این علت که تعداد پلاکت ها خون کاهش پیدا کرده اند (سیستم ایمنی آنها را نابود کرده است).
بیشتر بدانید:
مراحل مختلف بروز علائم بیماری ایدز
دوره بیماری ایدز، معمولاً از آغاز آلودگی به ویروس تا استقرار بیماری، دارای سه مرحله علائم ایدز است
- عفونت مرحله اولیه ایدز
- عفونت طولانی مدت بدون علامت ایدز
- عفونت واضح و شدید ایدز (پیشرفته)
در ادامه مقاله به توضیح این سه مرحه میپردازیم
این مقاله خوب بود؟ 5
2