علائم درد قلب درواقع درد قفسه سینه است که در اغلب موارد در بصورت احساس فشردگی، سنگینی و سختی در قفسه سینه، حس می شود و بیمار آن را به گونه ای احساس میکند میکند که گویی جسمی سنگین روی سینه اش قرار گرفته است. این احساس درد قفسه سینه، زمانی روی می دهد که قلب قادر به تأمین مقدار کافی خون غنی از اکسیژن برای خود نیست و خون کافی از طریق عروق قلب به خود قلب نمی رسد. درد قلب معمولاً با استراحت و یا مصرف دارو های نیترات به سرعت بهبود مییابد.
درد قلب در واقع نوعی اختلال با نشانه درد قفسه سینه است که حاصل بیماری عروق قلب است. انواع دیگر درد قفسه سینه نیز وجود دارند که همانند سوزش سردل ممکن است ناشی از برگشت (ریفلاکس) اسید از معده به درون مری باشند یا بر اثر عفونت ریه ایجاد شده باشند که در گروه درد های قلبی قرار نمی گیرند.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
علت ایجاد درد قلبی در قفسه سینه
درد قفسه سینه، نشانه ای است که بیانگر کمبود اکسیژن برای عضله قلب و در واقع ناکافی بودن مقدار خون رسانی و اکسیژن رسانی به قلب را بیان میکند. انسداد یا تنگی یک یا چند رگ از عروق قلب که مسئول خون رسانی به عضله قلب هستند، علت اصلی درد قلبی هستند.
در مواردی با شیوع کمتر امکان بروز درد قلبی بر اثر اختلال های دریچه ای قلب، بزرگی قلب و پرفشاری خون که تحت کنترل و درمان نباشد، وجود دارد. از آنجا که زمینهساز این مشکل خونرسانی، اختلال عروقی قلب است، باید دانست فرد مبتلا به درد قلبی در معرض اختلالات خطرناکی مانند
- حمله قلبی
- ایست قلبی
- و حتی مرگ ناگهانی قرار دارد.
درد قلب در اغلب موارد در شرایطی روی میدهد که قلب نیازمند خون بیشتری است و این نیاز حاصل انجام فعالیت بدنی و ورزش یا افزایش درجه حرارت محیط است.
علت درد قلب همچنین میتواند بر اثر هیجانات شدید یا ناگهانی باشد و در عین حال نوعی از درد قلب وجود دارد که بدون تحریک فیزیکی روی می دهد. درد حاصل از آن این معمولاً در قالب احساس فشار و فشردگی در قفسه سینه ظاهر میشود و گاه بیمار آن را با واژه هایی مانند احساس پُری یا فشرده شدن در وسط قفسه سینه و درد پشت جناغ توصیف می کند.
بیشتر بدانید:
علائم درد قلبی
اگرچه مشکل خونرسانی قلب منشأ بروز این درد قفسه سینه است ولی درد قلبی، معمولاً به سایر نقاط تیر می کشد و تا
- گردن
- فک
- شانه و پشت و یا بازو هم انتشار می یابد.
از دیگر علائم درد قلبی می توان به تنگی نفس، عرق سرد و احساس سبکی سر و حالت تهوع، اشاره کرد.
بیشتر بدانید:
انواع اصلی درد قلبی
دو گروه عمده از درد قلبی وجود دارد که اولی درد پایدار و دومی درد ناپایدار نام دارند.
درد پایدار قلب که به آن آنژین مزمن پایدار هم گفته می شود
حالتی است که در آن بیمار، تجربه الگوی دردی قابل پیشبینی را دارد که ناشی از نارسایی عروق قلبی و ناتوانی آن ها در خون رسانی به عضله قلبی است. این کمبود خون رسانی قلب به اندازه مشخصی است که درد را بصورت قابل پیش بینی و در طول سال ها برای فرد ایجاد میکند بسیاری از بیماران این درد را به هنگام فعالیت همانند دویدن یا بالا رفتن از پله ها و یا بلند کردن اشیاء سنگین و یا حتی هنگام مواجهه با استرس های هیجانی، تجربه می کنند که بدان نام درد قلبی هنگام فعالیت، گفته میشود.
