ویروس HIV یا (human immunodeficiency virus) که معنی نام آن ویروس نقص ایمنی انسانی است در واقع عامل ایجاد کننده بیماری AIDS (ایدز) یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی متعلق به خانواده رترو ویروس های انسانی (رتروویریده) است و ماده ژنتیکی آن ها RNA است.
این ویروس دارای توانایی ویژهای برای القای نسخه برداری از RNA تک رشته ای خود و تبدیل آن به DNA دارد که این DNA برای برقراری پیوند با ژن های سلول انسانی میزبان اون وارد کروموزوم انسان میشود. این واکنش را آنزیم نسخه برداری معکوس راه اندازی میکند.
ویروس HIV نقص ایمنی اکتسابی به گیرنده خود یعنی مولکول CD4 در سطح سلول لنفوسیت نوع تی (نوعی سلول دستگاه ایمنی) متصل می شود. سلول توانایی حذف ماده وراثتی ویروس را ندارد، در نتیجه شخصی که با ویروس HIV آلوده می شود، تا آخر عمر آلوده باقی میماند و قادر به انتقال بیماری به افراد سالم خواهد بود.
انواع ویروس HIV :
ویروس نقص ایمنی انسانی، بر دو نوع است: HIV 1 و HIV 2. هر یک از این دو ویروس، خود دارای زیر گونه های متعددی هستند. شایعترین علت بیماری ایدز در سراسر جهان و بالاخص در ایالات متحده، HIV 1 است.
HIV 2 اولین بار در ۱۹۸۶ میلادی در بیماران غرب آفریقا شناسایی شد و ابتدا فقط محدود به این ناحیه بود. اما بیمارانی در سایر نقاط جهان دیده شدند که به این ویروس آلوده شدهاند و با بررسیهای انجام شده مشخص شد که منشأ آلودگی آن ها از غرب آفریقا بوده است.
هر دو نوع ویروس قادر به ایجاد عفونت در حیوان و انسان هستند. منشأ HIV 1، احتمالاً گونه هایی از شامپانزه است و HIV 2 شباهت زیادی به ویروس نقص ایمنی میمون دارد.
این مقاله خوب بود؟ 3
2