درد قلبی ناپایدار
معمولاً در حال استراحت هم روی می دهد به این معنی که از درد پایدار شدید تر است و در آن هیچ گونه محرک آشکار یا عامل برانگیزاننده مشخصی، مشاهده نمی شود. این درد قلبی معمولاً واکنشی نسبت به کاهش ناگهانی و شدید جریان خون به عضله قلب است که می تواند ناشی از تنگی یا انسداد یک یا چند رگ قلب باشد.
انسداد یا تنگی و بسته شدن عروق قلب، می تواند حاصل فرآیندی به نام تصلب شریان ها یا آترواسکلروز باشد و یا در نتیجه جای گرفتن لخته درون مسیر رگ قلب ایجاد شده باشد. واژه درد قلبی ناپایدار همچنین به حالتی اطلاق میشود که در آن فرد به تازگی دچار درد شده و یا درد با آستانه ای پایینتر از آستانه همیشگی و قبلی در فعالیتها به بیمار ایجاد شده باشد.درد ناپایدار همچنین ممکن است ناشی از التهاب یا عفونت باشد.
درد جدید و یا رو به بدتر شدن درد قلب در بیمار را معمولاً حالت اورژانس و فوریت پزشکی محسوب میکنند؛ زیرا چنین بیماری، در معرض افزایش خطر حمله قلبی قرار دارد و احتمال بروز مشکلات قلبی و حتی ایست قلبی در چنین بیماری بیشتر است.
شکل دیگری از درد قلبی مشاهده میشود که در آن درد در قفسه سینه به هنگام استراحت و بدون هیچ هشداری روی میدهد و محرک آن، فعالیت یا هیجان نیست. چنین دردی را آنژین پرینزمتال مینامند. اغلب حملات آنژین پرینزمتال شب ها و در فاصله زمانی نیمه شب تا ۸ بامداد روی میدهد که طبیعتاً با خطر فراوانی برای بیمار همراه است.
این شکل از دردقلبی، حاصل انقباض رگ های قلبی است و این انقباض با کاهش قطر رگ و در نتیجه کاهش میزان خون رسانی به عضله قلب همراه است. در بسیاری از بیماران، تصلب شریان ها دیده می شود و اغلب موارد انقباض ها نیز در مجاورت همین نقاط تنگ شده رگ روی میدهد.
بیشتر بدانید:
آزمایش های ضرور برای بیماری قلبی و درد قلبی
تشخیص درد قلبی بوسیله معاینه فیزیکی و شرح حال بیمار است و در آن باید توجه ویژهای به زمان ظهور علائم، داشت.
بیشتر بدانید:
در عین حال برخی بررسی های آزمایشگاهی و تصویربرداری برای تأیید درد قلبی انجام میشوند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- تهیه نوار قلب و تست ورزش که نشان دهنده وضعیت قلب در حالت عمل و طی فعالیت است و تغییرات الکتریکی آن به خصوص هنگام انجام فعالیتهای بدنی را ثبت میکند.
- آزمایش خون و از جمله اندازه گیری میزان قند خون ناشتا و وضعیت چربی و هموگلوبین که بیان کننده امکان وجود عوامل خطری همانند بیماری دیابت، کلسترول بالا و کم خونی هستند.
- تصویربرداری با پرتو ایکس از قفسه سینه که نشان دهنده ابعاد و حجم قلب و نشان دهنده نارسایی قلبی، بزرگی قلب، دیسکسیون آئورت، ناهنجاریهای دریچه ای قلبی و یا اختلال های خطرناک ریوی هستند.
- اکو قلب که در آن از امواج فراصوت (اولتراسوند) برای ارزیابی چگونگی انقباضات قلبی و پمپ کردن خون به درون رگ ها بهرهگیری میشود.
- تصویربرداری اسکن هسته ای قلب که نشان دهنده توزیع خون درون رگ ها پس از پمپاژ است.
- آنژیوگرافی از عروق قلبی که در آن از قلب تصویر برداری هم زمان میگردد و برای روشن ساختن الگوی خون رسانی عروق به عضله قلب، بهرهگیری میشود.
این مقاله خوب بود؟
5
2